Haber
2015-12-28 07:00:05
Olçum, Kocaeli Üniversite Şube kongresine katıldı

 

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Atilla Olçum, “Eğitim çalışanlarının hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek, eğitim-öğretim ve bilimin kaliteli olmasını sağlamak, sivil toplum örgütü olarak demokrasimize, hukukun üstünlüğüne katkı sunmak ve her şeyden önemlisi özgürlük alanlarının daha da genişlemesi, emeğin değerinin daha da artması için örgütlü mücadele etmek gerekmektedir” dedi.

Atilla Olçum, Eğitim-Bir-Sen Kocaeli 2 No’lu (Üniversite) Şube 1. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Genel kurulda bir konuşma yapan Olçum, “Üniversitelerin, evrensel düşüncenin ve bilimin verileri ile medeniyet değerlerimizin yol göstericiliğiyle bilgi üreten, bilinç geliştiren, bilimi esas alan, teknoloji üreten ve geliştiren, milletimizi erdemli bilgiye, devleti küresel rekabetin gerektirdiği güce ulaştırmanın öncüsü kurumlar haline dönüştürülmesi gerekmektedir. Bu, öncelikle medeniyet davasının ve soylu mücadelenin sendikal zemindeki sesi ve nefesi konumundaki Eğitim-Bir-Sen’e ve onun üniversitelerdeki uç beyleri olan sizlere ait bir sorumluluktur. Üniversitelerdeki teşkilatlanmamızın Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki seviyeye gelememesinin nedenlerini birlikte belirlemek, akademik personelin sivil toplum mücadelesinin ve sendikal sivil itaatsizliğin parçası olma noktasındaki isteğini artırmak zorundayız. Sendikalaşma oranının en düşük olduğu alanların üniversiteler olmasının, üniversitelerin özgür düşünce konusunda yıllardır tabi tutuldukları baskının sonucu olduğunu bildiklerini ancak, akademisyenlerin de artık korku tünelinden çıkmaları gerekmektedir. Onun için Kocaeli Üniversitesi’nde örgütlenerek şube kurma sayısına ulaşan sizlere canı gönülden teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.




Geliştirme ödeneğinde akademik ve idari personel ayrımı yapılmamalıdır

Geliştirme ödeneğinde akademik ve idari personel ayrımı yapılmamalı, uzmanlara ve idari kadrolarda çalışanlara da geliştirme ödeneği verilmelisi gerektiğini ifade eden Olçum, şu şekilde konuştu: “Geliştirme ödeneği ödenmesindeki süre sınırlaması kaldırılmalıdır. Yükseköğretim kurumlarının ikinci öğretim yapan birimlerinde görevli idari personele ödenecek fazla çalışma ücretini ayda elli saatle; fazla çalışma ücreti ödenebilecek personel sayısını ikinci öğretim yapılan birimlerin kadrolarında bulunanlar için idari personel sayısının yüzde 30’unu, diğer birimlerden görevlendirilenler için ise üniversite kadrolarında bulunan idari personel sayısının yüzde 10’uyla sınırlayan düzenleme kaldırılmalıdır. Akademik personelin daha fazla bilimsel çalışma yürütebilmesi için ücretlerinde artış yapılmalı, girmek zorunda oldukları ders yükü ve ders saati azaltılarak, idari kadrolarda görevlendirilme uygulaması kaldırılmalıdır. Üniversitelerde, idari personelin yer değiştirmelerinde muvafakat uygulaması yerine MEB’deki gibi puan sistemi getirilerek üniversite içi ve üniversiteler arası atama ve yer değiştirme hakkı verilmelidir. Araştırma görevlilerinin, 2914 sayılı Kanun’un 7. maddesinde usul ve esaslar çerçevesinde birinci dereceye kadar yükselebilmeleri sağlanmalıdır. Doçentlik unvanını almasına rağmen doçent kadrolarına atanamayan doçentlere, 2914 sayılı Kanun’un 5. maddesi ve kanuna ekli Ek Gösterge Cetveli’nde ‘doçentler’ için öngörülen ek gösterge oranları uygulanmalıdır. Başta öğretim elemanları olmak üzere tüm üniversite çalışanlarının siyaset yapma özgürlüğünün önündeki sınırlamalar kaldırılmalıdır. Üniversitelerimiz başta olmak üzere kamuda çalışan tüm geçici personel kadroya geçirilmelidir.  Sözleşmelilikten kadroya geçen personelin daha önce geçici veya daimi işçi statüsündeki geçen süreleri memuriyet hizmet süresine sayılmalıdır. ÖSYM tarafından tüm yükseköğretim kurumlarında her yıl görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları yapılmalıdır.”




Sorunları çözen de yeni kazanımlar sağlayacak olan da biziz

Geçmişte kalmış birçok sorunu Eğitim-Bir-Sen’in çözdüğünü belirten Atilla Olçum, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Artık kamu çalışanlarının toplu sözleşme hakkı; sendikalı olanlara toplu sözleşme ikramiyesi; yükseköğretim kurumlarının disiplin kurullarında sendika temsilcisi var. 666 Sayılı KHK ile eşit işe eşit ücret taleplerimizin önemli bir kısmı gerçekleşti. Akademik jüri üyeliklerine artık ücret ödeniyor. Yardımcı doçentler derece kademe ilerlemesinde bir dereceye kadar yükselebiliyor. Öğretim elemanlarının ek ödeme sorunu yükseköğretim tazminatıyla çözüldü. Akademik Teşvik Ödeneği uygulaması hayata geçti. Geliştirme ödeneğinin süresi uzatıldı. Yükseköğretim kurumlarında yardımcı hizmetler sınıfında yer alan ‘itfaiyeci’ kadrosunda çalışanlar genel idari hizmetleri sınıfına geçti. 657 sayılı Kanun’a tabi personelin sicil uygulaması kalktı. Uyarma ve kınama cezalarına yargı yolu açıldı. Bu sorunları çözen ve yeni kazanımlar sağlayacak olan da biziz.”

Kongrede yapılan seçim sonucunda başkanlığa seçilen Abdulvahap Akıncı ise, emek ve özgürlük mücadelesine gönül veren üniversite çalışanları olarak birlerle başlattıkları hareketin her geçen gün büyüyerek şube olacak sayıya ulaştığını dile getirerek, bu mücadelede emeği geçen herkese teşekkür etti.



 

Seçim sonucunda yeni yönetim şu isimlerde oluştu: Abdulvahap Akıncı (Şube Başkanı), Mahmud Sami Öcüt (Başkan Vekili), Sadi Özbağ (Başkan Yardımcısı), Duran Cankurt (Başkan Yardımcısı), Ruçhan Özden (Başkan Yardımcısı), Ayşe İnan Yılman (Başkan Yardımcısı), Mehmet Emin Yardımcı (Başkan Yardımcısı).

 

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen