Haber
2009-08-10 07:19:33
Öncelikli Talep, Toplu Sözlesme ve Grev Hakki

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, 2009 toplu görüsme taleplerini açikladi. Memur-Sen’in taleplerinin basinda, ‘toplu sözlesmeli grev hakki’ yer aliyor.  

 

Gündogdu, Memur-Sen’in yetkili konfederasyon olarak katilacagi 2009 toplu görüsme taleplerini, yetkili sendikalarin genel baskanlarinin katildigi bir basin toplantisi ile açikladi. Genel Sekreterimiz Halil Etyemez’in de hazir bulundugu toplantida konusan Gündogdu, toplu görüsme taleplerinin basinda yer verdikleri grev ve toplu sözlesme hakkinin bizzat Basbakan Erdogan tarafindan vaat edilmis olmasina ragmen, halen hayata geçirilmedigini söyledi. Gündogdu, bu yilki toplu görüsmelerde de öncelikli ve mutlak taleplerinin toplu görüsme mizahina son veren ve toplu sözlesme-grev hakkindan kamu çalisanlarinin da yararlanmasini saglayacak Anayasal ve yasal degisikliklerin ivedilikle gerçeklestirilmesi oldugunu kaydetti.

 

4688 Sayili Kanun Evrensel Standartlara Göre Düzenlensin

Ahmet Gündogdu, bugünkü haliyle 4688 Sayili Kamu Görevlileri Sendikalari Kanunu’nun sendikal örgütlenme, toplu sözlesme, grev, sendikalara üyelik gibi sendikalar haklari sinirladigini belirterek, bu kanunda uluslararasi sözlesmelerle güvence altina alinan toplu pazarlik hakkina iliskin sartlari içerecek degisikliklerin yapilmasini istedi.

 

Siyaset Yasagi Kalksin, Emekliler Sendikalassin

Kamu görevlilerine yönelik siyaset yasagi ve seçilme hakkina iliskin sinirlamalarin sona erdirilmesini de talep eden Gündogdu, emeklilerin sendika kurabilmesinin, mevcut sendikalara üye olabilmesinin önündeki engellerin de kaldirilmasini istediklerini açikladi.

 

Kamuda Farkli Istihdama Son Verilsin

Farkli statüde kamu çalisani istihdam edilmesi uygulamasindan da vazgeçilmesini talep edeceklerini bildiren Gündogdu, kamu kurum ve kuruluslarinda tam (4-B) veya kismi zamanli (4-C) statüde görev yapan sözlesmeli kamu çalisanlarinin kadroya geçirilmesi gerektigini vurguladi.

 

Kamu Çalisanlarinin Ücretleri 2010 Yilinda Yüzde 11 Artirilmalidir

Kamu görevlilerinin ücretlerinde 2010 yili için yüzde 11 artis yapilmasi gerektigini dile getiren Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü:

“Memur maaslarindaki artis, magduriyet olusmasini engellemek esasli degil, olusan magduriyetin giderilmesi temelinde gerçeklestirilmektedir. Bu yöntemin 2002 yilindan bu yana uygulandigi dikkate alindiginda ve 2009 yili hariç olmak üzere 2002 yilindan bu yana ekonomideki büyümeden kamu görevlilerinin yararlanamadigi dikkate alindiginda 2010 yili için talep ettigimiz yüzde 11’lik ücret artisi, kamu görevlilerinin ekonomik büyümeden pay alamamak magduriyetini de kismen gidermis olacaktir. Özetle kamu görevlilerinin ücretlerinde 2010 yili için yüzde 11 artis yapilmalidir. Söz konusu artis, 1 Ocak 2010’dan geçerli olmak üzere defaten gerçeklestirilmelidir.”

 

Ek Ödemede En Az 80 TL Olmak Üzere Artis Yapilmalidir

Ahmet Gündogdu, 375 Sayili Kanun Hükmünde Kararname’de yapilan düzenlemeyle hayata geçirilen ve düzenlemenin amaci olarak ifade edilen “Esit ise esit ücret” ilkesiyle örtüsmeyen sonuçlar üreten ek ödemeye iliskin yasal düzenleme ve bu düzenlemeye dayali olarak hayata geçirilen Bakanlar Kurulu Karari ile Yüksek Planlama Kurulu kararinda daha fazla zaman kaybetmeden degisiklige gidilmesini de istedi.

 

Toplu Görüsme Primi 28 TL Olmali

Sendika üyesi kamu görevlilerine ödenmekte olan 10 TL tutarindaki Toplu Görüsme Primi’nin 28 TL olmasini da isteyen Gündogdu, gelir vergisi oranlarinin ücretliler için 5 puan indirilmesini ve gelir vergisinin ödenmesine esas gelir dilimlerinde (%15 oranin uygulandigi ve halen 8.700 TL olan gelir diliminin 19.100 TL’ye çikarilmasi diger gelir dilimlerinde de buna paralel olacak sekilde)  artis yapilmasi gerektigini dile getirdi. Gündogdu, vergi indiriminin mümkün olmamasi halinde ise, ekonomik krizin kamu görevlileri üzerindeki olumsuz etkilerini gidermek amaciyla alti ayda bir ödenmek üzere kamu görevlilerine 600 TL tutarinda kriz çeki talebinde bulundu.

 

Kalkinmada Öncelikli Bölge Tazminati Verilmeli

Kalkinmada öncelikli bölge kapsamindaki il veya ilçelerde görev yapan kamu görevlilerine il ve ilçelerin kalkinmislik düzeylerine ve kalkinmada öncelik derecelerine yönelik kalkinmada öncelikli bölge tazminati verilmesi gerektiginin altini çizen Gündogdu, aile yardiminin da 47 TL artirilmasini talep edeceklerini ifade etti. Çocuk yardiminda sayi sinirlamasinin iptal edilmesi gerektigini kaydeden Gündogdu, “Sayi sinirlamasi kaldirilmali ve yardim tutari sifir ila 14 yas (zorunlu ilkögretim çagindaki) arasindaki çocuklar için 500, diger çocuklar için 250 gösterge rakami uygulanmalidir” dedi.

 

Yiyecek ve Giyecek Yardimi Nakden Verilmeli

Fiili durumun olusturdugu esitsizligi ortadan kaldirmak için, yemekhane hizmetinin (yemek servisinin) bulunmasi yönüyle ayirim yapilmaksizin yemek yardiminin kamu görevlilerine maaslariyla birlikte nakden ödenmesi gerektigini belirten Gündogdu, giyecek yardiminin da nakden ödenmesi gerektigini dile getirdi.

 

Gündogdu, en düsük devlet memuru maaslariyla ilgili olarak da sunlari söyledi:

“15/7/2009 tarihi itibariyle eline geçen net maas -asgari geçim indirimi hariç- 1032,23 TL olan 13’üncü derecenin birinci kademesindeki bekar bir memurun maasi, mali haklar ve sosyal yardimlarla ilgili toplu görüsme taleplerimizin kabul edilmesi halinde 01/01/2010 tarihi itibariyle 1360 TL olacaktir. 15/7/2009 tarihi itibariyle eline geçen net maasi -asgari geçim indirimi hariç- 1157,30 TL olan 13’üncü derecenin birinci kademesindeki evli,esi çalismayan ve iki çocuklu memurun maasi, mali haklar ve sosyal yardimlarla ilgili toplu görüsme taleplerimizin kabul edilmesi halinde 01/01/2010 tarihi itibariyla 1544 TL olacaktir.”

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen