Haber
2012-11-29 06:33:41
Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Yapanlara Ek Ders Ücreti Yüzde 5 Artırımlı Ödenir

‘Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Eğitimi’ yapan öğretmenlerin fiilen girdikleri ek ders ücretlerinin yüzde 5 artırımlı alıp almayacaklarıyla ilgili sendikamıza, gerek telefon gerekse elektronik ortamda gelen sorular üzerine bu konuda bir değerlendirme yapma gereği hasıl olmuştur.

Eğitim-Bir-Sen olarak, toplu sözleşme tekliflerimiz arasında yer alan, ‘yüksek lisans ve doktora yapan öğretmen ve yöneticilere artırımlı ek ders ücreti ödenmesi’ talebimiz toplu sözleşme masasında görüşülmüş; yüksek lisans yapan öğretmenlere yüzde 5, doktora yapanlara yüzde 15 artırımlı ödenmesi kararı alınmıştı.

Alınan bu karar üzerine bazı illerde tereddütler yaşanırken, farklı uygulamalar da yapıldı/yapılmaktadır. Toplu sözleşmede alınan karar sonrası tereddüt edilen hususlarla ilgili gerek Maliye Bakanlığı gerekse Milli Eğitim Bakanlığı’nın yazdığı yazıları şu şekilde değerlendirmek mümkündür:

Bilindiği gibi, 01/06/2012 tarihli ve 28310 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun 29/05/2012 tarihli ve 2012/1 sayılı Kararı’nın 30. maddesinde, “1/9/2012 tarihinden itibaren geçerli olmak zere Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden yüksek lisans ve doktora yapmış olanlara, fiilen girdikleri dersler için ödenecek ek ders ücretleri sırasıyla %5 ve %15 artırımlı ödenir” hükmü yer almaktadır.

Maliye Bakanlığı’nın 24.09.2012 tarihli ve 10155 sayılı yazısından da anlaşılacağı üzere, öğretmen ve yöneticiler fiilen girdikleri derslerden yüzde 5 oranında artırımlı ek ders ücreti alabileceklerdir.

Buna göre, tezsiz yüksek lisans yapanlar ile fen edebiyat fakültesi mezunu olup Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nı (Formasyon) tamamlayanlara söz konusu ek ders ücretinin yüzde 5 artırımlı olarak ödenip ödenemeyeceği hususunda bazı tereddütler yaşandığı görülmüştür.

Görüleceği üzere, yukarıda yer alan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı’nda ek ders ücretlerinin yüzde 5 artırımlı ödenmesinde yüksek lisans eğitiminin tezli ya da tezsiz olması gibi bir şart öngörülmemiştir.

Bu çerçevede, yüksek lisans derecesini almaya hak kazandığını belgelendiren yönetici ve öğretmenlerin fiilen girdikleri ek ders ücretlerinin Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Eğitimi de dâhil olmak üzere, yüksek lisans eğitimlerinin tezli veya tezsiz yapılmış olduğuna bakılmaksızın yüzde 5 artırımlı ödenmesi gerekmektedir.

Bakanlığın konuya ilişkin 01/11/2012 tarihinde Ankara Valiliği’ne hitaben yazmış olduğu 142965 sayılı yazısında da gerekli açıklama bu yöndedir. 

Yazıyı Görüntülemek İçin Tıklayınız.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen