Haber
2010-09-06 07:21:44
ÖSYM Yeniden Yapilandirilmalidir

Sinav sistemi, adaletin terazisi gibidir. Sistemin birikimi ölçme ve ölçütler çerçevesinde yerlestirme isleminde bulunma islevine hangi ölçüde olursa olsun, bir müdahalede bulu- nulmasi kabul edilebilir, affedilebilir degildir.

ÖSYM’nin sinavlariyla belir- lenen istir, astir, ekmektir, yasamdir. Bu hususta tera- zinin diline müdahalede bulunmak büyük ihanettir, emek hirsizligidir. Sinavlara hazirlanmak için ekonomik yük altina giren, gece gündüz ders çalisarak emek sarfeden ‘hak etmis’lerin emeginin birileri tarafindan sorularin sizdirilmasi suretiyle ‘hak etmemis’lere aktarimi son derece asagilik bir faaliyettir.

Bugüne kadar ÖSYM’ye güvenilmis, herkes, agabey-dayi arayisina girmeden, ancak sinavlara hazirlanmak suretiyle emeline ulasabileceginin bilincine varmis ve sistem oturmustu. Bugün gelinen noktada yitirilen en önemli sey güvendir. Güvenin yitirilmis olmasi kaosa davetiye çikarmaktadir. Maalesef bugün yasanan da kaostur. KPSS’ye yönelik iddialar, YGS ile ilgili iddialar belki daha baska sinavlarda da benzeri yanlisliklarin olabilecegine iliskin kuskular dogurmustur.

Üniversite sinavi puan hesaplamasinda yapilan basari siralama hatasi, okullarin açilmasina sayili günler kala KPSS sonucuna göre ögretmen atamalarinin ertelenmis olmasi, üniversitelere kayitlarin basladigi su günlerde YGS’de de sorularin cevaplarinin servis edildigine iliskin tartisma ve sorusturmalarin üniversiteye kayit olacak ögrencileri endiseye sevketmesi, ÖSYM’de meydana gelecek en küçük bir sarsintinin agir maliyetler dogurdugunu ortaya koymaktadir.

ÖSYM yeniden organize edilmelidir. Bunun için de ilk olarak, bu kadar skandala ragmen hala o koltukta neden oturdugunu anlayamadigimiz ÖSYM Baskani derhal görevden alinmalidir.

Öte yandan, ÖSYM’nin ögretmen adaylari için yaptigi KPSS, ögretmen yeterliliklerini ölçme noktasinda yetersiz kalmaktadir. Bu sinav, Milli Egitim Bakanligi tarafindan, ögretmen yeterliliklerini tam anlamiyla kapsayacak sekilde yapilmalidir.

Ögretmen yeterliliklerinin tam anlamiyla ölçülebilmesi için Egitim Bilimleri testinin yaninda alan yeterlilikleriyle ilgili sorular da sorulmalidir. Her brans kendi içinde teste tabi tutulmalidir. Bu uygulamalar, ögretmen adaylarinin alan yeterliliklerini ölçmede yeterli olacaktir.

30 Bin Ögretmenin Atamasinin Ertelenmesi Ciddi Sikintilar Olusturacak
30 bin ögretmenin atamasinin ertelenmesi, egitim-ögretimin baslamasiyla ögretmen ihtiyaci olan okullarda ciddi sikintilar olusturacaktir. Bu sikintilari az da olsa giderecek olan ve 18-27 Agustos 2010 tarihleri arasinda basvurulari kabul edilen 3 bin civarindaki “kurumlar arasi ilk atama/kurum içi atama, kurumlar arasi yeniden atama, açiktan ilk atama, açiktan atama ve milli sporcularin atamasi”, KPSS ile ilgili sorusturmanin sonucu beklenmeden hemen yapilmalidir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen