Haber
2012-02-10 06:29:30
Oyak Kesintilerinin Iadesine Iliskin Açiklama

205 Sayili ORDU YARDIMLASMA KURUMU KANUNU’nun

“Kurumun üyeleri” baslikli 17. Maddesinin c) fikrasinda yer alan; “Muvazzaflik hizmetini yapmakta olan yedek subaylar Kurumun geçici üyeleridir.”  hükmü geregi muvazzaf askerligini yedek subay olarak yapanlar  kurumun geçici üyeleri olarak kabul edilmekte ve  

“Kurumun gelirleri” baslikli 18. Maddesinin  a) fikrasinda yer alan “Aylik (ek gösterge dâhil), taban ayligi ve kidem ayligi toplam tutarina, 657 sayili Kanuna tabi en yüksek Devlet memuru ayligi (ek gösterge dâhil) brüt tutarinin  % 40’inin ilave edilmesi suretiyle bulunan matrah üzerinden; muvazzaf subay ve astsubay, sözlesmeli subay ve astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaslar için % 10 oraninda, Genelkurmay Baskanligi, Milli Savunma Bakanligi, kuvvet komutanliklari, Jandarma Genel Komutanligi ve Sahil Güvenlik Komutanligi kadrolarinda çalisan memur ve sözlesmeli personel için % 10 oraninda, yedek subaylar için % 5 oraninda yapilan kesintilerden, olusur.”  hükmü geregi de bu üyelerden  %5 oraninda kesinti yapilmaktadir.

Ayni Kanunun 23.  Maddesinde ise;  “Kurumun daimi üyelerinden 21 ve 25 inci maddelerde gösterilen sebepler disinda üyelik vasfini kaybedenlere aidatlari iade olunur. Ancak, Kurum üyelik müddetleri üç seneyi geçmiyenlerle geçici üyelere hiçbir aidat iadesi yapmaz.” hükmüne yer verilmek suretiyle muvazzaf askerligini yedek subay olarak yapanlara bu kesintilerin iade edilmeyecegi ifade edilmektedir.

Muvazzaf askerligini Bakanlik kadrolarinda yedek subay olarak yerine getiren ögretmenlere kurumun geçici üyesi olarak kabul edilmelerinden  dolayi yukarida yer vermis oldugumuz mezkur hükümlere dayali olarak  hiçbir sekilde aidat iadesi yapilmamaktadir. Zorunlu üyelige ragmen üyeligin sona ermesinden sonra hiç bir ödemede bulunulmamasinin hukukla ve hakkaniyetle bagdasir bir yönü olmadigindan Kurum Idari Kurulunda Sendikamizca bu konu  gündeme getirilmis ve 2011 yili Kurum Idari Kurulu Çalisma Raporunda  “Askerlik hizmetini yedek subay olarak yapan Milli Egitim Bakanligi personelinden yedek subayliklari süresince ayliklarindan kesilen OYAK kesintisinin yasal faizleri ile birlikte iade edilmesi” konusunun Yüksek Idari Kurulu’nda görüsülmesine karar verilmistir.

Sendikamiz yasal düzenleme yapilmasini saglamak adina  kesintilerin iadesi konusunu Toplu Sözlesmelere de tasimakla birlikte; 205 Sayili ORDU YARDIMLASMA KURUMU KANUNU’nun aidatlarin iadesine engel olan hükmünün Anayasaya aykiriligi nedeniyle iptali için yargi yoluna da basvuracaktir. Bu konuda her ne kadar üyelerimizden bireysel dava açma konusunda talepler gelmekte ise de; su asamada bireysel davalardan sonuç alinamayacagini, bireysel dava açilmasi halinde ise üyelerimizin zaten yasal düzenlemeden dolayi magdur durumda iken; bir de yargilama giderleri ve vekalet ücretleri gibi ekstra bir mali külfete katlanmak suretiyle ikinci bir magduriyetle karsi karsiya kalacaklari kanatini tasimaktayiz. Zira yasal düzenleme ya da Anayasa Mahkemesince verilmis bir iptal karari olmaksizin OYAK’a kesilen aidatlarin iadesi su an için mümkün görünmemektedir.

Bu nedenle  üyelerimizin, Sendikamizin konuyla ilgili olarak yapmis oldugu çalismalari takip etmeleri ve gelismelere göre gereken adimlari atmalarinin yerinde olacagi tarafimizca degerlendirilmektedir. 

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen