Haber
2012-03-08 06:29:44
OYAK Kesintilerinin Iadesini Saglamak Mümkün mü?

Askerlik vazifesini yedek subay olarak yerine getiren asker ögretmenlerin askerlik yaptiklari dönemde OYAK’a ayliklarindan kesinti yapilmistir. Bu kesinti, 205 sayili Ordu Yardimlasma Kurumu Kanunu’na dayandirilmistir. Kanunda, “...kurum üyelik müddetleri üç seneyi geçmeyenlerle geçici üyelere hiçbir aidat iadesi yapmaz” hükmüne yer verilmistir.

Muvazzaf askerligini Bakanlik kadrolarinda yedek subay olarak yerine getiren ögretmenlere, kurumun geçici üyesi olarak kabul edilmelerinden dolayi, yukarida yer vermis oldugumuz hükme dayali olarak hiçbir sekilde aidat iadesi yapilmamaktadir. Zorunlu üyelige ragmen üyeligin sona ermesinden sonra hiç bir ödemede bulunulmamasinin hukukla ve hakkaniyetle bagdasir bir yönü olmadigindan hareketle, Egitim-Bir-Sen olarak konuyu Kurum Idari Kurulu gündemine tasimamiz sonucunda, 2011 Kurum Idari Kurulu Çalisma Raporu’nda, “Askerlik hizmetini yedek subay olarak yapan Milli Egitim Bakanligi personelinden yedek subayliklari süresince ayliklarindan kesilen OYAK kesintisinin yasal faizleri ile birlikte iade edilmesi” konusunun Yüksek Idari Kurulu’nda görüsülmesi kararlastirilmistir.

Sendikamiz, yasal düzenleme yapilmasini ve gasp edilen ücretlerin iadesini saglamak adina konuyu toplu sözlesme masasina tasiyacak ve ayni zamanda 205 sayili Ordu Yardimlasma Kurumu Kanunu’nun aidatlarin iadesine engel olan hükmünün Anayasa’ya aykiriligi nedeniyle iptali için yargi yoluna da basvuracaktir. Bu konuda her ne kadar üyelerimizden bireysel dava açma konusunda talepler gelmekteyse de, su asamada bireysel davalardan sonuç alinamayacagini, bireysel dava açilmasi halinde ise, üyelerimizin, zaten yasal düzenlemeden dolayi magdur durumda iken, bir de yargilama giderleri ve vekâlet ücretleri gibi ekstra bir mali külfete katlanmak suretiyle ikinci bir magduriyetle de karsi karsiya kalacaklari kanaatini tasimaktayiz. Zira yasal düzenleme ya da Anayasa Mahkemesi’nce verilmis bir iptal karari olmaksizin OYAK’a kesilen aidatlarin iadesi su an için mümkün görünmemektedir.

Bu nedenle, üyelerimizin, sendikamizin konuyla ilgili yaptigi çalismalari takip etmesinin, gelismelere ve sendikamizin yönlendirmesine göre gereken adimlari atmasinin yerinde olacagini düsünüyoruz. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen