Haber
2014-04-25 07:46:08
Özgürlük Alanları Genişletilmeli

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Safiye Özdemir, Kanal 5 Televizyonunda Elifcan Uçak’ın hazırlayıp sunduğu Elif’le Söyleşi programına konuk oldu.

Kamuda çalışanlarına kılık kıyafet özgürlüğü getirilmesini de değerlendiren Özdemir, kılık kıyafet özgürlüğünün kamuda çalışan tüm kadınları kapsamamasından yakındı.

 

 

“28 ŞUBAT’LA ÖTEKİLEŞTİRİLDİK”

 

Hazin tarihe bakıldığı zaman insan hak ve özgürlüklerin askıya alındığı, demokratik hakların kullanımında sıkıntıların yaşandığı dönemler olduğunu hatırlatan Özdemir, “28 Şubat post-modern darbesi de onlardan biriydi. 28 Şubat’la kadınların ve genç kızların hak ve özgürlükleri kısıtlandı. Ben 28 Şubat’ı bizzat yaşamış biri olarak konuşuyorum. Bu süreçte çok sıkıntılar çektik, olumsuzluklar yaşadık, iş hayatında ötekileştirildik, özgürlük ve çalışma haklarımız elimizden alındı. Şimdi bunlara tepki gösterme, haklarımızı aramak için mücadele etme vaktidir” şeklinde konuştu.

 

 

EĞİTİME AĞIR DARBE

 

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen olarak 28 Şubat post-modern darbesiyle ilgili sayısal verilerin de yer aldığı bir rapor hazırladıklarını açıklayan Özdemir, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yaklaşık 4 bine yakın kadınımız çalışma hayatından el çektirildi. Yüzbinlerce genç kızımız eğitim hayatından mahrum bırakıldı. Bunlar bizim ulaşabildiğimiz rakamlar. Şunun altını özellikle çizmek istiyorum. Biz Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen olarak ulaşamadığımız eğitim ve çalışma haklarının elinden alındığı onbinlerce genç kızımız ve kadınımız var.”

 

 

YÖNETMELİK TÜM KAMU ÇALIŞANLARINI KAPSAMALI

 

Kılık Kıyafet Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğin, kamuda çalışan tüm kadınları kapsamamasını eleştiren Başkan Özdemir, “8 Ekim 2013 tarihiyle birlikte kamuda Kılık Kıyafet Yönetmeliği dediğimiz, ucube bir yönetmelikle yasaklanan haklar ve özgürlükler yeniden iade edildi. Ancak emniyet ve ordu mensubu kadınlar, bu yönetmelikte yapılan değişiklikten faydalanamıyor. Bu özgürlükten ordu ve emniyet mensubu olan kadınlarımızın da yararlanması için gerekli olan tüm çalışmalar yapılmalı, yeniden bir ayrımcılığa yol açılmamalıdır” diye konuştu.

 

 

KADINLAR BİR DAYATMADAN KURTULDU

 

Memur-Sen olarak "Kamuda Sivil İtaatsizlik Eylemini” başlatana kadar, kamuda başörtülü çalışma özgürlüğünden bahsetmenin mümkün olmadığını hatırlatan Başkan Özdemir, “Çalışan kadınlar ya peruk takarak ya da başlarını açarak işe gidiyordu. Kadınlarımız bir dayatmaya maruz bırakılıyordu. 8 Ekim 2013 tarihinde kamuda Kılık Kıyafet Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, kadınlarımız bu dayatmadan kurtuldu. Bu değişiklik kadınlarımızın hayatına olumlu bir şekilde yansıdı ve kendilerine olan özgüvenlerine yeniden kavuştular” ifadelerini kullandı.

 

 

YASAĞIN KALKMASIYLA KADINLAR ÖTEKİ OLMAKTAN KURTULDU

 

“Başörtüsü yasağının kalkmasının ardından iş hayatında ki kadınlar olarak öteki olmaktan çıkıp, özgürlüklerinin ve haklarının geri verildiği bir dönem yaşıyoruz” diyen Özdemir, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kadınlarımızın tüm hakları geri verildi mi? Hayır. Ama bu anlamda adımlar atılıyor. Toplumsal anlamda insanların öteki değil beriki hissetmesi, devlet millet kucaklaşmasının gerçekleşmesi anlamında, bunların hepsini olumlu gelişmeler olarak değerlendiriyoruz.”

 

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen