Haber
2011-07-27 07:24:10
Özgürlüklerin Önündeki Engeller Kaldirilmalidir

Memur-Sen 4. Dönem 1. Il Temsilcileri Toplantisi Van/Gevas DSI Egitim ve Dinlenme Tesisleri'nde yapildi. Toplanti sonrasi yayinlanan sonuç bildirisinden, örgütlenme ve ifade özgürlügünün önündeki engellerin kaldirilmasi talebi çikti.

Toplanti sonrasi hazirlanan 39 maddelik Sonuç Bildirisi, Memur-Sen Genel Sekreteri Günay Kaya tarafindan okundu. Kaya, Il Temsilcileri Toplantisi'nda, Demokratiklesme, Yeni Anayasa, Toplu Sözlesme Düzeni ve Toplu Sözlesme Talepleri basta olmak üzere, güncel konularla ilgili kapsamli çalisma ve degerlendirmelerde bulunuldugunu söyledi.

Demokrasi ve insan haklarini güçlendirmek için örgütlenme ve ifade özgürlügünün önündeki engellerin kaldirilmasinin istendigi sonuç bildirisinde, özgürlük alanini genisletmek ve vesayet sistemine son vermek için vesayetin tasiyicisi ve koruyucusu konumundaki HSYK, MGK, RTÜK, YÖK ve YAS'in anayasal kurum olmaktan çikarilmasi gerektigi belirtildi.

Kardeslikte israrli, demokratiklesmede kararli bir Türkiye var etmek için, demokrasi yolunda atilan adimlarin hizlandirmasi gerektiginin vurgulandigi açiklamada, vatandaslik kavraminin bütün kimlikleri, bütün renkleri kapsayacak sekilde Türkiye Vatandasligi adiyla yeniden tanimlanmasi istendi.

Demokratiklesmenin, bir bölgenin, sinifin ya da etnik yapinin taleplerini karsilamak üzere degil, bütün ülkenin ve bütün vatandaslarimizin iradesini hayata geçirmek için gerçeklestirilmesi gerektiginin vurgulandigi Memur-Sen Il Temsilcileri Sonuç Bildirisi'nde, hak ve özgürlüklerin genisletilmesi, demokratiklesme sürecinin önündeki engellerin kaldirilmasi için Yeni Anayasa sürecinin herhangi bir kesintiye ugratilmaksizin devam ettirilmesi ve ivedilikle tamamlanmasi gerektigi vurgulandi.

Etnik ve irk temelli sözde özerklik ilanlarinin, masum ve makul kabul edilemeyeceginin dile getirildigi sonuç bildirisinde, "Türkiye'nin demokratiklesmesini ve özgürlesmesini saglayacak olan, insan onurunu esas alan temel hak ve özgürlükler katalogunun genisletilmesidir. Temel hak ve özgürlükler konusunda yasanan sorunlari, herhangi bir etnik gurubun ismi verilerek ifade edilmesi yerine, ülkede yasayan bütün bireyleri kapsayacak sekilde 'insan haklari sorunu' olarak ifade edilmeli ve bu baslik adi altinda çözüme kavusturulmalidir." ifadelerine yer verildi.

Terörle Mücadele Yasasi'ndan, temel hak ve özgürlükleri sinirlayan düzenlemelerin ayiklanmasinin istendigi bildiride, tutukluluk ve gözalti sürelerinin kisaltilmasi, iskenceye sifir tolerans ilkesiyle tesis edilmeye çalisilan özgürlük ortaminin devam ettirilmesi istendi.

Terör ve siddetin, hak arayisi olarak gösterilemeyecegi ve mesru kabul edilemeyeceginin ifade edildigi Memur-Sen bildirisinde, terör ve siddeti sona erdirmek için, demokratik açilim sürecinin hizli ve kararli bir sekilde devam ettirilmesi çagrisinda bulunuldu.

Sonuç bildirisinde, Toplu Sözlesmenin ikincil mevzuatinin bir an önce yürürlüge konularak 2011 toplu sözlesme sürecinin baslatilmasi çagrisinda bulunularak, kamu görevlilerinin birikimlerini siyasete yansitmasini engelleyen siyaset yasaginin kaldirilmasi ve 2,5 milyon kamu görevlisinin birikiminin siyaset kurumuna kazandirilmasi gerektigi kaydedildi.

4/B statüsünde istihdam edilen kamu görevlilerinin Memur-Sen'in israrli talebiyle kadroya alindiginin hatirlatildigi açiklamada, "Halen 4/B statüsünde personel istihdami yapilmasini dogru bulmuyoruz. Bu çerçevede, 4/B'li personel istihdami durdurulmali, basta TRT, il özel idareleri, belediyeler ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlügü'nde görev yapanlar olmak üzere sözlesmeli personelin tamami kadroya geçirilmelidir. 4/C statüsünde istihdam edilen kamu görevlileri, es ve çocuk yardimindan yararlandirilmali ve kadroya geçirilmelidir" denildi.

Sonuç Bildirisi'nde ayrica, aday memurlar ile Türk Silahli Kuvvetleri ve emniyet hizmetlerinde görev yapan sivil memurlarin sendikali olma hakkina kavusturularak örgütlenmedeki kisitlilik ve sinirliliklarin kaldirilmasi talep edildi. 

Bildiride, temel hak ve özgürlüklere iliskin düzenlemelerin de, AB üyelik sürecinin geregi olarak degil vatandaslari bunu çoktan hak ettigi için hayata geçirmesi istendi.

Bu kapsamda Kur'an egitimine yas sinirlamasi ilkelligine son verilmesi, 18. Milli Egitim Surasi kararlari arasinda yer verilen Milli Güvenlik Dersinin brans ögretmenlerince okutulmasi kararinin hayata geçirilmesi, Avrupa Sosyal Sarti'nin örgütlenme ve toplu pazarlik hakkini düzenleyen 5. ve 6. maddelerine konulan çekincelerin kaldirilmasi taleplerine de yer verildi.

Askeri Yüksek Mahkemelerin kaldirilarak, çift basli yargi garabetine son verilmesinin de istendigi sonuç bildirisinde, Genel Kurmay Baskanligi'nin, Milli Savunma Bakanligi'na baglanmasi, HSYK, YAS ve Cumhurbaskaninin tek basina yaptigi islemler dahil bütün idari islemlere yargi yolunun açilmasi, demokratik parlamenter rejime karsi olan eylemler ve bunlarin sahiplerinin en agir sekilde cezalandirilmasi; yargiya intikal etmis Balyoz, Islak imza ve benzeri davalarin kararlilikla sürdürülerek sonuçlandirilmasi istendi.

Antidemokratik süreç eseri 82 Anayasasi basta olmak üzere anti demokratik mevzuat; sivil, demokratik, özgürlükçü ve insani merkeze alan yeni bir anayasayla tamamen ortadan kaldirilmasi talebinin dile getirildigi Memur-Sen Il Temsilcileri Sonuç Bildirisi'nde, medya kuruluslarinin da, terör olaylari karsisinda toplumsal mutabakati saglayici yayinlar yapmasi çagrisinda bulunuldu.

Kadin-erkek esitligi yaninda, kadinlar arasindaki esitligin de saglanmasinin önemine dikkat çekilen sonuç bildirisinde, bu kapsamda, basörtülü kadinlarin, siyaset, çalisma ve egitim basta olmak üzere hayatin her alaninda yer almasi gerektigi vurgulandi.

SONUÇ BILDIRISININ TAMAMINA ULASMAK IÇIN TIKLAYINIZ

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen