Haber
2009-03-13 06:18:54
Parasiz Yatili ve Bursluluk Kapisi Memur Çocuguna Kapatiliyor mu?

2009 Parasiz Yatililik ve Bursluluk Sinavi (PYBS) e-Basvuru Kilavuzu’na göre, sinava basvuru için aranan sartlardan biri “maddi imkânlardan yoksun bulunmak”tir.

 

Kilavuzun 2. Basvuru Sartlari bölümünün (f) bendinde, “Ailenin yillik gelir toplamindan fert basina düsen net miktarin 2009 Mali Yili için tespit edilen 4353 TL’yi geçmemesi gerekir. Bunun tespitinde ailenin 2008 yilinda elde ettigi tüm gelirleri esas alinacaktir. Maddi imkanlardan yoksun oldugunu belirten (EK-1) ögrenci ailesinin maddi durumunu gösterir beyannamede öngörülen ve bu beyana esas olan gelirin; velinin esi çalisiyorsa esiyle beraber ailenin bütün yillik gelir durumunu gösteren vergi dairesi, muhasebe birimi veya ilgili kisi, kurum ve kuruluslardan alinacak 2008 yilina ait 12 aylik toplam gelirini gösteren belge, aile nüfus kayit örnegi, velinin ve çalisiyorsa esinin bakmakla yükümlü oldugu sahislarla ilgili mahkeme kararinin tasdikli örnegini de eklemek suretiyle belgelendirilmesi gerekir.”

 

(g) bendinde, “Kontenjandan faydalanarak sinava giren ögrencilerden; anne veya babasi Milli Egitim Bakanligi’na bagli resmi okullarda ögretmen olarak görev yapan, ölen veya emekli olanlardan, ilgili makamdan  (Il/Ilçe Milli Egitim Müdürlügü) alinacak durumlarini gösterir belge ile EK-1’deki ailesinin maddi durumunu gösterir beyanname istenir” ifadeleri yer almaktadir.

 

Kilavuzun ve EK-1 Ögrenci Ailesinin Maddi Durumunu Gösteren Beyanname’nin incelenmesinde, “Ailenin yillik gelir toplamindan fert basina düsen net miktarin 2009 Mali Yili için tespit edilen 4353 TL’yi geçmemesi” seklindeki ibare Milli Egitim Bakanligi’na bagli resmi okullarda ögretmen olarak görev yapan, ölen veya emekli olanlarin çocuklarinin Parasiz Yatililik ve Bursluluk Sinavi’na basvurmasina engel olusturmaktadir. Ailenin yillik gelir toplamindan fert basina düsen net miktarin 4353 TL olmasi demek, iki çocuklu bir memurun çocugunun PYBS’ye girememesi demektir.

 

2008’de parasiz yatili ve bursluluk sinavina basvurabilmek için ailenin yillik gelirinin 5400 TL’yi geçmemesi gerekmekteyken, 2009 parasiz yatili ve bursluluk sinavina basvurabilmek için ailenin yillik gelirinin 4353 TL’ye indirilmesi, birçok memur çocugunun söz konusu sinava basvurmasini engellemektedir.

 

Bu düzenleme, 2684 sayili Ilkögretim ve Ortaögretimde Parasiz Yatili veya Burslu Ögrenci Okutma ve Bunlara Yapilacak Sosyal Yardimlara Iliskin Kanuna göre verilen hakkin kullanilmasinin engellenmesi anlamina gelmektedir.

 

Sinavda Bakanliga bagli resmi okullarda ögretmen olarak görev yapan, ölen veya emekli olanlarin çocuklarinin aleyhindeki bu olumsuzlugun giderilmesi hususunda Milli Egitim Bakanligi’na yazi yazdik. Gerekenin yapilmamasi durumunda hukuki yollara basvuracagiz.

 Ilgili Talep Yazimiz

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen