Haber
2012-01-18 06:29:19
Parasiz Yatililik ve Bursluluk Sinavi Sorunu Artik Çözülmelidir

Milli Egitim Bakanligi, amaci yoksul ve basarili ögrencilere maddi katki saglamak olan Devlet Parasiz Yatililik ve Bursluluk Sinavi’ni, Milli Egitim Bakanligi Ilkögretim ve Ortaögretim Kurumlarinda Parasiz Yatililik, Burs ve Sosyal Yardimlar Yönetmeligi çerçevesinde her yil gerçeklestirmektedir.

Söz konusu yönetmeligin “Basvuru Yeri ve Sartlari” baslikli 5. maddesinin 2. fikrasinin d bendinde, “Parasiz yatililik ve bursluluk sinavina katilacak ögrencilerde aranacak sartlar sunlardir (d); Ailenin bir önceki mali yila ait yillik gelir toplamindan fert basina düsen net miktarin, içinde bulunulan mali yilin Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun (M) isaretli cetvelinde belirtilen Milli Egitim Bakanligi okul pansiyon ücretinden en azinin üç katini geçmemek kaydiyla maddi imkânlardan yoksun bulunmak” hükmü yer almaktadir. 

Ayni yönetmeligin “Kontenjanlarin Dagilimi” baslikli 10. maddesinin 1. fikrasinda ise, “Her yil tespit edilen parasiz yatililik veya bursluluk kontenjanlarinin; ………… çalisan, emekli olan veya vefat eden ögretmen çocuklarina yüzde 15’i ve diger ögrencilere ise yüzde 70’i ayrilir” hükmü bulunmaktadir.

2011 Parasiz Yatililik ve Bursluluk Sinavi e-basvuru Kilavuzu’nun “Basvuru Sartlari” baslikli 2. bölümünün g bendinde, Ailenin yillik gelir toplamindan fert basina düsen net miktarin 2011 Malî Yili için tespit edilen 4.950 TL (dörtbindokuzyüzelli TL)’yi geçmemesi gerekir. Geliri bu rakami geçenler hangi kontenjan grubunda olursa olsunlar (2828 ve 5395 sayili kanun kapsaminda yer alanlar hariç) PYBS basvurulari kabul edilmeyecektir. Bunun tespitinde ailenin 2010 yilinda elde ettigi tüm gelirleri esas alinacaktir” hususu yer almaktadir.

Sinava girebilmek için aranan ön sart, bir ailenin yillik gelirinin toplamindan fert basina düsen net miktarin 2011 Malî Yili için tespit edilen 4.950 TL’yi geçmemesi seklinde belirlenmistir. Ancak bu miktardan dolayi özellikle ögretmen çocuklari bu sinirin üzerinde kaldigi için sinava basvuramamistir.

Nisan 2010 Kurum Idari Kurulu Çalisma Raporu’nda, “Parasiz yatili ve burslu ögrenci okutma ve onlara yapilacak sosyal yardimlara iliskin mevzuata ‘egitim çalisanlari’ ifadesi konularak, memur ve yardimci personel çocuklarinin da bu haktan yararlanmasina yönelik çalisma baslatilmasi” seklinde; Ekim 2010 Kurum Idari Kurulu Çalisma Raporu’nda ise, “Parasiz Yatililik ve Bursluluk Sinavi’na basvurabilmek için ailenin yillik gelirinin kisi basina düsen miktari esas alinmaktadir. Bu miktarin azligindan dolayi ögretmen çocuklarina ayrilan kontenjan anlamsiz kalmaktadir. Bu nedenle, ögretmen çocuklari sinavlara basvuru yapamamaktadir. Bu rakamlarin yükseltilerek magduriyetin giderilmesi için pansiyon ücretinin çarpani olan ‘üç kati’ ifadesinin artirilmasi çalismalarin baslatilmasi” seklinde karar alinmisti.

2011 yilinda tespit edilen ücret miktari, üç çocuklu bir ögretmenin çocuklarinin bu sinava basvurmasini engellemektedir. Bu nedenle, ögretmen çocuklari için belirlenen yüzde 15’lik kontenjan bir anlam ifade etmemektedir.

Milli Egitim Bakanligi’na bir yazi göndererek, 2012 Parasiz Yatililik ve Bursluluk Sinavi Kilavuzu yayinlanmadan önce, 2010 Nisan ve Ekim Kurum Idari Kurulu Çalisma Raporu’nda yer alan kararlar dogrultusunda tüm egitim çalisanlarinin çocuklarinin yararlanacagi sekilde gerekli düzenlemenin yapilmasini ve kisi basina düsen ‘üç kati’ ifadesinin en az ‘bes kati’ olarak degistirilmesini istedik. 

 Talep yazimizi görmek için tiklayiniz 



MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen