Haber
2010-03-27 06:20:46
Parasiz Yatililik ve Bursluluk Sinavi Yine Magdur Ediyor

Milli Egitim Bakanligi tarafindan bu yil için çikarilan 2010 Parasiz Yatililik ve Bursluluk Sinavi (PYBS) e-Basvuru Kilavuzu’nun Basvuru Sartlari baslikli 2. maddesinin f bendinde, “Maddi imkânlardan yoksun bulunmak. Bunun için ailenin yillik gelir toplamindan fert basina düsen net miktarin 2010 Malî Yili için tespit edilen 4.590 TL’yi (dört bin bes yüz doksan TL) geçmemesi gerekir” ifadesine yer verilmesi, yine çocuklarini bu sinava hazirlayan çok sayida egitim çalisanini magdur etmistir.

 

2009 yilinda Ilkögretim ve Ortaögretim Kurumlarinda Parasiz Yatililik, Burs ve Sosyal Yardimlar Yönetmeligi’nin hukuka aykiri 5/d maddesinin, “Ailenin tedbir önceki mali yila ait yillik gelir toplamindan fert basina düsen net miktarin, içinde bulunulan mali yilin Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun (M) isaretli cetvelinde belirtilen Milli Egitim Bakanligi okul pansiyon ücretinden en azinin üç katini geçmemek kaydiyla maddi imkânlardan yoksun bulunmak” ibaresi ile bu yönetmelige bagli olarak 27/02/2009 tarihinde yayimlanan 2009 Parasiz Yatililik ve Bursluluk Sinavi (PYBS) e-Basvuru Kilavuzu’nun 2. Basvuru Sartlari bölümünün (f) bendinde yer alan, “Ailenin yillik gelir toplamindan fert basina düsen net miktarin 2009 Mali Yili için tespit edilen 4353 TL’yi (dört bin üç yüz elli üç TL) geçmemesi gerekir” ifadesinin iptali için dava açmistik.

 

Anayasa’nin 40. maddesinde, “Devlet, maddi imkanlardan yoksun basarili ögrencilerin ögrenimlerini sürdürebilmeleri amaci ile burslar ve baska yollarla gerekli yardimlari yapar. Devlet, durumlari sebebiyle özel egitime ihtiyaci olanlari topluma yararli kilacak tedbirleri alir” hükmüne yer verilerek, devletin, maddi imkânlardan yoksun ögrencilerin ögrenimlerini sürdürebilmesi amaci ile burslar ve diger yollar ile (Ilkögretim ve Ortaögretim Kurumlarinda Parasiz Yatililik gibi) yardimlar yapmasi gerektigi açikça ifade edilmesine ragmen yine ayni sekilde magduriyete sebebiyet verilmistir.

 

Egitim-Bir-Sen olarak, bu konuda yasanan magduriyeti gidermek için hukuki süreci baslatmis bulunuyoruz.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen