Haber
2012-08-03 07:31:33
Ramazan Çakirci: Bazi Önerilerimize Bakanlik Olumlu Yaklasti

Memurlar.biz sitesi olarak son günlerde dillendirilen sorunlara iliskin Egitim-Bir-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Sözlesme Sekreteri Ramazan Çakirci ile telefon yoluyla yaptigimiz röportajda Çakirci: “Bazi Önerilerimize Bakanlik Olumlu Yaklasti” dedi.

Memurlar.biz: Sayin Baskanim, özelde egitim genelde ise kamu çalisanlarinin en fazla ziyaret ettigi kamuya yönelik haber sitesi olarak son günlerde yasanan sorunlara iliskin müsaade ederseniz bazi hususlari sormak istiyorum.

Ramazan Çakirci: Tabii buyurun…

Memurlar.biz: Baskanim, iller arasi yer degistirme, özür gurubu yer degistirme takvimi netlesti. Iller arasi yer degistirme basvurulari devam ediyor. Özellikle sinif ögretmenlerinin yer degistirmesinde sikintilar yasaniyor. Gerçi sitenizden “MEB, Biran Önce Çözüm Üretmelidir” basligi ile bazi konulari gündeme tasidiniz ama bu süreçte Bakanlik ile yüz yüze görüsme gerçeklestirdiniz mi? Sizler zaten sorunlara vakifsiniz. Bu hususta ne söylersiniz?

Ramazan Çakirci: Yeni egitim sisteminin alt yapisinin olusturulmasinin uzamasi nedeniyle atama takvimleri sizlerinde ifade ettigi gibi dar bir zamana sikistirildi. Bunun, bazi sorunlari beraberinde getirmesini herkes bekliyordu. Il içi yer degistirmelerle ilgili takvim neticelendigi için bu kisma girmiyorum ama su an devam eden iller arasi yer degistirmede yasanan en önemli sorun diyebilecegimiz özellikle sinif ögretmenleri basta olmak üzere bazi branslarda iller arasi hareketi kisitlayan, açik norm olmamasi problemi var. Konuyu sendika olarak hafta basindan itibaren Bakanlik nezdinde çözmek için bazi girisimlerde bulunduk. Bu gün de Müstesar Yardimcisi Zübeyir Yilmaz Bey ile bir araya geldik.  Iller arasi yer degistirmede açik normlarin azligindan sikayet etik ve çözüm istedik. Yeni egitim sistemine geçis dolaysiyla bazi normlarda genisleme, bazilarinda ise geçici bile olsa daralmanin olmasi dogaldir. Bizim hesaplamalarimiza ve eldeki verilerimize göre kamuoyunda körüklendigi kadar sikinti yasanmayacak denildi. Biz endiselerimizi ifade ettik ve planlamada hata yapilmamasi yolunda önceden oldugu gibi önerilerimizi tekrar sunduk.

Memurlar.biz: Görüsmelerinizde hangi konularin altini çiziyorsunuz?

Ramazan Çakirci: Istege ve özür durumuna bagli yer degisikliginde yasanan sorunlar, brans bazinda yer degisikligine açilan kontenjanlarin yetersizligi, SBS yerlestirmelerinin özür durumuna bagli yer degisikligin basvurularindan önce yapilarak çocugu sinava girip bir ortaögretim kurumuna yerlesmeyi bekleyen ögretmenlerimizin magdur edilmemesini, KPSS sinav puani ile sözlesmeli iken kadroya atanan ögretmenlerin magduriyetlerinin tam giderilmedigini, özür durumuna bagli yer degisikliginde ögretmenin özrünün oldugu ilçeler degil özrünün oldugu ildeki egitim kurumlarini tercih imkani verilmesini, Din Kültürü Ögretmenlerinin Imam Hatip Ortaokullarina basvuru yapabilmelerini, Brans degisikligi sürecinin bir an önce yapilmasini, özür durumuna bagli yer degisikliginde il emrinin uygulamasi ve egitim özrüne bagli yer degisikligi hakkinin tekrar verilmesi, ögrenim özrü konusunun yeniden gündeme alinmasi, il emri gibi konularda çözüm istiyoruz.

Memurlar.biz: Taleplerinizle ilgili çözüme yönelik somut gelisme var mi?

Ramazan Çakirci: Taleplerimizden bazilarina olumlu yaklasildi. Milli Egitim Bakanligi Müstesar Yardimcisi Zübeyir Yilmaz ile bu gün yaptigimiz görüsmede Sayin Yilmaz:  “SBS yerlestirme sonuçlarini öne alarak özür durumuna bagli yer degistirmeye yetistirmek için çalisma yaptiklarini” belirtti. Yine “ögretmenlerin özürlerinin oldugu ildeki diger yerlesim birimlerini de tercih etmeleri için çalismalarinin oldugunu ve böylece daha fazla egitim kurumu tercih edebilmeleri için imkân saglama gayretlerinde olduklarini” söyledi. Sendika olarak alan degisikliginin ilk atamadan önceye alinmasi yolundaki önerimizi ise “Brans degisikliginin öne alinmasi içinde çalismalarinin oldugunu” ifade etti. Din Kültürü Ögretmenlerinin Imam Hatip Ortaokullarina basvuru yapabilmeleri yönündeki talebimiz konusunda “Imam Hatip Ortaokullarinin normlari netlestikten sonra bu okullara ögretmen alimi yapilacagi” söylendi.

Memurlar.biz: Sayin Baskanim, bu bahsettiginiz çözümler önemli. Bunlari bizimle paylastiginiz için tesekkür ediyorum. Peki, 4+4+4 yeni egitim sitemi dolaysiyla norm fazlasi sinif ögretmenlerinin fazla olacagi iddialari ile ilgili her hangi bir görüsmeniz oldu mu?

Ramazan Çakirci: Bu konuda biz sendika olarak atilmasi gereken adimlari en basindan beri Bakanlikla çesitli vesilelerle paylastik. Bakanlik kendi düsündügünü uygulama yolunu seçti ve dogrusu bizi de asiri derecede kaygilandirdi. Hatirlarsaniz bu konuda sendika olarak 22. Baskanlar Kurulu Sonuç Bildirgemizde “4+4+4 kesintili zorunlu egitim sistemiyle ilgili gerçeklestirmeye çalistigi düzenlemelerde egitimin en önemli paydasi olan sendikalari devre disi birakmasindan kaynaklanacak olumsuzluklarda Bakanligi sorumlu tutacagimiz bilinmelidir” kararimizi kamuoyuna deklare ettik. Sizlerde takdir edersiniz ki; sürece katkimizin olmadigi yerde sonuca tepkimizin olmasi dogaldir. Fakat Bakanlik bu konuda iddia edildigi kadar sorun yasanmayacagini, önlemleri aldiklarini ifade etmektedir. Görüsmemizde Müstesar Yardimcisi Zübeyir Yilmaz Bey:  “Abartildigi kadar norm fazlaligi olmayacak, bunu tüm atama süreçleri tamamlandiginda görecegiz” dedi.

Memurlar.biz: Sayin Baskanim, siz sendika olarak gerekli takibi yaptiginizi düsünüyor musunuz?

Ramazan Çakirci: Biz sendika olarak köklü degisikligin yapildigi bu süreçte ögretmenlerin magdur edilmemeleri için bakanlik yetkilileri ile sürekli görüsmeye çalisiyoruz. Bazi sorunlar ögretmenlerimizin dolayisi ile de bizim canimizi acitiyor. Bu süreçte yapilmasi gereken Bakanligin dogru yönlendirilmesidir. Bakanligin kamuoyuna açik olmasi gereken bazi konularda içe kapanmasi bizleri de kaygilandiriyor. Umariz bu içe kapanma çözüme odaklanma ve daralan vakti tasarruflu kullanma refleksindedir. Biz sendika olarak asla sorunlardan beslenmeyi seçmeyiz. Sorunlardan beslenmek kolay olandir. Hal bu ki biz kolay olani degil, dogru olani yapmaya çalisan bir sendikayiz. Dogru olan çözüme paydas olmaktir. Biz simdiye kadar ürettigimiz çözümlerle boy attik. Uzaktan bagirarak birilerini suçlayarak magduriyetin giderilemeyecegini düsünüyoruz. Bizim sendika olarak yaptigimiz budur. Bizim iyi niyetli gayretlerimizi anlamakta zorlanan ve art niyet arayan olursa, bu bizim sorunumuz degil. Biz yinede basarili olmalari için dua ederiz. Eger basarili olamazsa bizden günah gider ve teklif sendikaciligindan tepki sendikaciligina geçeriz ve bunda da asla tereddüt etmeyiz.  Bize karsi iyi niyetle adim atana biz birkaç adim birden atariz. Çünkü biz sendikaciligi yeniçeri ocagi olarak görenlerden degiliz.  Sendikaciligi iyilikleri artirmanin ve kötülükleri engellemenin izdüsümü olarak görüyoruz.

Memurlar.biz: Sayin Baskanim, eger ortada bir sorun varsa bunu çözerse Egitim-Bir-Sen çözer diye bir kabul var. Sitemize gelen yorumlardan ve maillerden bu anlasiliyor. Bu Yetkili Sendika olmanizdan kaynaklanan beklentide olabilir. Siz de ayni kanaati paylasiyor musunuz?

Ramazan Çakirci: Biz yetkili sendika olmadan da ayni bakis açisinin var oldugunu biliyoruz. Onun için çözüm adina ne varsa altinda ya terimiz ya da imzamiz vardir diyoruz. Yetkili sendika olmamiz dolaysiyla bu beklentinin yükselmis olmasi da dogaldir.

Memurlar.biz: Baskanim, vakit ayirdiginiz için tesekkür ediyorum.

Ramazan Çakirci: Egitim çalisanlarina ulasma firsati verdiginiz için ben sizlere tesekkür ediyor, sizler vesilesiyle bütün egitim çalisanlarini selamliyor, “Hayirli Ramazanlar” dileklerimi iletiyor  memurlar.biz ailesine yayin hayatinda basarilar

HABER:http://www.memurlar.biz/haber/memurlarbiz-sordu-egitim-bir-sen-cevapladi-331368.html

 

 

 

 

 

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen