Haber
2010-07-14 07:21:18
Referandumda ‘Evet’ Demek Için Yüzlerce Sebep Var

Konfederasyonumuz Memur-Sen’in, “Terör, Anayasa Degisikligi, Referandum ve Demokratiklesme Süreci” konulu çalisma toplantisi Mardin’de basladi.

 

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu’nun baskanliginda Grand-Yay Oteli’nde düzenlenen toplantiya, Memur-Sen Yönetim Kurulu üyeleri, konfederasyona bagli sendikalarin genel baskanlari, Dogu ve Güneydogu Anadolu bölgelerindeki 20’ye yakin Il Temsilcisi ile Sube baskanlari katildi. Iki gün sürecek çalisma toplantisinin ardindan terör, bölgesel kalkinma, gelir dagilimi, anayasa degisikligi, demokratiklesme ve referandum süreci ile ilgili bir bildiri yayinlanacak.

 

Toplantinin açilis konusmasini yapan Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, “Ülkenin en büyük sorununu demokratiklesme olarak görüyoruz, daha dogrusu demokratiklesememe olarak görüyoruz. Demokratiklesemedigimiz için insan haklari ihlalleri var, ekonomik krizler var, hak magduriyetleri var, terör var, teröre destek verenler var, kaos var” dedi.

 

Son 50 Yilin En Önemli Paketi

 

Konusmasinda anayasanin topyekûn degismesi gerektiginin altini çizen Gündogdu, sunlari söyledi:

 

“Gömlegi giyerken ilk dügmeyi nasil ki yanlis iliklediginizde diger dügmeler de yanlis ilikleniyorsa, biz de Türkiye için ilk dügmenin anayasa olduguna inaniyoruz. Bu anayasanin topyekûn degistirilmesi gerektigini öteden beri dillendiriyoruz. Ancak bugün siyasetin yapilana degil, yapana bakarak; yapilani elestirene bakarak, tavir belirledigini görüyoruz. Iktidarla muhalefet arasindaki alisveris biçimi, topyekûn bir anayasa degisikligine imkan birakmadigindan, bugün bu paketle karsi karsiyayiz. Bu paket bize göre son 50 yilin en önemli paketi. Ilk kez millet kendi gelecegi için söz sahibi olacak, söz hakki elde etmis olacak. 12 Eylül, bir darbe ile kirletilmistir. Insallah bu referandumla temizlenecektir. Cevap arayacagimiz soru ise, terör azdirilirsa, siyaset kaosa sürüklenirse, darbeler geri gelirse bundan kimler karli çikar, kimler zarar görür. Zarar görenlerin yaninda yer alarak karli çikmanin hesabini yapanlarin hesabini bozmak için bugün burada toplandik. Biz sendikaciligi üyemiz için, insanimiz için, insanligimiz için, millet iradesinin saygin olabilmesi için yapiyoruz. Sadece kamu çalisanlarinin ücretinin artmasini talep eden degil, Türkiye’de ve dünyada yasanan insan haklari ihlallerinin bitirilmesini arzu eden, bu ugurda çaba gösteren bir sendikal anlayisin sahipleriyiz. Küresellige karsiyim deyip kendine duvar örenlerin körlügünden kurtulup, küresel sorunlar karsisinda küresel sorunlarin çözüm önerilerinin ortagi, öncüsü, paydasi olmayi önemsiyoruz.”

 

Amuda Kalkanlarin Türkiye’nin Gelecegini Dogru Okumasi Mümkün Degildir

 

Memurlarin bu anayasa paketine ‘evet’ demesi için çok önemli gerekçeleri oldugunu kaydeden Gündogdu, Anayasa Mahkemesi’nin siyasi siparisler üzerine karar aldigini belirterek, sözlerini söyle sürdürdü:

 

“Birincisi, çalisma hayati boyutu ile toplu sözlesme hakki ilk kez bu pakette yer aliyor. Ikincisi, memura uyari ve kinama cezasi veriliyordu ve bu kararlar yargiya kapaliydi. Bu paket sayesinde ilk defa bu kararlar yargiya açilabilecek. Üçüncüsü, darbe anayasasi ve Kenan Pasa ile avanesini koruyan geçici 15. madde, bu paketle Anayasa’dan çikariliyor. Dördüncüsü, yargi reformu sayesinde HSYK ve YARSAV tipi kapali devre çarpik demokratik temsilden 12 bin hakim ve savciyi kapsayan genis ve gerçek anlamda demokratik bir temsile geçisi ifade eden bir yargi reformunun baslangici var. Anayasa Mahkemesi, bir siyasi partinin siparislerini karsiliyor olmak veya kendilerini atayan Ahmet Necdet Sezer gibi nesli tükenmekte olanlarin zihniyet baglaminda devami olmaktan çikariliyor. Bu pakette, hukukun üstünlügünü saglayacak yargi reformuna gidiste de önemli bir yol haritasi var. Dolayisi ile ‘evet’ demek çok kolay. ‘Evet’ demek için yüzlerce sebep var. Ama ‘hayir’ diyenler kime destek olmus olacak, bu soruya cevap aramak lazim. PKK ‘hayir’ denmesini istiyor. ETÖ ‘hayir’ denmesini istiyor. Ve bunlarla paralel hareket eden bazi sendika ve siyasi partiler de ‘hayir’ denmesini istiyor. Hatta ‘Hayirda hayir vardir’ diyerek bütün ömrünü dine kapali bir sekilde yasayanlarin, dini bir kavramdan medet ummasi da bir amuda kalkma halidir. Amuda kalkanlarin Türkiye’nin gelecegini dogru okumasi mümkün degildir. Önce ayakta durup Türkiye’ye öyle bakmak lazim.”

 

Toplantinin açilisinda bir konusma yapan Memur-Sen Mardin Il Temsilcisi Mustafa Aydin da, Türkiye’nin demokratiklesme süreci içinde 12 Eylül’de yapilacak olan Anayasa referandumunun büyük bir önem tasidigini ifade ederek, paketin referandumda kabul edilmesiyle ülkenin makus talihinin degisecegini vurguladi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen