Haber
2010-07-23 07:21:33
Rehber Ögretmenlerin Ek Ders Konusunu Yargiya Tasidik!

Milli Egitim Bakanligi’nin 30/06/2010 tarih, 1987/32546 sayili islemi ile bu islem ekinde sunulan Maliye Bakanligi’nin Rehber ögretmenlerin ek dersleri hakkindaki olumsuz görüsüne iliskin 25.06.2010 tarih ve 9434 sayili islemi ve islemlere dayanak teskil eden Milli Egitim Bakanligi Yönetici ve Ögretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine Iliskin Karar’in, dava konusu islemlere iliskin ibarelerinin öncelikle yürütmesinin durdurulmasi ve devaminda iptaline karar verilmesi talebiyle Danistay’da dava açtik.

 

Dava dilekçesinde, “her derece ve türdeki örgün ve yaygin egitim kurumlarinda görevli personelin inceleme, arastirma, planlama, programlama, yönetim, denetim, egitim ve ögretim hizmetlerinin haftada 18 saati ders niteliginde yönetim görevi sayilmakta fiilen görev yapmalari kosuluyla karsiliginda ders yili süresince ek ders ücretinden yararlandirildigi” ifade edilerek, “Ancak; Rehber ögretmenler, derslerin kesildigi günden sonrasi ile derslerin baslamasindan önce yapilan sinav ve seminer dönemlerinde görevde olmalarina ragmen, almalari gereken 18 saat ek ders ücretini Ek Ders saatlerine Iliskin Kararinin tanimlar kisminda yer alan e) Ders yili: Derslerin basladigi günden derslerin kesildigi güne kadar geçen ve iki dönemi kapsayan süreyi ifade eder hükmü nedeniyle alamamaktadir. Kimi okullarda idareciler rehber ögretmenlere, Kararin ‘Ek ders görevi’ baslikli 6. maddesinin 3. fikrasindaki hükümler nedeniyle iki hafta üzerinden (iki haftadan fazla çalisilsa dahi) 15 saat ücret verirken; kimisi hiç vermemekte ve bu da çalisma düzeninin bozulmasina ve rehber ögretmenler arasinda huzursuzluga neden olmaktadir… Her derece ve türdeki örgün ve yaygin egitim kurumlari rehber ögretmenlerinin sene sonu ve sene basi çalismalarinda fiilen görev yapmalari kaydiyla kendilerine ek ders ücreti ödenmesi gerekmektedir” denildi.

 

Dava dilekçesinde, bazi yargi kararlarina da yer verildi. Lisede Rehber Ögretmen /Psikolojik Danisman olarak görev yapan davacinin, 03.09.2007-17.09.2007 dönemi mesleki çalismalari karsiligi ek ders ücretinin ödenmesi isteminin reddine dair islemin iptali talebiyle açilan davada, Adana 2. Idare Mahkemesi’nin, “Mesleki çalismanin amacinin egitim-ögretim alaninda karsilasilan sorunlara çözüm bulmak, ögretmenlerin bilgi ve becerilerini artirmak, ihtiyaca göre plan ve programlar hazirlamak ve bu suretle kamu hizmetlerinin daha etkin ve verimli bir biçimde yürütülmesini saglamak oldugu ve davaci ile ayni unvana sahip olup ilk ve öncesi egitim kurumlarinda görev yapan ögretmenlerin mesleki çalismalari karsiliginda ek ders ücreti ödemesinden faydalandigi dikkate alindiginda davacinin egitsel faaliyetler, rehberlik arastirma, planlama ve veli görüsmeleri gibi konulara iliskin çalismalari nedeniyle bu görevlerin niteligi geregi uyusmazlik konusu dönem içerisinde görevli bulundugu okulda ifa ettigi meslekle ilgili görevleri ve çalismalari karsiligi fiilen görev yaptigi saatlere göre ek ders ücretlerinden yararlandirilmasi gerektigi sonucuna varildigindan aksi yönde tesis olunan dava konusu islemde, 2577 sayili Idari Yargilama Usulü Kanunu’nun 7/4 maddesinin ‘Düzenleyici islemin iptal edilmemis olmasi bu düzenlemeye dayali islemin iptaline engel olmaz’ yolundaki hükmü karsisinda hakkaniyete ve hukuka uyarlik bulunmamistir” gerekçesiyle karar verdigi kaydedildi.

 

Yine ayni sekilde, …Lisesinde Rehber Ögretmen olarak görev yapan davacinin, 20 Agustos-17 Eylül 2007 döneminde ödenmeyen ek ders ücretinin ödenmesi istemiyle yaptigi basvurunun reddine dair islemin iptali talebiyle açilan davada, Çanakkale Idare Mahkemesi’nin mesleki çalismalari nedeniyle davaciya ek ders ücretinin ödenmesi gerektigi gerekçesiyle dava konusu islemin iptaline karar verdigi belirtildi.

 

Anayasa’nin 18. maddesinin, “Hiç kimse zorla çalistirilamaz. Angarya yasaktir” seklindeki ibaresine de dikkat çekilen dilekçede, bir baska üyemiz adina açtigimiz bir davada, Ankara 12. Idare Mahkemesi’nin 10.06.2009 tarih ve 2008/1441 E, 2009/765 sayili kararinda, “Her ne kadar Valilik olurunda ek ders ücreti ödenecegine dair bir ibareye yer verilmemis ve Milli Egitim Bakanligi Yönetici ve Ögretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine Iliskin Karar’da okul ve kurumlarin elektrik tesisatlarinin bakim ve onarimi isinin, ek ders ücreti ödenecek haller arasinda sayilmamis ve kamu hukukunda da bir hakkin verilebilmesi için mevzuatta öngörülmüs olmasi gerekmekte ise de, Anayasa’nin 18. maddesinde, hiç kimsenin zorla çalistirilamayacagi ve angaryanin yasak oldugu hükme baglandigindan, Valilik oluru ile görevlendirilen ve okul ve kurumlarin elektrik tesisatlarinin bakim ve kontrolünü yapan davacinin çalistigi sürenin ek ders saatleri yönünden degerlendirilerek, çalistigi süreye isabet eden ek ders ücreti karsiligi bir tutarin davaciya tazminat olarak ödenmesi gerektigi sonucuna varilmistir” ifadelerine yer verilmek suretiyle davanin kabulüne ve dava konusu islemin iptaline karar verdigi hatirlatildi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen