Haber
2012-05-22 07:30:54
Sabir Tasi Çatliyor!

Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, iyi niyet yaklasimlarina ragmen hükümet kanadindan olumlu bir karsilik alamadiklarini vurgulayarak, sürecin Kamu Hakem Kurulu’na kaldigini söyledi. Gündogdu, ekonomideki iyi gelismelere ragmen memura hak ettigi payin verilmedigini belirterek, çalisanlara sürekli sabirli olmalari telkinin bulunuldugunu kaydetti. Gelinen nokta itibari ile artik sabir tasinin çatladigini belirten Gündogdu, “Iktidarin 1. yilinda sabirli olun, 3. yilindan sonra 5. yili, 7. yili, 9. yili, 10. yili; sabir, sabir, sabir... Sabir tasi çatliyor” dedi.

Son gelismeleri degerlendirmek üzere konfederasyon genel merkezinde bir basin toplantisi düzenleyen Gündogdu, toplu sözlesme sürecinin, Kamu Isveren Heyeti’nin, “Sunu verirsem Türkiye’ye maliyeti ne olur” diye sadece paranin rakamsal degerini hesaplamasi” ve “Vermezsem Türkiye ne kaybeder” sorusunu hiç sormamasi sonucu uzlasmazlikla sonuçlandigini ifade etti.

Maliye Bakanligi’nin, 2002 yilindan 2012 yilina kadar maaslarda yapilan artislarla, enflasyonun üzerinde ne kadar verdiklerine dair rakamlar açikladigini, ancak Maliye Bakani’nin rakamlar sonrasinda soru almadigini dile getiren Gündogdu, söyle devam etti: “Sorun belli. Türkiye eger büyüyorsa biz bu büyümeden pay istedik. Ya Türkiye, Maliye Bakani veya diger yetkililerin yansittigi gibi ekonomide isler rayinda degil ya da birileri rol yapiyor. Bu iki soruya cevap aradik. Avrupaliysak, Avrupa’nin, dünyanin krizi en iyi yöneten ülkesiysek, bunu memurlar da hissetsin; Afrika ülkesiysek, biz de bilelim, taleplerimizi gözden geçirelim. Hangi statüye girdigimize dair bir cevap verilmedi. ‘Ama enflasyona ezdirmedik’ rakamlari yerine, Maliye Bakani’na soruyorum, 2011 yilinda bu ülke yüzde 8,5 oraninda büyümedi mi? 2011 enflasyonu yüzde 10,5 gerçeklesmedi mi? Su anda ilk 4 aylik enflasyon 3,05, bunun yilliga tekabül eden orani yüzde 11’in üzerinde degil mi? Sizin 74 milyondan vergi ve harçlar olmak üzere alacaginiz bu oran, yeniden degerleme orani yüzde 10,26 degil mi? Devlet olarak milletten harcini, vergisini alirken, ona bir limit belirliyorsunuz. Yeniden degerleme orani yüzde 10,26. Öyleyse bunun altinda zam teklifi yapmak bile kendi kendinize ters düsmek olmaz mi? Bu sorulara cevap aradik ama verilen cevaplar inandirici degildi.”

Memur-Sen’in kurulusunda beri Türkiye gerçeklerini dikkate aldigini söyleyen Gündogdu,  diyalogu esas alan bir yaklasimlarinin oldugunu ifade ederek, diyalogun bittigi yerde gerekli tepkiyi vermeyi de sendikal ilkeler içerisinde olmazsa olmaz olarak gördüklerini vurguladi. Gündogdu, “Hükümetin, Kamu Isveren Heyeti’nin 14 Mayis günü getirdigi teklife de ‘dag fare bile dogurmadi’ diyerek olabilecek en agir elestiriyi yaptik. Bugün gelinen noktada, toplu sözlesme uyusmazlikla sonuçlandi. Bunun sorumlusu Kamu Isveren Heyeti’dir, Maliye Bakanligi yetkilileri ve hükümettir” seklinde konustu.

Persembe günü hizmet kollariyla birlikte Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na müracaat edeceklerini anlatan Gündogdu, bunun öncesinde neler yapacaklarina dair Baskanlar Kurulu’nun yeni kararlar aldigini kaydetti.

Egitim-Bir-Sen Is Birakma Eylemi Yapacak

Ahmet Gündogdu, son duruma tepki göstermek için, hizmet kollarinda en çok üyeye sahip olan Egitim-Bir-Sen’in 23 Mayis’ta, bir gün is birakma karari aldigini açikladi. Gündogdu, söyle konustu: “Egitim-Bir-Sen olarak bir gün is birakma karari aldik. Bunu da yarin gerçeklestirecegiz. Türkiye genelinde hizmet üretmeme, is birakma eylem karari ve Ankara’da oturma eylemi yapacagiz. Persembe günü de büyük bir katilimla biz buradan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na müracaata, eylem yaparak gidecegiz. Türkiye genelinde de Memur-Sen Il Temsilcilikleri bu talepleri yeniden dillendirerek bizim Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na gidisimize destek olacaktir.”

Amaç Tabloyu Boykot Etmek

Ahmet Gündogdu, 29 Mayis aksami Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’ndan beklentilerinin karsilanmadigi bir tablonun çikmasi durumunda ise 30 Mayis günü Baskanlar Kurulu’nu olaganüstü toplama karari alacaklarini, ondan sonraki sürecin bu kurul tarafindan belirlenecegini ifade etti.

Bir gazetecinin, KESK ve Kamu-Sen ile birlikte hareket edip etmeyeceklerini sormasi üzerine Gündogdu, “Kamu-Sen ve KESK eylem karari aldigi için ondan kaçmak veya o güne siginmak gibi bir derdimiz yok. Ayin gün, ayni amaçla is birakma eylemi yapacagiz ama ayni mekânlarda basin açiklamasi yapmayacagiz. Amaç, tabloyu boykot etmektir. Isi birakacagimiz okullar ayni, okuldan ayrildiktan sonra bir araya gelip, tabloyu kabul etmeme içeriklerimiz, mekânlarimiz farkli olacak” cevabini verdi.

Eylem Kararimiz Hukuka Uygundur

“Memurun is birakma eyleminin hukuka aykirilik tasiyip tasimadiginin” sorulmasi üzerine ise Gündogdu, sunlari kaydetti: “Memurumuz ve Memur-Sen hukuka saygilidir. Keske is birakma durumunda hissetmeyecegimiz tabloyu olustursalardi. Keske Kamu Isveren Heyeti, heyet baskani hukuka saygili olup beklentilere cevap verseydi. Burada kastedilen, memurun henüz grev hakkinin olamamasi ise bu dogrudur ama uluslararasi anlasmalar geregi attigimiz imzalar var ve Anayasa’nin 90. maddesi, ‘iç hukuk mu, uluslararasi hukuk mu’ sorusu soruldugunda, uluslararasi hukukun önde geldigi gerçegini ortaya koyuyor. Anayasa’nin 90. maddesine göre bu kararimizi Egitim-Bir-Sen Genel Merkezi olarak aldik. Bu, hukuka uygun karardir. ‘Hukuka uyarlar’ diye eylemi zayiflatma yaklasimi sonuç vermeyecektir.”


Sermayeye Tesvik, Memura Sabir

Ahmet Gündogdu, bir baska gazetecinin, hükümet yetkililerinin Türkiye bütçesinin üçte birinin personele ayrildigini, diger 70 milyonun hakkini da düsünmek zorunda olduklarini belirttigini hatirlatarak, “Bu durumda, Memur-Sen olarak taleplerinizi kamuoyuna anlatmada zorluk yasayabilir misiniz” sorusuna, “Türkiye bugün ekonomisi iyi yolda, bütçesi büyüyor, pastasi büyüyor. Dün kriz vardi, bu krizde, memura dediler ki ‘sabirli ol, dünya yaniyor, Türkiye yaniyor.’ Sermaye sahiplerine ‘ne istiyorsun kardesim’ dediler. Onlar da, ‘Elimde ürettigim mal var, ÖTV indirimi yaparsaniz bütün arabalarimi satarim’ dediler. Yüzde 8 ÖTV indirimi yapildi. Sermaye bir kurus indirim yapti mi? Yapmadi. Son 5 yilda batan banka görmedigimiz gibi, kar marjiyla hava atmayan banka da görmedik. Simdi kriz varsa, bankaciyla biz ayni ülkede yasiyoruz, bedeli beraber ödeyelim. Kriz bitti, büyüdüysek, o büyümeden payi görelim. Enflasyona ezdirmediler, evet ama bir sefer de enflasyonu biz ezelim. Iktidarin 1. yili, sabirli olun, 3. yili, 5. yili, 7. yili, 9. yili, 10. yili, sabir, sabir, sabir... Sabir tasi çatliyor. Yarin Egitim-Bir-Sen özeliyle ögretmenlerin ortaya koyacagi eylem, bir tikanma noktasidir, sosyal patlamadir, ‘artik tahammül edecek gücümüz kalmadi’ serzenisidir. Bunu, yetkililer iyi okursa, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nda hala tamir etme sansi var” karsiligini verdi. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen