Haber
2009-12-12 06:20:11
Sagduyu Hâkim Olmali

Anayasa Mahkemesi’nin De-mokratik Toplum Partisi’nin temelli kapatilmasina iliskin karari elbette birçok açidan tartisilarak degerlendirilecek- tir.

 

Bu noktada tartisilmasi ge- reken asil husus, parti ka- patmanin demokrasiye uygun olup olmadigiyla birlikte kapatma sonrasinda siyaset kurumunun ve toplumun bütün fertlerinin sagduyuyu hakim kilma konusunda yapmasi gerekenlerdir.

 

Evrensel hukukun en önemli ilkelerinden biri cezalarin sahsiligidir. Suçu kim islemisse ceza ona uygulanmalidir. Bu kurallar isiginda Anayasada ve Siyasi Partiler Kanunu’nda siyasi partilere uygulanacak müeyyidelerde degisiklik yapilarak; yöneticilerinin veya üyelerinin eylemleri gerekçe gösterilmek suretiyle siyasi partilerin temelli kapatilmasi yerine kapatilma kararina gerekçe gösterilen eylemleri gerçeklestirilenlere yönelik yaptirimlar uygulanmasi saglanmalidir. Bu gereklilik, toplumun büyük bölümü tarafindan desteklendigi inancinda oldugumuz demokratiklesme kapsaminda gerçeklestirilmelidir.

 

Cografyasinda kardeslik, merhamet ve kadirsinaslik gibi duygularin hakim olmasi nedeniyle ‘Anadolu’ olarak isimlendirdigimiz bu topraklar, tarihin hemen bütün dönemlerinde kardeslik hukukunu gözeten, koruyan ve gelistirenlerin yasam alani olmustur.

 

Çanakkale Zaferi gibi dünya tarihinde emsali olmayan bir basariya imza atanlarin çocuklari ve torunlari olarak bu ülkenin insanlari; biliyor ve inaniyoruz ki Çanakkale ruhuna halel getirecek provokasyonlarin agina düsmeyeceklerdir.

 

Siyasi partilere, siyasetin insani önceleyerek ve çözüm merkezli yapilmasi gerekligini bir kez daha hatirlatmak istiyoruz. Bu çerçevede, toplumda gerginlik yaratacak açiklamalardan kaçinarak her sorunun demokratik kurallar ve milli egemenlik anlayisi içerisinde çözülecegi inancini topluma yansitmak siyasi liderlerin öncelikli görevi olmalidir. Kapatilan parti ile farkli ideoloji ve dünya görüsüne sahip olanlar da, bu süreçte tahrik edici beyanlardan, tavirlardan ve suçlamalardan kaçinmalidir.

 

Milli egemenligin askiya alinmasina yönelik faaliyetlere dikkat çekmek ve son verilmesini saglamak amaciyla “Ortak Akil” mitingleri düzenleyerek sorumluluk almaktan kaçinmayan Memur-Sen olarak; Anayasa Mahkemesi kararinin demokratiklesme sürecini hizlandirmanin gerekçesi yapilmasini öneriyoruz.

 

Kardesligimizin devamini saglamak, demokratik ve sivil bir devlete ulasmak adina yapilmasi gereken, basta Siyasi Partiler Kanunu ve temel hak ve özgürlükler olmak üzere demokrasiyi bütün kurum ve kurallariyla hayata geçiren yeni bir Anayasa yapmaktir.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen