Haber
2011-07-04 07:23:57
Saraybosna Egitim Bakani ile Büyükelçiligimizi Ziyaret Ettik

Genel Sekreterimiz Ahmet Özer, beraberindeki heyetle birlikte Saraybosna Kantonu Egitim Bakani Emir Sulyagiç ile Bosna Hersek Büyükelçiligimizi ziyaret etti.

 

Uluslararasi Saraybosna üniversitesi’nin davetlisi olarak 19. Baskanlar Kurulu toplantimizi gerçeklestirmek üzere gittigimiz Bosna Hersek’te görüstügümüz Saraybosna Kantonu Egitim Bakani Emir Sulyagiç, Bosna Hersek’in savastan sonra hala yaralarini saramadigini ifade ederek,  ülke olarak hala çok zayif olduklarini söyledi. Bakan Sulyagiç, “Türkiye’nin burada olmasi gereken bir zaman varsa, o zaman simdidir” dedi.

 

Ziyarette konusan Genel Sekreterimiz Ahmet Özer, Saraybosna’nin Türk halkinin hafizasinda çok önemli bir yere sahip oldugunu belirterek, “Biz bu topraklari Fatih’in yadigari olarak degerlendiririz. Bu yüzden burada olmaktan çok memnunuz.  Bosna Hersek ile Türkiye, bundan sonra çok daha iyi iliskiler kurar” seklinde konustu.

 

Özer, sendikamiz hakkinda bilgi verirken, Memur-Sen’in Türkiye’nin en büyük konfederasyonu, Egitim-Bir-Sen’in ise en büyük egitim sendikasi oldugunu kaydetti.

 

“Bizi Birakmayin”

Saraybosna Kantonu Egitim Bakani Emir Sulyagiç ise, yaptigi konusmada, bir hatirasini paylasti. Bir süre önce Bosna Hersek’te bir konferansa katildigini söyleyen Bakan Sulyagiç, “Burada Sirp bir Bakan vardi, bir de Türk bayan yetkili vardi. Sirp Bakan bizler aleyhine konusurken, Türk yetkili bizleri savundu. O an içimden Türk bayan yetkiliye ‘Bizleri asla birakmayin’ demek geçti” diye konustu.

Bosna Hersek’in savastan sonra hala yaralarini saramadigini ifade eden Bakan, “Türkiye’nin burada olmasi gereken bir zaman varsa o zaman simdidir. Burada sizler varsaniz, o zaman biz kendimizi daha güvende hissediyoruz” dedi.

Bakanliklarinin, Egitim-Bir-Sen’in emrinde oldugunu dile getiren Sulyagiç, “Bosna’da sizin istediginiz seyleri yapmaya haziriz” seklinde konustu.

 

Türk Ögrencilere Davet

Sulyagiç, ülkede gerçeklestirdikleri projelerden birinin, Türk ögrencileri Bosna’ya getirerek buradaki üniversitelerde okutmak oldugunu kaydederek, Türk girisimciler tarafindan yapilan Uluslararasi Saraybosna Üniversitesi ve Burç Üniversitesi'nde birçok Türk ögrencinin egitim gördügünü anlatti.

 

Bakan Sulyagiç, Türk ögrencilere seslenerek, “Burada kendi evinizdeymis gibi okuyabilirsiniz. Saraybosna sizlerin de evidir” ifadelerini kullandi. Sulyagiç, Bosna Hersek'te özel üniversitelerin 2 bin 500 ile 3 bin euro arasinda bir ücrete egitim verdigini söyledi.

 

Genel Sekreterimiz Ahmet Özer'in, din dersi durumunu sormasi üzerine, Bosna Hersek'te din dersinin geçmiste seçmeli oldugunu, daha sonra ise zorunlu olarak verildigini belirten Sulyagiç, “Biz bu sene Bosna'da din derslerinin notu etkilememesini kararlastirdik. Ancak önümüzdeki sene itibariyle din dersi seçmeli olacak; isteyen alacak, istemeyen ise baska bir ders alacak” diye konustu.

 

Genel Sekreterimiz Özer ise, herkesin kendi dininin egitimini almasi gerektigini kaydetti. Özer, görüsmenin ardindan, Bakan Sulyagiç'e ebru islemeli bir tablo hediye etti.

 

Büyükelçiligimize Ziyaret

Heyetimiz, daha sonra Bosna Hersek Büyükelçiligimizi ziyaret ederek, Büyükelçilik Müstesari Emre Zeki Karagöl ile görüstü.

Burada konusan Genel Sekreterimiz Ahmet Özer, Bosna Hersek'in Türkiye'nin zihninde çok önemli bir yeri oldugunu ve bundan sonra daha sik gelmek istediklerini söyledi.

 

Bosna Hersek ile Türkiye arasinda sendikal konular ve egitim alaninda isbirligi yapilabilecegini gördüklerini ifade eden Özer, Karagöl'e iki ülkenin çalisma hayatina iliskin bilgi verdi.

 

Karagöl ise, Türkiye ile Bosna Hersek arasindaki siyasi iliskilerin çok iyi oldugunu dile getirerek, "Siyasi iliskilerimiz iyi seviyede. Fakat ekonomik olarak desteklenmesi lazim buranin. Ekonomik iliskiler iyi seviyeye getirilmezse bu sürdürülebilir olmuyor. Ingilizlerden, Almanlardan önce ticaret için bizim buraya gelmemiz lazim. Onlarin geldigi ortamda rekabet olacak ve bu ülke 5-6 yil sonra, en kötü ihtimalle 10 yil sonra AB üyesi olacak" dedi.

 

Daha önce Cumhurbaskani Abdullah Gül ve Basbakan Recep Tayyip Erdogan'in 200'er kisilik heyetlerle Bosna'ya geldigini hatirlatan Karagöl, "Heyetlerde yer alanlarin yaklasik 150’si is adamiydi. Siyasi olarak çok büyük destek var isadamlarina. Insallah artiracagiz bunu. Turizm çok iyi burada. Bu degerlendirilmeli. Burasi atlama noktasi olarak kullanilabilir. Burada açacaginiz sirket ile AB'ye ihracat yapilabilir" diye konustu.

 

Karagöl, Bosnaklarin Türkleri çok sevdigini ifade ederek, "Öyle bir avantaj var ki burada, Türklerin bunu degerlendirmesi gerekiyor. Bu çerçevede sizin gibilerin ziyareti çok yol gösterici oluyor" seklinde konustu.

 

Türkiye ile Bosna Hersek arasinda ticaret hacminin 2008 yilinda 800 milyon euro civarinda oldugunu belirten Karagöl, bu rakamin krizden çok etkilendigini ve 500 milyon euro seviyesine geriledigini dile getirdi.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen