Haber
2013-04-03 07:38:01
SAÜ Şube Kongresi Yapıldı

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, “Uluslararası alanda söz sahibi üniversitelerimiz olsun istiyorsak, akademik ve idari personelin sorunlarını tespit etmek ve çözmek zorundayız. Bu sorunları çözmeden, aidiyet ve mükellefiyet hislerini geliştirmek mümkün değildir. Sorunlarla boğuşan akademik ve idari personel gerçeğini değiştirmediğimiz sürece üniversitelerimizin sorunlarını çözmek ve uluslararası alanda marka üniversite olmasını beklemek suya yazı yazmaktan farksızdır” dedi.

Eğitim-Bir-Sen Sakarya 2 No’lu (Üniversite) Şube 1. Olağan Genel Kurulu, Sakarya Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Esat Tektaş’ın divan başkanlığını, Ahmet Yılmaz ve Tamer Aldemir’in divan üyeliğini yaptığı kongreye, Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, Sakarya Milletvekilli Ali İhsan Yavuz,  İl Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz Sandıkçı, Memur-Sen İl Temsilcisi Ahmet Öksüzali, Hak-İş İl Temsilcisi Fahrettin Kütükçü, Memur-Sen’e bağlı sendikaların yöneticileri ve üyeler katıldı.

21 Yıldır Haksızlıklarla Mücadele Ediyoruz

Kongrede bir konuşma yapan Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, üyelerinin özlük hakları, ekmek, demokrasi, özgürlük mücadelesi ve Türkiye’nin geleceğini medeniyet değerlerimiz doğrultusunda inşa etmek için sendikal yolculuğa çıktıklarını ifade ederek, “21 yıl önce kurduğumuz Eğitim-Bir-Sen’de, haksızlıklarla mücadele ederek bugünlere geldik. Türkiye’nin daha da özgürleşmesi için emek harcadık, harcamaya da devam ediyoruz. Başlattığımız ‘Özgürlük İçin 10 Milyon İmza’ kampanyasıyla kamuda kılık-kıyafeti tepeden tırnağa düzenleyen 82 model darbe ürünü yönetmeliği yok saydık. Sakarya 103 bin imza ile kampanyamıza destek olmuştur. Memur-Sen olarak, imzaları hükümete teslim ettik. Hükümet bu imzaları, mücadelemizi haklı bularak, kabul etti. Fakat İzmir Valiliği okullara yazı gönderip tam tersini uygulamaya çalışmıştır” dedi.

 

Darbecilere de Onlara Çanak Tutanlara da Karşıyız

İsrail’e özür dileten Başbakan’a, İzmir Valisi’ne de gerekeni yapması çağrısında bulunan Gündoğdu, “Biz darbecilere de, bize dayattıkları uygulamalara da, onlara çanak tutanlara da karşıyız. Türkiye’de sendikacılık, ya tepki ya da tehdit sendikacılığıdır. Biz, teklif, gerektiğinde de tepki sendikacılığı yapıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Selam Verilmeyen Çalışan Kalmayıncaya Kadar Çalışmaya Devam

1 Ağustos’ta gerçekleşecek toplu sözleşmede, taleplerini ve sorunları hükümete ileteceklerini kaydeden Gündoğdu, “10 Ağustos’ta çözümünü göreceğiz. Üye sayısı 500 olan Eğitim-Bir-Sen Sakarya Üniversite Şubesi’nin 1 ay içerisinde üye sayısını en az 650’ye çıkarmasını istiyoruz. Üniversitede gidilmeyen yer, selam verilmeyen çalışan kalmayıncaya kadar çalışmalarımıza devam etmeliyiz. Çalışmalarınızla SAÜ’yü Türkiye’nin en iyi üniversitesi yapmalısınız” ifadelerini kullandı.

 

Özgürleşmenin Öncülüğünü Yapan Üniversitelere Sahip Olma Zamanı

Konuşmasında üniversitelerin, akademik ve idari personelin sorunlarına da değinen Gündoğdu, üniversitelerin, ilim ve irfan yuvası olarak değil, ideolojik bir devlet projesi olarak kurulduğunu ve yönetildiğini dile getirerek, şöyle devam etti: “İkna odaları gibi işkencenin her türlü yöntemi önce burada test edilmiş ve testi geçen yöntemler bütün millete uygulanmış, milletin evlatlarına zulüm edilmiştir. Birçok vatan evladı ‘öz yurdunda garip, öz vatanında parya’ konumuna getirilmiş, yükseköğrenimine yurtdışında devam etmek zorunda bırakılmıştır. Ülkemizde, 1980 askeri darbesinin ürünü olan 2547 sayılı Kanun’la oluşturulmuş yükseköğretim sisteminin ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğu; üniversitelerin kendilerinden beklenen toplumsal faydayı sağlayamadıkları, toplumun ve ekonominin ihtiyaçlarına yeterince cevap veremedikleri mutabık kalınan bir gerçektir. Artık değişime direnen üniversiteler yerine, değişimin ve özgürleşmenin öncülüğünü yapan üniversitelere sahip olma zamanı gelmiştir.”

Önemli Olan Rektörün İş Yapması

Daha az üretmesi istenircesine daha fazla derse girmek zorunda bırakılan akademisyenleri suçlayarak bir yere varılamayacağını vurgulayan Ahmet Gündoğdu, “Haftada 30 saate yakın derse giren bir akademisyenden buluş ve araştırma yapmasını, yeni teknolojiler geliştirmesini beklemek haksızlık olur. Ayrıca, bu ülkede rektör seçimine verilen önem ve rektörlük seçimleri sürecinin gündeme geldiği kadar üniversitelerin ve çalışanlarının sorunları tartışılmıyor. Önemli olan, rektör seçimi değil, rektörün iş yapmasıdır” dedi.

Yükseköğretim sisteminin 21. yüzyılın gerekleri ve çağdaş dünyada üniversite konusunda zirve yapan örnekler üzerinden yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade eden Gündoğdu, “Bu doğrultuda, uluslararası alanda rekabet edebilir donanıma sahip mezunlar yetiştirmeliyiz. Uluslararası rekabete açık olmak, kalite güvencesini artırmak, yükseköğretimde talep-arz dengesini ve üniversite özerkliğini sağlamak, yükseköğretim reformunda temel önceliklerimiz arasındadır” diye konuştu.

Sorunları Birlikte Tespit Edip Çözümleri Birlikte Üretmeliyiz

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Esat Tektaş ise, Eğitim-Bir-Sen’e üye olan üniversite çalışanı sayısında önemli artışlar olduğunu kaydederek, şunları söyledi: “İnşallah, Milli Eğitim çalışanlarında olduğu gibi, bu yıl Türkiye genelinde üniversite çalışanları arasında da birinci sendika olacağız. Akademik personelin, sivil toplum mücadelesinin ve sendikal sivil itaatsizliğinin parçası olmak noktasındaki çekingen tavrına son vermek zorundayız. Tabii ki sendikamızı, sadece maaşlarımızı yükseltmenin, çalışma şartlarını geliştirmenin aracı olarak görmüyoruz. Hak arama sendikacılığımızın yanı sıra sendikamızı medeniyet davamızın mevzisi, medeniyet değerlerimizin taşıyıcısı olarak da görüyoruz. Bu sendikada herkesin katkı sunacağı, herkesin katılım sağlayacağı bir mücadele alanı var. Sorunları birlikte tespit edip çözümleri birlikte üretmeliyiz.”

Milletvekilli Ali İhsan Yavuz,  İl Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz Sandıkçı, Memur-Sen İl Temsilcisi Ahmet Öksüzali ve Hak-İş Temsilcisi Fahrettin Kütükçü’nün de birer konuşma yaptığı kongrede, kurucu başkan Prof. Dr. Ahmet Tutar ile Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kahraman’ın listeleri yarıştı. Yapılan seçim sonucunda Yaşar Kahraman’ın listesi kazandı.

Buna göre yeni şube yönetim kurulu şu isimlerden oluştu: Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kahraman, Mehmet Uğurlu, Doç. Dr. Şakir Görmüş, Halil Erkuş, İbrahim Demir, Adil Başoğlu, Nurcan Özbek.

Kahraman: Haklıysan Korkma

Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kahraman, yaptığı teşekkür konuşmasında, üniversitelerin, özgürlüğün en üst seviyede olması gereken yerler olduğunu belirterek, “Örgütlenme çok önemlidir; bireylerin tanışmasına, toplumun dayanışmasına örnek teşkil eder. ‘Haklıysan korkma, çünkü hak seni koruyacaktır.’ Biz bu düsturla hareket edeceğiz. Kurucu Genel Başkanımız merhum Mehmet Akif İnan’ın yolundan gideceğiz” dedi.  

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen