Haber
2014-04-02 07:45:55
Seçebilen Ancak Seçilemeyen Kadınların Önü Açıldı

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Safiye Özdemir, kadın emeğinin yerel seçimlerde önemli bir başarı elde ettiğini belirterek, “Bu başarının genel seçimlere daha yüksek oranlarla öncülük etmesini temenni ediyoruz” dedi.

 

Özdemir, başörtülü adayların başkan seçilmesini ise, “Normalleşme ve özgürleşme” olarak değerlendirdi.

 

Yerel seçimlerde Türkiye’de kadın belediye başkanların başarısına ilişkin bir değerlendirmede bulunan Özdemir, 2014 yerel seçimlerinin en dikkat çeken yönlerinden birinin kadın adayların gösterdiği başarı olduğunu ifade ederek, “Siyasi partilerin az sayıda gösterdikleri kadın adaylar aldıkları yüksek oy oranı ile hem seçmenlerinin teveccühünü aldılar hem de yerel yönetimler ve siyasete daha fazla kadın katılımının önünü açtılar.  Aday olan kadınların büyük bir kısmı rakiplerine fark atarak önemli bir model olarak siyasi hayata dahil oldular. Ülkemizde bir ilk olarak üç büyük şehrin belediye yönetimi kadın başkanlara emanet edildi. Gaziantep’te Fatma Şahin (AK Parti), Diyarbakır’da Gültan Kışanak (BDP), Aydın’da Özlem Çerçioğlu (CHP) başkanlık koltuğuna oturdular. Aynı zamanda aldıkları oy oranı ile rakiplerine büyük fark atarak partililerinin yüzünü güldürdüler. Kadın başkan tarafından yönetilecek diğer bir ilimiz ise Hakkari. Burada seçimi Dilek Hatipoğlu (BDP) kazandı. Kadınlar aynı başarıyı ilçelerde de gösterdiler. Cizre’de Leyla İmret (BDP), Meram’da Fatma Toru (AK Parti), Kiraz’da Saliha Şengül (MHP), Avcılar’da Handan Toprak (CHP) bu kadınlardan sadece bir kısmı” şeklinde konuştu.

 

 

Kazanımlar Hepimizin

Başörtülü adayların başkan seçilmesini, “Normalleşme ve özgürleşme” olarak değerlendiren Özdemir, şunları söyledi:

 

“Bu seçimlerin kadınlar açısından dikkat çeken bir diğer yönü ise, Cumhuriyet tarihinde ilk defa başörtülü kadınların aday olabilmeleri ve seçilmeleridir. Bilindiği gibi, ülkemizde kadınlar seçme ve seçilme hakkına 1934 yılında sahip oldu. Ancak seçme hakkına sahip olan başörtülülerin seçilme hakkı yıllarca hukuksuz bir şekilde gasp edildi, yasaklandı. Bugün gelinen durum ülkemizin baskı ve dayatmalardan kurtuluşunun, insan hak ve özgürlüklerinde elde ettiği kazanımlar ile tam demokrasiye geçişindeki kararlılığının göstergesi ve başörtülü kimlikleriyle seçebilen ancak seçilemeyen kadınların önündeki engellerin kaldırılması, normalleşmenin sonucudur. Bizler, bu seçim sonuçlarını siyasetin mutfağında görmeye alışık olduğumuz kadınlarımızın artık alanlara güçlü ve etkin bir şekilde çıkması açısından oldukça değerli ve önemli buluyoruz. Kadın emeğinin yerel seçimlerde elde ettiği bu başarının genel seçimlere daha yüksek oranlarla öncülük etmesini temenni ediyoruz. Göreve gelenleri kutluyor ve başarılar diliyoruz.” 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen