Haber
2009-10-16 06:50:49
Seçme Sinavina Basvuramayan Ögretmenlerin Sinava Katilabilmeleri Için Bakanliga Tekrar Müracaat Ettik

Sendikamiz adina Genel Sekreterimiz Halil Etyemez, geçen hafta Milli Egitim Bakanligi Müstesari Muammer Yasar Özgül ile görüserek, “Sözlesmeli ögretmenlikte, askerlikte ve asker ögretmenlikte geçen sürelerin üç yillik sürenin hesaplanmasinda dikkate alinmasini; yurtdisinda görevlendirilen ve ayliksiz izinde olan ögretmenlerin sinav basvurularinin kabul edilmesini” talep etmisti. Bunun üzerine yurtdisinda görevlendirilen ögretmenlerin basvurulari kabul edildi.

 

Milli Egitim Bakanligi Egitim Kurumlari Yöneticilerinin Atama ve Yer Degistirmelerine Iliskin Yönetmelik, bilindigi üzere 13.08.2009 tarihli Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girmistir. Hazirlanmasi asamasinda sendikamizin da katkida bulundugu yönetmelik, egitim çalisanlarinin genel kabulü ve takdiriyle karsilanmistir. Ancak egitim çalisanlarinin bir-iki konuda beklentileri ve sinav sonucu yapilan atamalarin yargi karariyla iptali yönünde hakli endiseleri bulunmaktadir. Bu endiselerin giderilmesi için isbu yazimizdaki hususlarin dikkate alinmasini talep ediyoruz.

 

Milli Egitim Bakanligi Egitim Teknolojileri Genel Müdürlügü’nün internet adresinde yayinlanan 2009 Egitim Kurumlari Müdür ve Müdür Yardimcilari Seçme Sinavi Basvuru Kilavuzu’na göre, Egitim Kurumlari Müdür ve Müdür Yardimciligi Seçme Sinavi basvuru ve ücret yatirma tarihi 5-9 Ekim 2009 olup Müdür Yardimciligi Sinavi 31 Ekim 2009 tarihinde, Müdürlük Sinavi ise 1 Kasim 2009 tarihlerinde yapilacaktir. 

 

2009 Egitim Kurumlari Müdür ve Müdür Yardimcilari Seçme Sinavi Basvuru Kilavuzu’nun 2. Basvuru Sartlari’nin 2. paragrafinda, “Müdür Yardimciligi Seçme Sinavina katilacak adaylar için Bakanlik kadrolarinda egitim ögretim sinifi kadrolarinda en az üç yil kadrolu ögretmen olarak görev yapmis olma sarti ön görülmüstür. Bu sürenin hesaplanmasinda özel ögretim okul ve kurumlarinda ögretmenlikte, sözlesmeli ögretmenlikte, askerlikte ve asker ögretmenlikte geçen süreler ile her türlü ayliksiz izinli olarak geçen süreler dikkate alinmayacaktir” ifadelerine yer verilmistir. Bahsi geçen 3 yillik sürenin hesaplanmasi ile ilgili bu düzenleme hukuka, Milli Egitim Bakanligi Egitim Kurumlari Yöneticilerinin Atama ve Yer Degistirmelerine Iliskin Yönetmelik hükümlerine, hukuk devleti ilkesine, esitlik ilkesine, kamu yarari ve hizmet gereklerine aykiri oldugundan, 05.10.2009 tarih ve 02/614/EBS/2089 sayili yazimizla bu hukuka aykiriligin düzeltilmesini talep etmistik.

 

Yazimiz üzerine yurtdisinda görevlendirilen ögretmenlerin sinava girebilmesine iliskin düzenleme yapilmistir. Ancak diger taleplerle ilgili bir düzenleme yapilmamistir.

 

Mahkeme Kararlari Bizi Dogruluyor

Egitim çalisanlarinda, egitim yönetici sinavlarinin yine yargi karariyla iptal edilecegi, yapilan atamalarin iptal edilecegi endisesi vardir. Bu endiseye sebebiyet veren yargi kararlari da mevcuttur. Örnegin, askerlikte geçen sürenin hizmetten sayilmasina iliskin açtigimiz dava, Erzurum 1. Idare Mahkemesi tarafindan 16.09.2009 tarihli 2008/1858 E. ve 2009/1142 K. sayili kararla kabul edilmistir. Keza Sakarya 2. Idare Mahkemesi, 8.10.2009 tarihli 2009/386 E. ve 2009/737 K. sayili kararinda, yedek subay ögretmen olarak görev yapan üyemizin bu sürede müdür yetkili ögretmen olarak görev yapmasi nedeniyle geçirdigi hizmet süresinin yöneticilik görevinden sayilmasina hükmetmistir. Danistay 2. Dairesi’nin 2006/3597 E. ve 2008/4600 K. sayili kararinda da, yedek subay ögretmen olarak yapilan görevin kidemden sayilmasi hükme baglanmistir.

 

Yargi kararlari Anayasa hükmü geregi baglayici oldugundan, bu kararlara aykiri olarak yapilan sinavda hakki ihlal edilen bir ögretmenin açacagi dava ile sinav ve sinav sonucu yapinla atamalarin iptal olacagi, bu iptalin kapsaminin da birçok kisiyi hatta sinava girenlerin tümünü kapsayacagi kuvvetle muhtemeldir.

 

Bu husus, tüm egitim çalisanlarini tedirginlige sevk etmis, sinava çalisma motivasyonunu ve verimini de olumsuz etkilemistir. Hukuki bir hataya ve magduriyete neden olmamasi için; 2009 Egitim Kurumlari Müdür ve Müdür Yardimcilari Seçme Sinavi’nda uygulanmak üzere;

 

Sözlesmeli ögretmenlikte, askerlikte ve asker ögretmenlikte geçen sürelerin üç yillik sürenin hesaplanmasinda dikkate alinmasini, ayliksiz izinde bulunan ögretmenlerin sinava basvurularinin kabulünün saglanmasini,

 

Bu kisilerin 31 Ekim ve 1 Kasim’da yapilacak seçme sinavlarina katilmalarina imkân saglayacak sekilde ivedilikle düzenleme yapilmasini ve tarafimiza bilgi verilmesini talep ediyoruz.

 

 Mahkeme Karari-1

 Mahkeme Karari-2

 Ilgili Talep Yazimiz

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen