Haber
2009-12-15 06:20:11
Sicil Amirleri Raporlari Doldururken Dikkatli Olmalidir

657 Sayili Devlet Memurlari Kanunu’nun 121. maddesi hükmü uyarinca Devlet Me- murlari Sicil Yönetmeligi’ne göre kurumlarin yürürlüge koyduklari yönetmelikler çerçevesinde sicil amirleri, yilsonuna yaklastigimiz bugünlerde, memurlarin sicil raporlarini doldurmaktadir.

 

Doldurulan sicil raporlarinin 31 Aralik’a kadar ilgili makamlara teslim edilmesi gerekmektedir.

 

Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde sicil notlari ve raporlari bilgileri ögrenilmekte, raporlarin içeriginin ögrenilmesinden bu yana mahkemelerde açilan davalarda verilen kararlar bu konuda amirlerin uymasi gereken esaslari ana hatlariyla ortaya koymaktadir. Bunun için sicil raporlarinda yer alan notlar somut ve ispatlanabilir bilgi ve belgelere dayanmalidir. Sicil raporu, kisinin meslekteki bilgi birikimini, basarisini ve uyumunu ortaya koyan, sekillendiren en önemli belge olduguna göre, yöneticilerimiz sicil raporlarini hazirlarken, azami derecede titizlik göstermelidir.

 

Son yillarda sicil notlarinin ve raporlarinin iptal edilmesi için mahkemelerde açilan davalarda, gerek sicil notlarinin adil verilmemesi gerekse sicil amirlerinin düsünceler kismini tarafsiz ve dogru olarak doldurmamasi gerekçesiyle mahkemelerce iptal kararlari verilmistir. Sendikamiz, üyelerimiz adina konu ile ilgili yüzlerce dava açmis ve bunlarin çogunu kazanmistir. Bu davalardan birini, örnek olmasi ve sicil notu veren amirlerin sicil raporlarini doldururken, daha dikkati olmalarini ortaya koymasi açisindan kamuoyu ile paylasmak istiyoruz.

 

85 sicil notu verilen bir üyemiz adina Sakarya Idare Mahkemesi’nde açtigimiz davada iptal karari verilmistir:

“Uyusmazlikta; davacinin 2007 yili sicil notunun (85 puan) iyi oldugu, sicil notunun olumlu olmakla beraber, sicil notlarinin kariyer ve liyakat ile parasal haklar açisindan etkili sonuçlari dikkate alindiginda, pekiyi haricinde degerlendirilme nedenlerinin gerekçesi olarak herhangi bir somut bilgi ve belge sunulamadigi, sicil notunda bulunan hanelerin düsük doldurulma gerekçelerinin gösterilmedigi, ayrica davaci hakkinda herhangi bir sorusturma veya inceleme yapilmadigi, disiplin cezasi almadigi görülmektedir. Bu durumda, davacinin 2007 yili sicil notunun 85 (iyi) olarak degerlendirilmesi için herhangi bir somut bilgi ve belgenin bulunmadigi, hiçbir sekilde yazili olarak uyarilmadigi, savunmada belirtilen hususlarin somut bilgi ve belge ile desteklenmedigi, bu nedenle yapilan yargilamada bu hususlarin dikkate alinamayacagi, bu bakimdan davacinin 2007 yili sicil notunun sicillerin objektifligi ilkesine aykiri olarak düzenlendigi sonucuna varildigindan dava konusu islemde hukuka uyarlilik bulunmamaktadir.”

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen