Haber
2012-04-20 07:30:22
Sifir Çekenlerin Orani, 2010 Yilina Göre %259 Artti

2012 YGS sinavina 1.895.479 aday basvuru yapmis ve 1.837.344 adayin sinavi geçerli sayilmistir. Bir önceki yila oranla YGS’ ye basvuran aday sayisinda %12,02’lik bir artis söz konusu iken 2010 yilina göre ise %25,32’lik bir artis görülmektedir. Bu artis oranlarina göre gelecek yil 2 milyonun üzerinde adayin YGS sinavina girecegini söyleyebiliriz.

Puanlari 0,5’ten küçük oldugu için puani hesaplanmayan, diger bir ifadeyle sifir çekenlerin sayisi bu yil 50.805 olarak karsimiza çikmaktadir. Geçen yila oranla sifir çekenlerin sayisi %32,76 artmis bulunmaktadir. 2010 yilina göre artis orani ise %259’dur. Bu artis oranlari düsündürücüdür. Buradan sunu söyleyebiliriz; sinava giren adaylarin %2,77’sinin puani hesaplanmamis yani sifir çekmis bulunmaktadir.

YGS’ ye giren adaylarin Türkçe, Matematik ve Fen testlerinde yaptiklari ortalama netler, bir önceki yila göre düsmüstür. Sosyal testi ortalama neti ise ayni kalmistir.

35 ve üzeri soruya dogru cevap verenler bir önceki yila göre incelendiginde; Türkçede yari yariya düsüs gözlenirken, Sosyal Bilimlerde neredeyse yüzde yüz artis görünmektedir. Matematik ve Fen Bilimlerinde ise sirasiyla %17 ve %24 artis olmustur.

Tüm puanlara göre en basarili iller incelendiginde ise, son iki yilda ilk 10’a giremeyen Burdur bu yil en basarili il olarak karsimiza çikmaktadir. Geçen yil 5. sirada olan Ankara bu yil 2. Sirada yer almaktadir. Yine son iki yilda ilk 10’a giremeyen Karabük’te bu yil 3. sirada yer aliyor. Aydin ili geçen yil oldugu gibi 5. sirada bulunmaktadir. Kayseri’de düsüs gözleniyor. 2010’da 2. 2011’de ise 3. olan Kayseri bu yil 5. sirada yer almaktadir. 2010’da 8. sirada yer alan ve 2011’de 2. siraya yükselen Kirsehir bu yil, 6. Sirada gözükmektedir. En büyük sürprizi ise Yalova yapmis gözükmektedir. 2010 ve 2011’de birinci olan Yalova bu yil 9. siralara gerilemis durumda bulunuyor.

En az basarili olan illere baktigimizda; bu yil 79. Van, 80. Sirnak ve 81. Hakkâri illeri yer almaktadir. 2010 ve 2011’de son üç sirada Sirnak, Ardahan ve Hakkâri yer alirken bu yil Ardahan bu siralamadan çikmis ve yerine Van ili girmis gözükmektedir.

Genel Sekreterimiz Ahmet Özer YGS Sonuçlarini Basina Degerlendirdi

Bu seneki sorularin sifircilarin artisinda etkisi var; ancak asil sebep sistemdeki sikintilardir. 50-60 kisilik siniflar, ögretmen açigi, ücretli ögretmen uygulamasi, ögretmen bulunamayan yüzlerce dersligin varolmasi, birlestirilmis siniflar, ikili egitim gibi sebepleri üst üste koydugumuz zaman sifir çekenlerin neden bu kadar çok oldugunu anlamis oluruz.

Birinci olan ögrencilerimize baktigimiz zaman hepsinin 20-25 kisilik mevcuda sahip fen lisesi ve Anadolu liselerinden çiktigini görüyoruz. 50 kisilik siniflarda ögrencileri sadece zapturapt altina almis olursunuz, saglikli bir egitim veremezsiniz. Ögretmenlerimiz çok büyük fedakârliklar göstererek, her türlü zorluklari asarak bir seyler yapmaya çalismaktadir; ancak neticede her seyin bir siniri ve ölçüsü var. Önümüzdeki yil 4+4+4 ile beraber sistem bizi daha da tedbir almaya zorlamaktadir. Bu sonuçlar gösteriyor ki mevcut yapiyla basarili olmamiz, sifircilarin sayisini asagiya çekmemiz söz konusu degil öyleyse biran önce okullarimizi gerçekten egitim veren, ögretim yapan kurumlar haline dönüstürmemiz gerekmektedir.

Sistemin, ögrencilerin sorulari yapamamasi üzerine odaklanan bir sistem degil de ögrencilerin sorulari yapmasina odaklanmis bir sinav sistem olmasi gerekmektedir. Yapamadiklarini ölçmek yerine yaptiklarini ölçmek anlayisini öne çikarirsak daha saglikli veri elde edilecektir. Dogru bir veri olusturmak istiyorsak diger derslere de firsat verebilecek, onlarin da çözülmesine imkân saglanabilecek bir zamani onlara vermemiz gerekmektedir. Gereksiz yere testlerin bu kadar çok zaman alacak sekilde olusturulmasi, diger testlere az bir süre içerisinde yanit verilmesi zorunlulugunu dogurmaktadir. Dolayisiyla ögrenciler, hem sosyal, hem fen hem de matematik testlerine zaman ayiramadiklari için, sorularin kaç tanesini tam olarak dogru olarak yapabildiklerini anlamamiz ve dogru veri ortaya koyabilmemiz de mümkün olmamaktadir. Ögrencilerimiz, sürenin yetmemesi nedeniyle bildigi sorulari bile cevaplayamamaktadir. ‘Bildigim halde yetistiremedim’ diyen çok sayida ögrencimiz bulunmaktadir. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen