Haber
2012-06-12 07:31:12
Sinavlarda Görev Alan Ögretmenlere Ödenen Ücret Artirilmalidir

Millî Egitim Bakanligi Yönetici ve Ögretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine Iliskin 2006/11350 sayili Bakanlar Kurulu Karari’nin “Sinav Görevi” baslikli 12. maddesinin besinci fikrasinda, Bakanliga ve diger bakanlik ve kurumlara bagli okullara alinacak ögrenciler ile açik ögretim kapsaminda merkezî sistemle yapilan sinavlarda il sinav yürütme kurulu baskan ve üyeleri ile bina, salon sorumlusu ve gözcü olarak görevlendirilen yönetici ve ögretmenlere her sinav oturumu için 5 saat ek ders ücreti ödenir. Ancak, bu is ve islemlerle ilgili döner sermayeden ücret alanlara bu tür ücret ödemesi yapilmaz” hükmü yer almaktadir.

Bu hükümden hareketle, Milli Egitim Bakanligi’nca merkezi sistemle yapilan sinavlarda il sinav yürütme kurulu baskan ve üyeleri ile bina, salon sorumlusu ve gözcü olarak görevlendirilen yönetici ve ögretmenlere her sinav oturumu için 5 saat ek ders ücreti karsiligi tutar kadar ödeme yapilmaktadir. Söz konusu 5 saatlik ek ders ücretinin karsiligi da yaklasik 39 TL kadar olmaktadir.

ÖSYM Baskanligi tarafindan merkezi sistemle yapilan sinavlarda bina, salon sorumlusu ve gözcü olarak görevlendirilenlere ise daha yüksek ücret ödenmekte ve her birine kademeli olarak belirlenen ücretlendirme sistemiyle en düsük ücret karsiligi olan gözcülerin dahi 70 TL’nin altinda ücret almadiklari bilinmektedir. Diger taraftan, bu tür sinavlarda görevlendirilen emniyet teskilati personeline, Bakanlikça yapilan sinavlarda merkezi sinavlarda gözcü olarak görevlendirilen ögretmenlere ödenen 39 TL ücretten daha fazla bir tutarda ödeme yapilmaktadir. Bu durum karsisinda ögretmenler Bakanlikça merkezi sistemle yapilan sinavlarda görev almak istememekte ve bu yöndeki taleplerini de kurumlarina yazili ve sözlü olarak bildirmektedir. Ayni konuda sendikamiza da gerek yazili gerek sözlü ve elektronik posta araciligiyla gelen basvurularda üyelerimiz bu konudaki rahatsizliklarini dile getirmektedir.

Benzer nitelikte olan bu tür sinavlarda görevlendirilen ögretmenlerimiz için ÖSYM ve Bakanlikça farkli meblaglarda ödeme yapiliyor olmasi, esit ise esit ücret politikasina aykiridir. Bu nedenle, Bakanlik tarafindan merkezi sistemle yapilan (MTSK, SBS vb.) sinavlarda görev alan ögretmenlere, ÖSYM’nin yaptigi sinavlarda gözcüler için ödenen ücretten asagi olmamak üzere emeklerinin karsiligi ve emsal ücretlere denk bir miktarda ödeme yapilmasi gerekmektedir.

Milli Egitim Bakanligi’na müracaatta bulunarak, merkezi sistemle yapilan sinavlarda görev alan ögretmenlere, ÖSYM tarafindan gerçeklestirilen sinavlarda salon baskanlarina ödenen ücretten asagi olmamak üzere sinav ücreti ödenmesi konusunda gereginin yapilmasini istedik. 

Bakanliga Gönderdigimiz Yazi

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen