Haber
2010-04-10 07:20:51
Sivil Toplum, Demokrasinin Güvencesi Olmalidir

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gün- dogdu, sivil toplumun, demok- rasinin vazgeçilmezi oldugunu belirterek, “Sivil toplum ör- gütleri, milletin sesi, demok- rasinin güvencesi olmalidir” dedi.

 

Gündogdu, sendikal çalisma- larda bulunmak ve konferans vermek üzere Usak’a gitti. Ilk olarak Vali Özdemir Çakacak, SGK Il Müdürü Fevzi Gökçe ve Il Milli Egitim Müdürü Recep Düzgün’ü ziyaret eden Gündogdu, daha sonra, Memur-Sen Il Divan Toplantisi’na akabinde ise Memur-Sen’in, SBN Sigorta ve Sekerbank ile yaptigi Grup Ferdi Kaza Sigortasi’nin tanitim toplantisina katildi.

 

Sivil toplumun temel felsefesinin, sivil itaatsizlik oldugunu ifade eden Ahmet Gündogdu, bunu basaranlarin kahraman oldugunu, yapamayan ve sessiz kalanlarin ise tarihin çöplügündeki yerini aldigini kaydetti.

 

28 Subat sürecinde bunun en kötü örneklerinin verildigini dile getiren Gündogdu, 5’li çete olarak adlandirilan sivil toplum kuruluslarinin, üstlerine düsen görevi hakkiyla yerine getirmeleri halinde sürecin farkli isleyecegine inandigini belirtti.

 

Kavramlar Yerine Oturmali

Türkiye’de devletin niteliklerinin taniminda kavram çeliskisi yasandigini vurgulayan Gündogdu, “Laiklik, üzerinde en çok tartisilan konudur. Türkiye’de dindarlar ne zaman dövülmek istendiyse, laiklik sopasi gösterilerek bu gerçeklestirilmistir. Laiklik, demokratiklesmenin bir geregi gibi degil, sopa olarak kullanilmaktadir. ‘Ordu göreve’ pankartinin altinda yürüyen rektörler, kameralarla çalisanlari suçlu göstermek için takip yapiyorsa, promosyonlari çalisanlarla paylasmak istemiyorsa, artik bunlarin sonu gelmistir” dedi.

 

HSYK ve YAS kararlarinin yargi denetimi disinda olmasinin bir hukuksuzluk oldugunu söyleyen Gündogdu, yarginin kullanilmasinda millet adina ilkesinin ihlal edildigini ifade ederek, “TBMM’de 411 milletvekilinin ‘evet’ oyuyla kabul edilen basörtüsü yasagini kaldiran yasayi iptal edenler, halk adina mi karar vermistir? Meslek liselilere üniversite sinavinda katsayi engelini kaldiran düzenlemeleri iptal eden Danistay’in karari, millet adina midir? Yargiçlar devleti istemiyoruz” seklinde konustu.

 

Gündogdu, darbe rüyasi görmek istemeyen ve kapatilma sözüyle korkulu rüya görmek istemeyen hükümetin de anayasa degisikligi konusunda üzerine düseni fazlasiyla yapmasi gerektigini kaydetti.

 

Terörle mücadele konusuna da deginen Gündogdu, bu amaçla harcanan parayla Türkiye’nin çok sayida GAP’a sahip olabilecegini belirterek, terör batakliginin kurutulmasini istedi. Terörle mücadelede çözüm yolunun TBMM oldugunu vurgulayan Gündogdu, “Biz TBMM disinda çözüm yollarina karsiyiz. Anadilde egitim demiyoruz, ancak isteyene de anadili ögretilsin. Terörle mücadele konusunda bizim kirmizi çizgimiz sudur: JITEM’e de, KCK’ya da uzak olmak, Silivri ve Imrali cezaevlerinde bulunanlarla hiçbir iliskimizin olmamasi” ifadelerini kullandi.

 

Sendikal Mücadelede Büyük Basarilara Imza Attik

Sendika denince akla gelenin, toplu sözlesme ve grev hakki oldugunu hatirlatan Gündogdu, toplu sözlesme hakkinin Anayasa paketinde yer almasinin hakli mücadelelerinin bir sonucu oldugunu, pakette kamu çalisanlarina siyaset yasaginin kaldirilmamis olmasinin ise bir eksiklik oldugunu kaydederek, söyle konustu: “Biz yillardir toplu sözlesme ve grev hakkinin verilmesini istedik. Yetkili oldugumuz yil, bu yasa ile masaya oturmayacagimizi söylemistik. Bugün bunu basarmis durumdayiz. Ancak grev hakki ile memurlara uygulanan siyaset yasaginin da kalkmasini istiyoruz. Okuyanindan korkmayan, onun siyaset yapmasindan çekinmeyen bir devlet istiyoruz.”

 

Elestiren Degil, Çözüm Üreten Sivil Toplum

Vali Özdemir Çakacak’i ziyaretinde konusan Ahmet Gündogdu, sivil toplum olarak ilin sorunlarinin çözümüne katki sunmak istediklerini söyledi. Memur-Sen olarak ülke sorunlarina gösterdikleri duyarliligi, yerelde de gösterdiklerini belirten Gündogdu, bu amaçla her türlü isbirligine açik olduklarini bildirdi.

 

Vali Özdemir Çakacak ise, elestirmek yerine çözüm üreten sivil toplumun faydasinin tartisilmaz oldugunu, katki sunan veya sunacak herkese tesekkür ettigini vurguladi. Memur-Sen’in ülke meselelerine gösterdigi hassasiyeti bildiklerini ifade eden Vali Çakacak, kendilerine gelecek çözüm önerilerinden memnuniyet duyacaklarini kaydetti.

 

Memur-Sen Usak Il Divani Toplantisi ve teskilat ziyaretleri programina, Memur-Sen Genel Sekreteri ve Saglik-Sen Genel Baskani Mahmut Kaçar, Genel Basin Yayin Sekreterimiz Hidir Yildirim ve Diyanet-Sen Genel Arastirma ve Dis Iliskiler Sekreteri Mehmet Yaman da katildi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen