Haber
2013-10-23 07:43:36
Siyasi Erk Kadın Üzerinden Elini Çeksin

Eğitim-Bir-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Safiye Özdemir, Cumhuriyet’in ilk dönemlerinden beri gelen alışkanlıkların, egemenlerin kendilerinde gördükleri kadının yaşam alanına yön verme hadsizliklerinin bugün hala devam ettiğini ifade ederek, “Biz kadınlar sesimizin çıktığı son noktaya kadar haykırarak buna yeter diyoruz. Artık kadın kıyafeti, bedeni ve yaşam alanı üzerinden konuşmayı, otoriter bir tavırla kadınları modifiye etme haklarını kendilerinde görmelerini kınıyoruz” dedi.

Başörtülü kadınların yıllarca sürdürdüğü onurlu ve ilkeli mücadelesi sonucunda 8 Ekim 2013 tarihinde kamuda başörtüsü yasağının kısmen de olsa kaldırıldığını kaydeden Özdemir, şunları söyledi: “Artık başörtülü kadınlar özgür bir şekilde işyerlerine kıyafetlerinden dolayı bir dışlamaya maruz kalmadan gitmektedir. Aynı durum, bu toplumun değerlerini yansıtması gereken TBMM içerisinde de geçerli olmalıdır. Kadın başörtülü olarak Meclis’e girebilmeli ve hiçbir kısıtlamaya maruz kalmadan siyaset yapabilmelidir.”

Bulundukları zeminde ilkeli ve onurlu bir şekilde durmayı beceremeyenlerin, rüzgârın önündeki yaprak misali, değişen konjonktür ve şartlara göre şuursuzca oradan oraya savrulmak zorunda olduklarını vurgulayan Özdemir, “Bunun en tipik örneğini MHP’nin başörtüsü konusunda takındığı tavırda görmek mümkündür. 28 Şubat sürecinde TBMM’ye giren başörtülü milletvekilinin başını açtırmasıyla maruf MHP, bu kitlenin hassasiyetlerini temsilden ne kadar uzak olduğunu bugünkü tavrıyla da göstermiştir. Bu zihniyet, başörtüsü üzerinden siyaset yapıp, iş onların hakkını savunmaya ve korumaya geldiğinde her zaman geri adım atmıştır. Çünkü bu anlayışın temelinde, kadın hak ve özgürlüklerini savunma değil, onları siyasetin bir malzemesi olarak görme vardır. Biz kadınlar, yıllardır mahrum bırakıldığımız ve kısmî olarak kazandığımız hakların sevincini yaşarken, Sayın Devlet Bahçeli’nin, basın açıklamasında, kadın kılık ve kıyafeti üzerinden siyaset yapmasını ve müdahale yetkisini kendisinde görmesini bir talihsizlik olarak addediyoruz. Milli değerlere sahip olduğunu her fırsatta iddia eden bu zevatın milletin değerleri söz konusu olduğunda alışılmış refleksleriyle nasıl bir tavır aldıklarını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Biz kadınlar diyoruz ki, siyasi erk artık kadın üzerinden elini çek, yaşam alanımıza ve kılık-kıyafetimize müdahale etme” şeklinde konuştu. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen