Haber
2009-08-19 07:19:35
Sorunlari Çözmenin Yolu Demokratiklesme Sürecini Tamamlamaktan Geçiyor

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, Sanliurfa’da gerçeklestirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantisi’nda yaptigi konusmada, bölgelerarasi kalkinma farklarinin iktisadi sorun oldugu kadar ayni zamanda bir milli güvenlik sorunu oldugunu ifade ederek, bölgelerarasindaki gelisme farkini salt bir iktisadi sorun olarak algilamanin dogru teshis olusturmayacagini söyledi.

 

Gündogdu, ülkede yasanan ekonomik, siyasi ve sosyal sorunlari çözmenin tek yolunun, demokratiklesme sürecini ivedilikle tamamlamaktan geçtigini kaydetti.

 

Ekonomi yönetiminin genis tabanli, ilgili taraflarin katilimina açik ve yönetisim esasli yürütülmesi ilkesi dogrultusunda gelismeleri bölgesel ve yerel düzeyde takip etmek, sorun ve potansiyelleri ilgili taraflarla istisare etmek ve degerlendirmek amaciyla Sanliurfa’da gerçeklestirilen 17. Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantisi, Devlet Bakani ve Basbakan Yardimcisi Ali Babacan’in baskanliginda yapildi.  

 

Toplantiya bazi bakanlarin yanisira sivil toplum örgütlerinin, merkezi ve yerel kamu idarelerinin, üniversitelerin, özel sektörün, meslek örgütlerinin ve ilgili diger taraflarin temsilcileri katildi.

 

Ekonomik Koordinasyon Kurulu’na katilarak bir konusma yapan Ahmet Gündogdu, “Ülkemizin siyasi, ekonomik ve sosyolojik sorunlarinin bütünü, demokratiklesememeye dayaniyor. Bu çerçevede, Türkiye’nin temel ihtiyacinin demokratiklesme oldugunu söyleyebiliriz” dedi.

 

Demokratiklesme sorunu çözülmeden ekonomik ve sosyal sorunlarin asilamayacagini vurgulayan Gündogdu, bunun için atilmasi gereken ilk adimin, demokrasinin bütün kural ve kurumlariyla hâkim oldugu, tam ve kosulsuz yasandigi yeni bir Anayasa’yi gecikmeksizin yürürlüge koymak oldugunun altini çizdi.

 

Bütün sorunlarin çözümünde TBMM’nin merkez olmasi gerektigini anlatan Gündogdu, kurtulus savasinin milli egemenlik düsturuyla zaferle sonuçlandirildigina dikkat çekti.

 

Konusmasinda, bölgesel kalkinma konularini da ele alan Gündogdu, Türkiye’nin son yillarda aldigi onca göz kamastirici mesafeye; sehirlesmeden sanayilesmeye pek çok alanda elde ettigi parlak basariya ragmen bölgelerarasi kalkinma farki ve toplumsal kesimlerarasi gelir adaleti bakimindan ayni basarinin yakalanamadigini ifade etti.

 

Bölgelerarasi kalkinma farklarinin iktisadi sorun oldugu kadar ayni zamanda bir milli güvenlik sorunu olduguna da isaret eden Gündogdu, bölgeler arasindaki gelisme farkini salt bir iktisadi sorun olarak algilamanin dogru teshis olusturmayacagini kaydetti.

 

Türkiye’de bir süredir yapilmakta olan bu toplantilarin bölgesel kalkinma konusunda yeni ve dogru bir baslangiç saglayacagina inandigini belirten Gündogdu, söyle konustu:

“Bölgesel, iktisadi ve toplumsal aktörleri, sivil toplum kuruluslarini, meslek birliklerini sürecin içine katarak çok tarafli ve toplumla organik iliskiler kurularak olusturulmak istenen yeni bölgesel kalkinma politikasi, günümüzün çagdas kalkinma politikalarina uygun bir anlayisi temsil etmektedir. Bölgesel dengesizliklerin giderilmesi, saglikli bölgesel kalkinma stratejileri açisindan son dönemde ortaya çikan en hayirli gelismelerden birisi, kuskusuz kalkinma ajanslarinin kurulmaya baslanmasidir. Bugünün dünyasinda kalkinma ile es anlamda kabul edilen dengeli bölgesel kalkinmanin önemini oldukça geç fark eden Türkiye’de geç de olsa bu saglikli yola girilmis olmasinin memnuniyeti içindeyiz.”

Terörle mücadele için 400 milyar TL harcandigini vurgulayan Gündogdu, terörle mücadeleden önce teröre kaynaklik eden sebeplerle mücadeleyi esas alan sosyo-ekonomik tedbirler ile egitim, kamu idaresi, kamu hizmeti ve ticari iliskiler eksenli tedbir ve tesvik paketlerinin uygulamaya konulmasini istedi.

 

Gündogdu’nun teklif ettigi uygulamalar ise sunlar:

 

-Güneydogu Anadolu Projesi (GAP) ile Dogu Anadolu Projesi (DAP), hizla tamamlanmalidir.

 

-Dogu ve Güneydogu Anadolu bölgesindeki sinir illeri basta olmak üzere sinir illerinin ticaret hacmini artirmak amaciyla sinir ticareti uygulamalarinin etkinligi ve kapsami genisletilmelidir.

 

-Gençlerin nitelikli is gücü kapsaminda degerlendirilmesini saglayacak meslek edindirme kurslarinin sayisi artirilmali ve bu kurslari tamamlayanlarin istihdamlarini saglayacak kamu-özel sektör isbirligi organizasyonlarina zemin hazirlanmalidir.

 

-2009 yili ÖSS ve SBS’de illerin basari siralamasindaki son 10 ilin Dogu ve Güneydogu Anadolu Bölgesi illeri oldugu dikkate alinarak, egitimde firsat ve imkan esitliginin gereklerinin bu bölgelerde somut olarak uygulanmasina aracilik edecek acil eylem planlari hazirlanarak, bu illerin egitimdeki basarisini arttiracak türden degisimler ivedilikle gerçeklestirilmelidir.

 

-Kalkinmada öncelikli bölge kapsamindaki iller, kamu görevlileri tarafindan sürgün bölgesi olarak degerlendirilmekten kurtarilmalidir. Bu itibarla, kalkinmada öncelikli yöre kapsamindaki il veya ilçelerde görev yapan kamu görevlilerine il ve ilçelerin kalkinmislik düzeylerine ve kalkinmada öncelik derecelerine yönelik olarak Devlet Planlama Teskilati tarafindan olusturulan veriler isiginda kalkinmada öncelikli bölge tazminati verilmeli veya özel hizmet tazminatlari ile yan ödemeleri bir kattan az olmamak üzere artirimli olarak ödenmelidir.

 

-Bu bölgede bulunan üniversitelerin kalitesi yükseltilerek Ortadogu ve Kafkas ülkeleri ögrencileri için cazip hale getirilmelidir. Yine bölgede vakif ve özel üniversite kurulmasi tesvik edilmelidir.

 

-Egitim alanindaki bu projenin benzerini saglik alaninda daha kolay ve kisa sürede gerçeklestirmek mümkündür. Bölgedeki saglik kuruluslarina yapilacak yatirimlarla bölge ülkelerinin halklarinin saglik hizmetlerini de karsilayacak standartlara çikarilmalidir. Egitim ve saglik alanindaki bu yatirimlar, bölgesel kalkinmanin yaninda bölgesel barisi da olumlu yönde etkileyecektir.

 

-Mesleki egitim genelde DAP ve GAP’a, özelde ise il ve ilçelerin ekonomik zenginliklerine göre yeniden yapilandirilmali, gereksiz bölümler kapatilmali, ihtiyaç duyulacak alanlarda yeni bölümler açilmalidir.

 

-Bölgenin cografyasiyla uyumlu ekonomik getirisi yüksek üretim alanlarindan olan badem, ceviz ve fistik üretimi tesvik edilmeli, uluslararasi bir marka olmasi için gerekli çalismalar yürütülmelidir.

 

-Dogu ve Güneydogu Anadolu’da yer alan illerimizin tasidigi turizm potansiyeli harekete geçirilmelidir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen