Haber
2011-01-01 06:22:14
Sözlesmeli Ögretmenlere ve 4/C’lilere Kadro Verilmelidir

Bakanlar Kurulu, Sözlesmeli Personel Çalistirilmasina Iliskin Esaslar ile 4/C’li personeli ilgilendiren Kamu Kurum ve Kuruluslarindaki Geçici Mahi- yetteki Isleri Yürütmek Üzere Geçici Personel Istihdami ve Bu Personele Ödenecek Ücretler Hakkinda Karar’da degisiklik yapmistir.

 

Bu degisiklikler, sözlesmeli ögretmenlerin ve 4/C kapsaminda çalisan personelin taleplerini karsilamaktan uzaktir. Özellikle sözlesmeli ögretmenlere verilen kadro sözü üzerinden iki yildan fazla süre geçmesine ragmen, kadroya geçisin henüz baslatilmamis olmasi, sözlesmeli ögretmenleri derinden üzmüs ve magdur etmistir.

 

Bakanlar Kurulu’nun bu kapsamda yaptigi düzenlemeler eksiktir ve sözlesmeli ögretmenlerle 4/C’lilerin beklentilerini karsilamamistir. Uzun süredir hayal kirikligi yasayan sözlesmeli ögretmenlerin ve 4/C’lilerin kadro talepleri bir an önce karsilanmalidir.

 

Sözlesmeli Personel Çalistirilmasina Iliskin Esaslar’da Yapilan Degisiklikler

-657 sayili Devlet Memurlari Kanunu’nun 4’üncü maddesinin (B) fikrasi hükmü uyarinca kamu idare, kurum ve kuruluslarinda mali yilla sinirli olarak sözlesme ile çalistirilan ve isçi sayilmayan kamu hizmeti görevlilerini kapsadigi belirtilmis ve sözlesme süreleri imzalandigi mali yilla sinirli tutulmustur.

-Sözlesmeli personelin ücretlerinin; pozisyon unvani, bu unvana iliskin egitim düzeyi, kurumunda ayni pozisyon unvaninda geçen hizmet süreleri dikkate alinarak hesaplanmasi öngörülmüstür.

-Sözlesmeli personelin, Memurlara Yapilacak Giyecek Yardimi Yönetmeligi’nde öngörülen giyim esyalarindan (giyecek yardimindan) faydalandirilmalarinin önü açilmistir.

-“Sözlesmeli personele normal çalisma saatleri disinda veya tatil günlerinde yapacaklari çalismalari karsiliginda herhangi bir ek ücret ödenmez” hükmü yürürlükten kaldirilmis ve normal çalisma sürelerini asan süreler için her sekiz saatlik çalismaya karsilik bir gün izin verilebilmesinin önü açilmistir.

-Esaslar’a 4 sayili cetvel eklenerek, bu cetvelde belirtilen unvanlar disinda sözlesmeli personel pozisyonu kullanilamayacagi ile bu pozisyonlarda istihdam edilecek personelde aranacak asgari nitelikler belirtilmistir. Ancak sadece Yüksekögretim Kurulu Baskanligi’nca yürütülen önemli proje ve hizmetlerde istihdam edilecek en az (B) seviyesinde KPDS veya dengi yabanci dil bilgisine sahip uzman unvanli sözlesmeli personel pozisyonlarina yapilacak alimlarda 4 sayili cetvele bagli kalinmayacagi belirtilmistir.

 

-Sözlesmeli personelin yeniden hizmete alinmasinda, fesih tarihinden itibaren bir yil geçmedikçe tüm kamu kurum ve kuruluslarinin sözlesmeli personel pozisyonlarina istihdam edilemeyecegi belirtilmis, ancak es ve saglik durumu nedeniyle sözlesmesini feshetmek durumunda kalanlarin bir yillik süre sartina tabi tutulmadan tekrar göreve döndürülmelerine imkan saglanmistir.

 

-Sözlesmeli personelden; ise alinma açisindan gerekli niteliklerden herhangi birini tasimadigi sonradan anlasilanlarin, ise alindiktan sonra bu niteliklerden herhangi birini sonradan kaybedenlerin, sözlesme dönemi içerisinde mazeretsiz ve kesintisiz 3 gün veya toplam 10 gün süreyle görevine devam etmeyenlerin, hizmet sözlesmesinde belirtilen kosullara uymamasi nedeniyle bagli bulunduklari yöneticileri tarafindan yazili olarak uyarilmalarina ragmen söz konusu kosullara uymama halini tekrar edenlerin, hizmetin gerektirdigi pozisyona ihtiyaç kalmayanlarin ve herhangi bir proje kapsaminda ise alinanlarin projenin belirtilen süreden önce tamamlanmasi nedeniyle bu kapsamda istihdam edilenlerin sözlesmelerinin kamu kurum ve kuruluslarinca tek tarafli olarak feshedilmesi yönünde düzenleme yapilmistir. Ayrica personelin kendi istegi ile bir ay önceden haber vermek kosuluyla sözlesmeyi tek tarafli olarak feshedebilmesi yönünde degisiklik yapilmistir.

 

Kamu Kurum ve Kuruluslarindaki Geçici Mahiyetteki Isleri Yürütmek Üzere Geçici Personel Istihdami ve Bu Personele Ödenecek Ücretler Hakkinda Karar’da yapilan degisiklikte ise,

-Vize zorunlulugu basligi altinda yer alan 12’nci maddenin basina, “Bu Karar uyarinca istihdam edilecek geçici personel için, 2010 yilindaki vizeli mevcut tip sözlesme örnekleri yeni bir vize yapilmasina gerek kalmaksizin kullanilmaya devam olunur…” hükmü getirilmistir.

Söz konusu hükümle birlikte daha önceki kararlarda her yil için sözlesmesi yenilenen geçici personelin mevcut tip sözlesme örneklerinin vizelenmesi isleminden vazgeçilerek, 2010 yilindaki vizeli mevcut tip sözlesme örnekleri için yeni bir vize yapilmasina gerek olmadigi yönünde yeni bir düzenleme yapilmistir.

Bu uygulama, 2010 yilinda sözlesme imzalayan 4/C’li personelin yeni bir vize islemine gerek duyulmaksizin görevine devam edeceginin bir kanitidir. Bu da gösteriyor ki, geçici mahiyetteki isleri yürüten 4/C’li personelin aslinda geçici olarak degil de, sürekli mahiyette görevlendirildikleri anlamina gelmekte olup, bu durumda olan 4/C’li personelin kadroya geçirilmesinin bir zorunluluk arz ettigi kanaatindeyiz.

Sendikamiz, hem 4/B’li ögretmenlerin hem de 4/C’li personelin kadroya geçirilmesine yönelik çalismalarin hizlandirilmasi ve bu kapsamdaki tüm personelin magduriyetinin giderilmesi yönündeki talebinde israrci olmaya ve bu durumda olanlarin kadroya geçirilmeleri gerçeklesinceye kadar mücadelesine devam edecektir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen