Haber
2010-09-28 07:21:46
Sözlesmeli Ögretmenlerin Ögretim Yilina Hazirlik Ödeneginden Sigorta Primi Kesilmesi Isleminin Iptali Için Açtigimiz Dava Devam Ediyor!

657 sayili Devlet Memurlari Kanunu’nun ek 32. mad- desinde, “Egitim ve Ögretim Hizmetleri Sinifina dâhil ögretmen unvanli kadrolarda görevli olup, fiilen ögretmenlik yapanlara (Ilkögretim okul müdürleri ile yardimcilari, cezaevi okullarinda çalisan ögretmenler, yönetici, egitim uzmani ve egitim uzmani yardimcilari dâhil, ilkögretim müfettisleri hariç) her ögretim yilinda bir defaya mahsus olmak üzere ögretim yilinin basladigi ay içinde Millî Egitim Bakanligi tarafindan belirlenecek tarihte ve Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek miktarda ögretim yilina hazirlik ödenegi ödenir. Bu ödenek damga vergisi hariç diger vergi ve kesintilere tabi tutulmaz” hükmü yer almaktadir.

 

Diger taraftan 2010 Yili Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun ekli “K” Cetvelinin “VI. Diger Ödemeler” baslikli 6. sirasindaki, “657 sayili Kanun’un ek 32. maddesi uyarinca verilecek ögretim yilina hazirlik ödenegi Bakanlar Kurulu karari aranmaksizin 540 Türk Lirasi olarak ödenir. Bu ödeme; ögretim yilinin basladigi aydan sonra ve birinci dönem ders yilinin sonundan önce göreve baslayanlara % 75, birinci dönem ders yilindan sonra ve ikinci dönem ders yilinin sona ermesinden önce göreve baslayanlara ise % 50’si oraninda yapilir” denilmektedir.

 

Mezkûr düzenlemeler ve bu düzenlemelerin gerekçeleri dogrultusunda ögretim yilina hazirlik ödenegi, ögretmenlerin fiilen yürüttükleri görevin geregi olarak ögretim yili boyunca ortaya çikabilecek ders, araç ve gereçlerin teminine katkida bulunmak, böylece etkin ve verimli çalismalarina imkân saglamak amaciyla ödenmektedir. Bu nedenle, sözlesmeli ögretmenlerin ögretim yilina hazirlik ödeneginden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primi kesilmemelidir. Ancak ögretim yilina hazirlik ödeneginden, hukuka aykiri olarak, SGK primi kesilmektedir. Bu durum da, sözlesmeli ögretmenleri magdur etmektedir.

 

Egitim-Bir-Sen olarak, bu kesintinin yapilmamasi için SGK’dan talepte bulunmustuk. Talebimizin reddedilmesi üzerine, 2009 yilinda dava açmistik.

 

Ankara 18. Is Mahkemesi’nde durusmali olarak devam etmekte olan dava, avukatlarimiz tarafindan takip edilmektedir. Dava sonucundan tüm sözlesmeli ögretmenler haberdar edilecektir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen