Haber
2009-03-30 07:18:59
Sözlesmeli Personel Esaslarindaki Degisiklik Beklentilerimizi Karsilamaktan Uzaktir

Sözlesmeli Personel Çalistirilmasina Iliskin Esaslarda Degisiklik Yapilmasina Dair Degisiklik yürürlüge girdi. 29 Mart 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayimlanan düzenlemede, bu konuya iliskin olarak becayis, es ve saglik özrüne bagli yer degisikligi, ücretli dogum izni, askerlik sonrasi ve dogum izni sonrasi dönüs konularinda degisiklikler yapilmistir.

 

Degisiklikleri söyledir:

-Sözlesmeli kadin personele dogum öncesi 8 hafta ve dogum sonrasi 8 hafta verilen izinler daha önce ücretsiz izinli sayilmaktaydi. Bakanlar Kurulu düzenlemesi ile dogum öncesi ve dogum sonrasi izinler ücretli izin olarak degerlendirilecektir. Personel bu süre içinde kurumundan maasini almaya devam edecektir. Geçici is görmezlik ücretleri maaslarindan kesilecek.

 

-Askerlik sebebiyle sözlesmesini fesheden sözlesmeli ögretmenler, askerlik dönüsü Milli Egitim Bakanligi’nin inisiyatifi ile baslatilma islemi yapilmis olsa da bu düzenleme ile baslatma zorunlulugu getirilmistir. Yeni düzenlemede askerlik sebebiyle sözlesmesi feshedilen personelin pozisyonu sakli tutularak, sözlesmesinin feshi sebebiyle is sonu tazminati almamis olmak ve terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde müracaat etmek kaydiyla ise baslayabilecek.

 

-Dogum izninin bitiminde ücretsiz izin kullanmak amaciyla sözlesmesini fesheden kadin personelin dönüsü bos vizeli pozisyon bulunmak kaydiyla mümkün oluyordu. Bakanlar Kurulu’nun yeni karari ile is sonu tazminati almamak kaydiyla sözlesmesini fesheden personelin pozisyonu sakli tutulacak. Dogum izninin bitiminden itibaren en geç bir yil içerisinde müracaati halinde ise baslayabilecek.

 

-Dogum izni ve askerlik hariç olmak üzere, hizmet sözlesmelerini kendi istekleriyle feshedenler, fesih tarihinden itibaren bir yil geçmedikçe ayrildiklari kurumlarin sözlesmeli personel pozisyonlarina yeniden atanamazlar.

 

-Ayni unvanda çalisan sözlesmeli personel fiilen bir yil çalismak kaydiyla becayis talebinde bulunabilir.

 

-Es durumuna bagli yer degisikligi; vizeli oldugu birimde fiilen en az bir yil çalismis olmasi, geçis yapacagi hizmet biriminde ayni unvan ve niteligi haiz bos pozisyon bulunmasi ve kamu personeli olan esin, kurum içi görev yeri degisikligi mümkün olmayan veya mevzuati uyarinca zorunlu yer degistirmeye tabi tutulan bir görevde bulunmasi kaydiyla yerine getirilebilir.

 

-Saglik özrüne bagli yer degisikligi; mazeret süresince geçerli olmak üzere, personelin geçis yapacagi hizmet biriminde ayni unvan ve niteligi haiz bos pozisyon bulunmasi, pozisyonunun bulundugu ildeki Devlet ve üniversite hastanesinde kendisi, esi ve çocuklari ile mevzuat uyarinca bakmakla yükümlü oldugu ana ve babasinin hastaliginin tedavisinin mümkün olmadigina iliskin saglik kurulu raporunu kuruma ibraz etmesi halinde yerine getirilebilir. Saglik mazeretinin sona ermesi durumunda, eski pozisyonun bulundugu il sinirlari içerisindeki ayni unvan ve niteligi haiz bos pozisyona yeniden atama yapilir.

 

-Esi sehit olan personel bir defaya mahsus olmak üzere yer degisikligi talebinde bulunabilecek.

 

Bu degisiklikle kadrolu ve sözlesmeli ögretmenler arasindaki farkliliklar giderilmemis; sözlesmeli ögretmenlere, Anayasa ile güvence altina alinmis olan aile bütünlügü ilkesi geregi hiçbir sinirlamaya tabi tutulmaksizin es durumuna bagli yer degisikliginin önündeki engeller kaldirilmamistir. Düzenlemede esi kamu personeli olup “vizeli oldugu birimde fiilen en az bir yil çalismis olmasi, geçis yapacagi hizmet biriminde ayni unvan ve niteligi haiz bos pozisyon bulunmasi” ile “kurum içi görev yeri degisikligi mümkün olmayan veya mevzuati uyarinca zorunlu yer degistirmeye tabi tutulan bir görevde bulunmasi” kaydi getirilmis; esi, özel sirkette isçi olarak çalisan veya Bag-Kur’lu olanlara ise yer degisikligi imkâni verilmemistir. Bununla birlikte, egitim durumuna bagli yer degisikligi ve istege bagli yer degisikligi hakkinin verilmemis olmasi, aile bütünlügünü korumaya yönelik olmaktan uzaktir.

 

Ayrica; sözlesmenin feshi gerekçeleri arasinda 30 günden fazla alinan hastalik iznine iliskin bir düzenleme bulunmamasina ragmen, uygulamada bu durumdaki birçok sözlesmeli ögretmenin sözlesmesi feshedilmektedir. Yeni yapilan düzenlemede, bu duruma bir açiklik getirilmemis, dolayisiyla eksik bir düzenlemede bulunulmustur. Oysa 657 Sayili Devlet Memurlari Kanunu’na göre, sözlesmeli personel ile kadrolu personelin her ikisinin üstlendigi görev, kamu görevi olup Anayasa’nin sosyal devlet ilkesi, temel insan haklarindan olan saglik hakki ile çalisma ve sosyal güvenlik hakki geregi olan hastalik izni 30 günle sinirlandirilmamali ve 30 günden fazla alinan hastalik izinleri fesih gerekçesi olmamalidir.

 

Bu eksik ve sinirlayici düzenlemeler önümüzdeki dönemde ciddi sorunlar getirecektir. Sözlesmeli PersonelÇalistirilmasina Dair Esaslarda yapilan kismî degisiklik, sözlesmeli ögretmenlerin magduriyetini giderememistir.

 

Egitim-Bir-Sen olarak, yapilan bu degisikligin sözlesmeli ögretmenlerin sorunlarina çözüm getirmedigine inaniyoruz. Söz konusu degisiklikteki Anayasa’ya aykiri hükümlerin iptali için Danistay’da dava açacagiz.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen