Haber
2012-12-04 06:33:51
Şubat’ta 30 Bin Atama Talepli Mektuplarımızı Şubatçılar Grubuna Teslim Ettik

26 Kasım’dan bu yana Ankara Abdi İpekçi Parkı’nda Şubat 2013'te en az 30 bin öğretmen ataması için Başbakan’dan randevu isteyen Şubatçılar grubunu Genel Merkez binamızda ağırladık. Grup üyeleri, Genel Başkan Vekili Ahmet Özer ve Genel Başkan Yardımcısı Ali Yalçın’ın hazır bulunduğu ziyarette; Başbakan, Milli Eğitim Bakanı ve Maliye Bakanı’na hitaben yazdığımız Şubat’ta 30 bin öğretmen ataması talepli mektupları teslim aldı.

Ziyarette konuşan Genel Başkan Vekilimiz Ahmet Özer, en fazla payın eğitime ayrılması, yeni okul ve dersliklerin yapımı, eğitimin teknolojik altyapısının güçlendirilmesi, ücretsiz ders kitapları, FATİH Projesi gibi önemli yatırımların, gerek ayrı ayrı gerekse bir bütün olarak değerlendirildiğinde takdir edilmesi gereken yatırımlar olduğunu belirterek, bu yatırımların tamamının amacına ulaşması için en önemli unsurun öğretmen olduğunu söyledi.

Ülkemizde kademeli ve kesintili yeni eğitim sistemine geçişle birlikte öğretmen ihtiyacında artışın söz konusu olduğunu kaydeden Özer, 2012 yılında toplam 57 bin yeni öğretmen alımı gerçekleşmiş olmasına rağmen, öğretmen açığı dolayısıyla şu an itibarıyla 30 bine yakın ücretli öğretmenin derslere girdiğini dile getirdi. Ahmet Özer, ücretli öğretmenlik yapanların önceliği girilecek KPSS olduğu için, kimi ücretli öğretmenin sınava hazırlanmak amacıyla dönem ortasında görevini bıraktığını, kimisinin de sınav kaygısı dolayısıyla eğitime odaklanma problemi yaşadığın söyledi.

Gerek Başbakanın gerekse bakanlığın açıklamalarından 100 binin üzerinde öğretmen ihtiyacı olduğunun anlaşıldığını ifade eden Özer, “Şu an itibarıyla ülkemizde atama bekleyen öğretmen adayı sayısı 250 bin civarındadır. Gerek eğitim fakültelerinin kontenjanlarının disipline edilmeyişi gerekse YÖK-MEB koordinasyonunda geçmişte yaşanan sıkıntılar dolayısıyla, acil ihtiyaç sayısının dışında eğitim fakültelerinden mezun olmuş, istihdam edilemeyen öğretmenler sorunu yaşanmaktadır. Atanma yaşı geçmekte olan, uzmanlığı dışında çalışmaya zorlanan, 400 ile 900 TL arası bir rakama ücretli öğretmenlik yapan, yuva kurmayı öteleyen, ailesine yük olduğunu düşünen öğretmenlerden; yaşadığı stres nedeniyle şimdiye kadar 36’sı intihar etmiş, birçoğu da sağlığını kaybetmiştir. Geçmiş yıllardaki öğretmen alımına esas KPSS puanları birkaç kez kullanılabilmekteyken, 2012 KPSS’den 1 gün önce yapılan yönetmelik değişikliğiyle sınav puanının geçerlilik süresi sadece öğretmen adayları için 1 yıla düşürülmüş ve bu durum da öğretmen adaylarında stresi daha da artırmıştır.” sözleriyle öğretmen atamasının kaçınılmazlığına dikkat çekti.

 

Şubat’ta 30, Ağustos Ayında 70 Bin Öğretmen Ataması Yapılmalıdır

Genel Başkan Vekili Özer, sendikamızın hazırladığı ‘Türkiye ve Dünya’da Öğretmenlik Raporu’nu hatırlatarak, OECD standartları göz önünde bulundurulup gerekli altyapı oluşturulduğunda mevcut öğretmen ihtiyacının 285 bin olacağının ortaya konduğunu dile getirdi. Özer, gerekli öğretmen istihdamı konusunda ihtiyacın tamamının bir anda sağlanamayacağını da bildiklerini vurgulayarak, “Şu an itibarıyla sistemdeki ücretli öğretmen sayısı göz önünde bulundurularak, Şubat ayında 30 bin, Ağustos ayında ise en az 70 bin öğretmen ataması yapılmasının, öğretmen eksikliğinden kaynaklanan sorunları büyük oranda çözeceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. Ahmet Özer, ziyaretin sonunda 30 bin öğretmen alımının yapılması talebiyle ilgili Başbakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’na verilecek yazıyı grup üyelerine teslim etti.

 

Başbakan’a yazdığımız yazı

Milli Eğitim Bakanı’na yazdığımız yazı

Maliye Bakanı’na yazdığımız yazı

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen