Haber
2010-11-02 06:21:53
Sura’da Önerimiz Dogrultusunda Milli Güvenlik Dersine Brans Ögretmenlerinin Girmesi Benimsendi

18. Milli Egitim Surasi’nda, Milli Güvenlik dersinin kaldirilmasi tartisildi. Tartismalar sonu- cunda, söz konusu dersin müfredatinin gözden geçi- rilerek yenilenmesi ve derse brans ögretmenlerinin girmesi önerisi benimsendi.

 

Kizilcahamam’daki Asya Termal Tesisleri’nde gerçeklestirilen Sura’da, “Ilkögretim ve Or- taögretimin Güçlendirilmesi, Ortaögretime Erisimin Saglanmasi” konusunu ele alan komisyonda, Milli Güvenlik dersi tartisildi.

 

Genel Sekreterimiz Halil Etyemez, Milli Güvenlik dersinin ya kaldirilmasi ya da bu dersin sosyal bilgiler veya inkilap tarihi dersinde verilmesini önerdi.

 

Milli Güvenlik derslerinin kaldirilmasi gerektigini ifade eden Etyemez, içeriginin de sosyal bilgiler ve inkilap tarihi derslerinde yer alabilecegini dile getirdi. Ders kaldirilmayacaksa, kisladan subay gelmesi yerine ögretmenlerin bu dersi vermesi gerektigini kaydeden Etyemez, sunlari söyledi:

“Çünkü artik Milli güvenlik kavraminda ciddi bir degisiklik yasaniyor. Gördük ki, Türkiye’nin dört bir tarafinda çok fazla bir problemimiz yok. Iliskiler kurdugunuz zaman güvenlik sorunu yasamiyorsunuz. Korku üzerine kurgulanmis bir egitim vermek yerine bunu daha farkli bir boyuta tasimak, bunu sosyal bilgiler veya inkilap tarihi dersinde vermek gerekir diye düsünüyorum. Kisladan subaylarimizi, isini gücünü biraktirip egitim ortamina çagirmanin bir anlami yok. Üniformali bir sekilde gelip derslere girmesine gerek yok.”

 

Karaman Milli Egitim Müdürü Sebahaddin Altun, ücretli ögretmenleri görevlendirirken bile Bakanligin koydugu kistaslara göre bunu yaptiklarini belirterek, “Gelen bir asker arkadasimizin pedagojik formasyonu yok. Ögretmenlikle ilgili aldigi bir ders yok. Asker arkadaslarimizin gelip okullarda bu dersleri vermeleri bizim pedagojik formasyon meselemize aykiridir. Onun için Milli Güvenlik dersini bir tarih ögretmenimiz neden veremesin. Zaten müfredati Bakanligimizca hazirlanmis, Talim ve Terbiye Kurulu’ndan geçmis. Bunu tarih ögretmenlerimiz inceleyerek okullarda bu dersleri verebilirler” diye konustu.

 

Tartismalardan sonra komisyonda, “Milli Güvenlik dersi müfredati gözden geçirilmeli ve derslere brans ögretmenleri girmeli” önerisi benimsendi.

 

Mesleki ve teknik liselerinin de tartisildigi komisyonda, mesleki ve teknik lise mezunlarina kendi alanlarinda yüksekögretim programlarina giderken ek puan verilmesi, mesleki egitim kampüsleri olusturulmasi; kiz teknik, erkek teknik, ticaret ve turizm genel müdürlüklerinin tek çati altinda birlestirilmesi, her okula bir kadin bir erkek rehber ögretmen atanmasi, ögrencilerin ve velilerin egitim süreçlerine katilimlarinin saglanmasi konularinda görüs birligine varildi.

 

350 Bin Ögretmen Adayi Görev Beklerken Baska Yerden Ögretmen Aramaya Gerek Yok

Bu arada, basin mensuplarina açiklamalarda bulunan Genel Sekreterimiz Halil Etyemez, 18. Milli Egitim Surasi’nin konulari itibariyle oldukça önemli oldugunu ifade etti.

 

Egitimin sivillesmesi çerçevesinde, özellikle Milli Güvenlik derslerinin kaldirilmasi gerektigine inandigini belirten Etyemez, “Veya bu dersin müfredatinin yeniden gözden geçirilmesi ve sivil ögretmenler tarafindan verilmesi gerekir. Subaylarimizin, kisladan görevlerini birakip gelerek egitim kurumlarinda ögretmenlik yapmasinin uygun olmadigini düsünüyoruz” diye konustu.

 

Yaklasik 350 bin ögretmen adayi görev beklerken, Milli Güvenlik ya da baska bir ders için baska yerden ögretmen aramaya gerek olmadigini söyleyen Etyemez, sözlerini söyle sürdürdü: “Ögretmenlerimiz rahatlikla bu dersi verebilir. Hatta Sosyal Bilgiler dersinde, Inkilap Tarihi dersinde bu dersin içeriginden müfredata katilarak bu ders verilebilir. Artik Türkiye’nin güvenlik sorununun egitim süreci içinde konusulmasina gerek olmadigini düsünüyorum.”

 

Özellikle Dogu ve Güneydogu Anadolu’da kiz çocuklarinin okula devami konusunda sorunlar yasandigina dikkat çeken Halil Etyemez, kiz liselerinin sayisinin çogaltilarak bu sorunun da giderilebilecegini belirtti.

 

28 Subat sürecinden önce buna benzer birçok uygulama bulundugunu vurgulayan Etyemez, “Ama bugün nedense karma egitimi zorunlu hale getirmisiz. Bütün egitim-ögretim süreci ayristirilsin anlaminda bir sey ifade etmiyoruz. Net bir sekilde sunu söylüyoruz: Kiz liseleri de açilabilsin. Kiz YIBO’lar, kiz liseleri, kiz meslek liseleri… Bu sekilde kiz çocuklarimizin egitim sürecine katilmasini daha çok hizlandiririz” seklinde konustu.

 

8 Yillik Kesintisiz Egitim Uygulamasindan Vazgeçilmelidir

28 Subat sürecinin 8 yillik kesintisiz egitim uygulamasindan vazgeçilmesi gerektiginin altini çizen Etyemez, söyle konustu: “Zorunluluk devam etsin, ama kesintisiz ifadesi kaldirilsin. Temel egitim kademeli hale getirilsin. Okul öncesi zorunlu hale getirilir; 1, 2, 3, 4 bir kademe, 5, 6, 7, 8 bir kademe olarak ele alinir. Ayrica ortaögretimi de zorunlu hale getirdigimiz zaman arti 4 daha ekleriz ve temel egitim, yönlendirme sistemi üzerine ikinci 4 yil içinde kademelendirilir ve dolayisiyla da yönlendirme sistemi de gelistirmis oluruz. Böylece egitimde yasamis oldugumuz sikintilardan biri olan anaokulu ve birinci sinif yas grubundaki ögrencilerimiz ile ikinci, üçüncü siniftaki ögrencilerimiz 8. sinif ögrencileriyle ayni mekanlari kullanmak durumunda kalmaz ve egitim sistemine de yönlendirme açisindan bir açilim saglamis oluruz. Bu yönde de komisyona teklifimizi sunduk.”

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen