Haber
2012-05-31 07:30:58
Tablet Bilgisayara, Akilli Tahtaya Gösterdiginiz Degeri Ögretmeninize Göstermezseniz Bu Ülke Kalkinamaz

Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, Ülke TV’de Halis Gökgöz’ün konugu oldu. Gündogdu, programda toplu sözlesme süreci ve ögretmenlerin az çalistigi yönünde yapilan son açiklamalara degindi. Hükümete, “Ek ödeme vermeyebilirsiniz, para vermeyebilirsiniz, yüzdelik zam vermeyebilirsiniz ama kimse ögretmenleri degersizlestiremez” sözleriyle tepki gösteren Gündogdu, “Tablet bilgisayara, akilli tahtaya gösterdiginiz degerin onda birini ögretmeninize göstermezseniz bu ülke kalkinamaz” dedi.

Toplu sözlesme sürecini degerlendiren Ahmet Gündogdu, sunlari söyledi: “666 sayili KHK ile sel önünden kütük kaçirir gibi tek tarafli belirlenen ek ödemeler; müstesara, genel müdüre 772 TL, kurum içindeki bazi çalisanlara -ki olmasi gereken oydu- 130 TL’den 304 TL’ye kadar ek ödeme verildi. Ama bunlar içerisinde ögretmenler, ögretim görevlileri, hekim disi saglik personeli, din hizmetleri sinifi gibi belli kesimler ve bunlar içerisinde de en magdur durumda bulunan ögretmen ve ögretim elemanlarina 666 sayili KHK’nin magduriyetini giderecek bir teklif de gelmedi. Bir aydir ek ödeme için ugrasiyoruz. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu sürecinin bitecegi gece saatlerinin son saniyesine kadar içeride arkadaslarimiz, disarida biz Basbakanla, bakanlarla, Ali Babacan’la, Bülent Arinç’la, Faruk Çelik’le -ki Faruk Çelik’le en az otuz defa görüserek bu konuda adim atilmasi için çaba gösterdik. Cumhuriyetimiz kuruldugu günden beri yaninda çalisan arkadaslari ve diger kariyer sahibi mesleklerle kiyaslandiginda 666 sayili KHK’dan sonra ögretmenin maasinin en alt siraya inmis durumda olmasini anlatmak için son saniyeye kadar mücadele ettik. Ama burada öyle bir talihsizlik var ki, ‘770 bin dolar maas aliyordum, biraktim geldim’ diyerek fedakârlik yaptigini söyleyen bir Maliye Bakani var. 770 bin dolari birakip gelen birisinin 770 dolar alanlari anlamasi mümkün degildir.”

‘Ögretmenler çalismiyor’ açiklamalarina tepki gösteren Gündogdu, “Sayin Basbakanin degerlendirmesi son degerlendirme. Sayin Basbakana kadar Sayin Milli Egitim Bakani’nin bu zamana kadarki bütün yaklasimi ‘ögretmen çalismiyor’ seklinde oldu. ‘15 saat maas karsiligi 1624 TL aliyor’ oldu. Evet, göreve yeni baslayan, en az alan ögretmenin maasi 1624 TL, 15 saat maas karsiligi derse giriyor ama ben size soruyorum, 10 dakika seminer verecek olan bir seminerci bile o semineri sunmak için saatlerce hazirlaniyorsa, bu ögretmenin günde anlattigi ders için kaç saat hazirlandigini, rehberligini, nöbetini niçin hesap etmiyoruz” diye sordu.

Evine is tasiyan tek meslegin ögretmenlik oldugunu kaydeden Ahmet Gündogdu, “Ben yillarca ögretmenlik yaptim, hafta sonlari çocuklara mahcup olmamak için cumartesi-pazarim yazili okumakla geçerdi. Yilda her sinifa en az 6 sinav yapar ögretmenler. Kariyer meslegi böyle degerlendirilir mi? Soruyorum, su an savas yok. Savas yok diye askere maas vermeyelim mi diyecek Bakan Mehmet Simsek? Ögretmenlerin talihsizligi, Çalisma Bakani oldugu dönemde bile çalisanlarin yüzde 11’ini haram para, yüzde 32’sini niteliksiz ifade eden bir bakisin ögretmenlere bakan olmasi oldu. Bakanin vesayeti desifre etme, 4+4+4 kesintili egitime geçme, Milli Güvenlik derslerini kaldirma gibi yaklasimlarinda sonuna kadar destek olduk, hep destek oluruz, hiç paraya, pula da bakmayiz. Ama her firsatta ögretmeni dövülecek bir yaklasimda görmesi, ögretmenin sözcüsü olan sendikalari da rakip görmesi büyük bir sorun. Idarecilere telekonferans yoluyla çikis yapiyor, yine ‘sendikalar yaniltiyor’ diyor. Biz, ögretmen dövülüyor, agir yaralaniyor, öldürülüyor. Sahip çikilmasini istiyoruz” seklinde konustu.

Gündogdu, ögretmenin Haziran ayinda 15 gün, Temmuz ayinda 15 gün, Eylül ayinda 15’er gün, okullar tatil olduktan sonra ve okullar açilmadan önce seminer süresinin olduguna dikkat çekerek, “Bu seminerleri daha nitelikli hale getirecekseniz getirin ama bunu da tatil ilan ederek ögretmenlere yaklasirsaniz bu bakis saglikli bir bakis olmaz” ifadelerini kullandi.

Artik Konu Para Konusu Degildir

Hükümete de seslenen Gündogdu, sunlari kaydetti: “Ek ödeme vermeyebilirsiniz, para vermeyebilirsiniz, yüzdelik zam vermeyebilirsiniz ama kimse ögretmenleri degersizlestiremez. Ögretmenler bu ülkenin insacilaridir. Tablet bilgisayara, akilli tahtaya gösterdiginiz degerin onda birini ögretmeninize göstermezseniz bu ülke kalkinamaz. Bunu yetkililerin görmesi, ögretmenin gönlünü almasi lazimdir. Para, pul istemiyoruz. Bugün bu ülkenin en mahrumiyet yerinde imam vardir, ögretmen vardir ve aldigi maas 1624 TL. Fedakârlik ortada, diger yaptiklarini dikkate almayip da saat üzerinden degerlendirmek, OECD üzerinden yanlis hesaplara girmek saglikli bir sonuca götürmez. Yetkilileri uyariyorum, ögretmenin gönlü kirilmistir, Basbakan yaniltilmistir, ögretmenler incitilmistir. Bunun hem Basbakan düzeyinde hem bakanlik düzeyinde tamir edilmesi gerekiyor. Artik konu para konusu degildir.”

Son dönemde sik sik gündeme getirilen “Bütçenin üçte biri memura gidiyor” açiklamasina da deginen Gündogdu, “Bütçenin üçte biri memura gidiyor diyorlar. Bütçenin kaçta kaçi faize gidiyor. 50 milyar TL’nin üzerinde faize ayrilan pay var. Bunun 13 milyar TL’si bu sene memura ayrilsaydi, bu sene 4 milyon memur ve emekli hükümete dua ediyor olacakti. Sorun burada, sorun tercih sorunu. Bu ülkenin yükünü memurlar çekiyor, onun için bütçede gerekli bir payi var. Çünkü 2,5 milyon memur var, 1,8 milyon emekli var ve kamu isçisi bu statüde degerlendiriliyor. Alinacak olan 100 bin memur da bu bütçenin içerisinde degerlendiriliyor” diye konustu.



Youtube Link :http://youtu.be/r2niBy09R_4

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen