Haber
2012-05-01 07:30:29
Taleplerimiz ve Özgürlükler Için Tandogan’daydik

Memur-Sen ve Hak-Is tarafindan Ankara Tandogan Meydani’nda düzenlenen 1 Mayis mitingi, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik’in de katilimiyla yapildi. Onbinlerce kisinin katildigi mitingde, katilimcilarin coskusu dikkat çekerken, isçi ve memurlarin talepleri hep bir agizdan haykirildi.

Miting, Memur-Sen ve Hak-Is kortejlerinin Tandogan Meydani’na gelmesiyle basladi. 1 Mayis Bildirisi’nin okunmasinin ardindan Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik, Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu ve Hak-Is Genel Baskani Mahmut Arslan birer konusma yaptilar.

Birlik Mücadele ve Dayanisma Için Buradayiz

Mitingde konusan Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, 1 Mayis’ta birlik, baris, kardeslik, mücadele ve dayanisma için Tandogan Meydani’na geldiklerini ifade ederek, buradan Anadolu’nun dört bir yaninda 1 Mayis’i kutlayan emekçileri selamladi. Dün itibariyle baslayan toplu sözlesme görüsmelerinde masaya güçlü bir sekilde oturmak için alanlara çiktiklarini kaydeden Gündogdu, toplu sözlesme masasinin 1 Mayis’a denk gelmesinin ise çok önemli oldugunu söyledi. Bugün çalisan memurlarin emekli olmamak için direndiklerine dikkat çeken Gündogdu, “Birileri ömrünü bu ülkeye vakfetmis çalisanlarimizin emekli olunca maaslarinin yari yariya düsmesini izah etsin. Emeklilerimize ekonomik sefaletten ve baskalarinin eline bakmaktan kurtarmak için Memur-Sen olarak tüm ödemelerin emeklilik ayliginin hesaplanmasinda dikkate alinmasini, yani taban ayliga yansitilmasini istiyoruz” dedi.

Toplu sözlesme taleplerine de deginen Ahmet Gündogdu, taleplerinin dünyanin en çok büyüyen ikinci ekonomisi olan Türkiye ekonomisine göre mütevazi oldugunu dile getirerek, toplu sözlesme masasinda 2012 yili için yüzde 16, 2013 yili için ise yüzde 14 zam istediklerini kaydetti. Taban ayliga ise 2012’de 120 TL, 2013’de 80 TL seyyanen zam istediklerini söyleyen Gündogdu, bu zamlarin emeklilere de yansitilmasini talep ettiklerini ifade etti. Gündogdu, ayrica basörtülü kadinlarin basörtülü olarak seçilme ve kamuda görev yapma hakkina kavusmasini beklediklerini, toplu sözlesmenin olmazsa olmazi grev hakki ile memura siyaset hakki istediklerini belirterek, vesayeti, vesayetçi zihniyeti, vesayetin tetikçilerini, vesayetin bütün sorumlularini tarihin çöp sepetine götürecek demokratik, özgürlükçü, sivil ve millete ait yeni bir anayasa talebini tekrarladi.


Adaletsizlikleri Haykirmak Için Buradayiz

Adaletsizlikleri haykirmak, saygin bir is, insan onuruna yarasir bir hayat için Tandogan’da olduklarinin altini çizen Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü: “Doktorlara, ögretmenlere ve kadinlara yönelik siddete hayir demek için buradayiz. Daha demokratik, daha adil bir Türkiye talebini haykirmak için birlikteyiz. Ilk toplu sözlesme masasinda memur ve memur emeklilerinin ekonomik, sosyal ve özlük haklarini iyilestirmek için Tandogan’dayiz. Kamu görevlilerinin grev ve siyaset hakkini haykirmak için alanlardayiz.  4/B ve 4/C basta olmak üzere tüm sözlesmelilerin kadroya alinmasi için yüzbinler buradayiz. Engellilerin sosyal yasama esit bireyler olarak katilimini saglamak için buradayiz. 28 Subat ve 12 Eylül basta olmak üzere tüm antidemokratik süreçlerde olusan magduriyetlerin giderilmesi için buradayiz. Biz, özgürlükçü, katilimci, sivil ve demokratik bir anayasa için, inanç ve düsünce özgürlügümüze sahip çikmak için buradayiz.”

Kadina yönelik yasaklarin her alanda sürdügünü vurgulayan Gündogdu, basörtüsü yasaginin tüm alanlardan kaldirilmasini isteyerek, “Bu onur, iktidariyla, muhalefetiyle bu Meclis’in olsun” ifadesini kullandi.

Darbe girisimlerini durdurmak için ortak akil mitinglerini yaptiklarini hatirlatan Gündogdu, bugün ise darbecilerin hesap vermesi için Tandogan’da olduklarini kaydetti. 1 Mayis’ta Tandogan Meydani’nda, 18 yil boyunca vali ve belediye baskani olarak Ankara’yi yöneten despot Nevzat Tandogan’in ismini buraya verenlere inat, “Herkese, Her Kesime Özgürlük!” demek için burada olduklarini dile getiren Gündogdu, Melih Gökçek’e çagrida bulunarak, Tandogan Meydani’nin isminin Özgürlük veya Demokrasi Meydani olarak degistirmesini önerdi.

Yeni Anayasa Mutlaka Yapilmalidir

Ahmet Gündogdu, konusmasinda, ‘Millete namlusunu çeviren tanklara asla selam durmam’ diyen Muhsin Yazicioglu, 28 Subat sürecinde ferasetiyle kaosu önleyen Necmettin Erbakan ve darbeci besli çeteye karsi tek basina mücadele eden demokrat sendikaci olarak nitelendirdigi Mustafa Basoglu’nu da rahmet ve sükranla andiklarini söyledi.

Darbelerin izlerini silmenin en iyi yönteminin özgürlükçü, katilimci, sivil ve demokratik bir anayasa oldugunu ifade eden Genel Baskan Ahmet Gündogdu, Memur-Sen olarak, 12 Eylül 2010 Anayasa degisikligi paketinin genisletilmesini, vesayetin sifrelerinin çözülmesini, yasaklarin kalkmasini, demokratiklesme yolunda önemli adimlar atilmasini sagladiklarini vurguladi. Gündogdu, söyle konustu: “Bununla yetinmedik. Verdigimiz önergeyle, vesayet ürünü kesintisiz sekiz yillik zorunlu egitim zulmüne son verilmesine kapi aralayan ilk adimin atilmasini sagladik. Yetinmedik, 4+4+4 egitim sistemini kamuoyuna anlattik. Meclis’te kulis yaptik. Kanunlasmasina destek verdik. Böylece egitim sisteminden vesayet kalintilarini temizledik.”

Bizi Yok Sayanlari Biz de Yok Sayariz

“Bir ekonomi yönetimi düsünün, kamu görevlilerinin büyük bir bölümünü yok sayiyor” diyerek sözlerini sürdüren Gündogdu, “Genel müdürüne, müstesarina bir kalemde 772 TL zam yapiyor. Ögretmenini, akademisyenini yok sayiyor. Böyle bir sey olabilir mi? Bizi yok saymalarina izin vermeyiz. Bizi yok sayanlari biz de yok sayariz. Memur-Sen olarak, ek ödemede ögretmen ve ögretim elemani için 314 TL artis istiyoruz. 45 TL olan toplu sözlesme ikramiyesinin 2012’de 90, 2013’te 120 TL olmasini istiyoruz. Atanamayan ögretmenlerin, atanmasini ve ekmekle bulusmasini istiyoruz” diye konustu.

Milleti, insan onurunu, hukukun üstünlügünü, temel hak ve özgürlükleri esas alan yeni bir anayasa istediklerini dile getiren Gündogdu, “Bu meseleyi çok ciddiye aliyoruz. Seçimlerde bütün partilerin ortak vaadi de yeni anayasaydi. Açin bakin arsivlere, bütün partilerin yeni anayasa sözünü göreceksiniz. Bu nedenle kim yeni anayasa yapim sürecinde oyunbozanlik yapar, mizikçilik çikarir, masadan kalkarsa hesabini sorariz. Tandogan Meydani’ndan ilan ediyoruz: Milletin anayasasini yapmaktan kaçanlari, milletle birlikte kovalar, sandiga gömeriz” seklinde konustu.

“Toplu Sözlesme Hakki” verilmezse, toplu görüsme masasina bir daha oturmayacagiz” diyerek toplu görüsme dönemini bitirdiklerini kaydeden Gündogdu, bu anlamli günde Ankara Tandogan Meydani’nda hep birlikte Toplu Sözlesme taleplerini haykiracaklarini vurguladi. Gündogdu, konusmasinin sonunda, 2012 ve 2013 yili toplu sözlesme tekliflerini katilimcilarla tekrar paylasti.

Mitinge, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik’in yani sira, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardimcisi Halil Etyemez, AK Parti Manisa Milletvekili ve Genel Baskan Yardimcisi Hüseyin Tanriverdi, AK Parti Kayseri Milletvekili Salih Kapusuz, AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM Idare Amiri Salim Uslu, AK Parti Ankara Milletvekili ve TBMM Saglik Komisyonu Baskani Cevdet Erdöl, AK Parti Sanliurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, Saglik Bakanligi Bakan Yardimcisi Agah Kafkas, AK Parti Sanliurfa Milletvekili Yahya Akman, AK Parti Sirnak Milletvekili Emin Dindar, BBP Genel Baskani Mustafa Destici ile HAS Parti Genel Baskan Yardimcisi Doç. Dr. Erdinç Yazici da 1 Mayis Mitingi’ne katildi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen