Haber
2012-07-14 07:31:27
Talim ve Terbiye Kurulu Kararindaki Degisiklikler Ne Anlama Geliyor?

 


07/07/2009 tarihli ve 80 sayili Millî Egitim Bakanligina Bagli Egitim Kurumlarina Ögretmen Olarak Atanacaklarin Atamalarina Esas Olan Alanlar ile Mezun Olduklari Yüksek Ögretim Programlari ve Aylik Karsiligi Okutacaklari Derslere iliskin Esaslarda 05/07/2012 tarih ve 97 sayili Talim ve Terbiye Kurul Karari ile degisiklik yapilmistir.

Egitim-Bir-Sen Mevzuat Bürosu olarak yapilan degisiklikleri inceledigimizde su hususlar göze çarpmaktadir.

 
Söz konusu bu degisiklik çerçevesinde;

 1- Daha önce, Dayanak baslikli 2 nci maddesinde yer alan ve yürürlükten kaldirilan 3797 sayili Millî Egitim Bakanliginin Teskilât ve Görevleri Hakkinda Kanun’un yerine 652 sayili Millî Egitim Bakanliginin Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanun ibaresi yer almistir.

 2- Tanimlar baslikli 4 üncü maddesinin (k) fikrasinda yer alan “Pedagojik Formasyon” ibaresi yerine, “Pedagojik  Formasyon /  Pedagojik  Formasyon Egitimi  Sertifikasi Programi” ibaresi getirilmistir.

 3- Atamalarda Dikkate Alinacak Hususlar baslikli 7 nci maddenin ikinci fikrasinda,   ögretmenlige; atanacak olan tüm alanlar için ilgili mevzuat uyarinca ögretmenlik için öngörülen merkezî sinavlardan aldiklari puan esas alinarak, Bakanlikça alanlara göre belirlenecek taban puanin üstünde puan alanlar arasindan puan üstünlügüne göre atama yapilacagi hükmü korunmustur.

Diger taraftan, daha önceki Esaslarin 7 nci maddesinde yer alan;

  
a) Sinif ögretmenligine; yüksekögretim kurumlarinin sinif ögretmenligi ile Üstün Zekâlilar Ögretmenligi programlarindan mezun olanlar,

  b) Ilkögretim alan ögretmenliklerine; yüksekögretim kurumlarinin ilkögretim alan ögretmenligi programlarindan mezun olanlar,

  c) Ortaögretim alan ögretmenliklerine; egitim fakültesi alan ögretmenligi mezunlari ile Karar eki Çizelgede yer verilen diger yüksekögretim programlarindan mezun olup Ortaögretim Alan Ögretmenligi Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programini bitirenlerin ögretmenlige atanacaklari hükümleri yürürlükten kaldirilmis gibi görünse de çizelge ve Esaslarin birlikte incelenmesi sonucunda bu hükümlerin halen geçerliliklerini korudugu görülmektedir.

Daha önceki Esaslarda da yer alan ilkögretim Türkçe, Sosyal Bilgiler, Matematik, Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji alan ögretmenlikleri programindan mezun olanlarla ihtiyacin karsilanamamasi durumunda Türkçe alanina Türk Dili ve Edebiyati; Sosyal Bilgiler alanina Tarih ve Cografya;  Ilkögretim Matematik alanina Matematik; Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji alanina Fizik, Kimya ve Biyoloji alan ögretmenlikleri programindan mezun olanlarin atamasinin yapilabilecegi hükmü korunmustur.

 4- Esaslarin 8 inci maddesinde yer alan; “Ortaögretim Alan Ögretmenligi Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programi” ibareleri tanimlar maddesine paralel olacak sekilde düzenlenerek “Ortaögretim Alan Ögretmenligi Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon programi/Pedagojik Formasyon Egitimi Sertifikasi Programi” seklinde degistirilmistir.

 5- Esaslarin 14 üncü maddesinde yer alan “Ortaögretim Alan Ögretmenligi Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programi” ibaresi “Ortaögretim Alan Ögretmenligi Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programi/Pedagojik Formasyon Egitimi Sertifikasi Programi” ibaresi olarak, “Personel Genel Müdürlügü ile Ögretmen Yetistirme ve Egitimi Genel Müdürlügü” ibaresi de “Insan Kaynaklari Genel Müdürlügü ile Ögretmen Yetistirme ve Gelistirme Genel Müdürlügü” olarak degistirilmistir. 

 6- Geçici 4 üncü maddede yapilan düzenleme ile 2006-2007 ögretim yilindan itibaren uygulamadan kaldirilan “Is Egitimi (Is ve Teknik Egitimi, Ev Ekonomisi, Ticaret)” alan ögretmenligine, üniversitelerin kaldirilan bu bölümlerinin en son mezunlarini verdigi 2009-2010 ögretim yili ve daha önceki ögretim yillarinda ögrenim görmekte olup bu programlardan mezun olanlarin,“Teknoloji ve Tasarim” alani ögretmenligine atanmalarina herhangi bir öncelik taninmadan devam edilecegi hüküm altina alinmistir.

 7- Geçici 7 nci maddesinin (b) bendinde yer alan, “Ortaögretim Alan Ögretmenligi Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programi” ibaresi “Ortaögretim Alan Ögretmenligi Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programi/Pedagojik Formasyon Egitimi Sertifikasi Programi” ibaresi olarak degistirilmek suretiyle yeniden düzenlenmistir.

          Karar eki çizelgede ise; 4+4+4 egitim ögretim sisteminin geregi degisiklikler yapilmistir.

Diger taraftan Çizelgeye “Hayvan Yetistiriciligi” ve “Yenilenebilir Enerji Teknolojileri” alanlari eklenmis ve Hayvan Yetistiriciligi alanina Ziraat Fakültelerinin Zootekni bölümünden mezun olanlardan Bakanlik ve Yüksekögretim Kurulu (YÖK) is birligi ile açilan / açilacak olan Ortaögretim Alan Ögretmenligi Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programi / Pedagojik  Formasyon Egitimi Sertifikasi Programini basari ile tamamlayanlarin, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri alanina ise Elektrik ögretmenligi ve elektronik ögretmenligi bölümü mezunlarinin atanabilmeleri saglanmistir.

          6287 sayili Ilkögretim ve Egitim Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanunun 2 nci maddesinde yer alan;

 MADDE 2 – 222 sayili Kanunun 7 nci maddesi asagidaki sekilde degistirilmistir.

 “MADDE 7 – Ilkögretim; 1 inci maddede belirtilen amaci gerçeklestirmek için kurulmus dört yil süreli ve zorunlu ilkokul ile dört yil süreli ve zorunlu ortaokuldan olusan bir Milli Egitim ve Ögretim Kurumudur.”

hükmü geregi ortaokullar ile ilkokullar ilkögretim kurumu olarak belirlenmistir. Bu nedenle Esaslar eki çizelgenin 16 nci sirasinda yer alan Ilkögretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ögretmenligi bölümü mezunlarinin Ortaokullarin ilkögretim kurumu olarak belirlenmesi nedeniyle bu okullara; (Imam Hatip Ortaokulu/Ortaokulu) aylik karsiligi okutmak zorunda olduklari; Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi, Din Kültürü ve Meslek Ahlâki ile
Din, Ahlak ve Degerler (Kur’an-i Kerim, Hz. Muhammed’in Hayati, Temel Dini Bilgiler ) derslerini okutmak üzere atanabilmeleri mümkün bulunmaktadir.

Bunun bir diger ispati ise; Imam Hatip Ortaokullari ders çizelgesinde; 5,6,7,8 inci siniflarda Kur’an-i Kerim, Hz. Muhammed’in Hayati, Temel Dini Bilgiler derslerinin zorunlu oldugu ve haftada 2 saat olarak belirlendigi dikkate alindiginda Ilkögretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ögretmenligi bölümü mezunlarinin Imam Hatip Ortaokullarina atanmalari yönünde herhangi bir engel bulunmamaktadir.  

Ancak Ilkögretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ögretmenligi bölümü mezunlari, ilahiyat fakültesi mezunu olup ta din kültürü ahlak bilgisi ögretmenligi yapan meslektaslari gibi, Imam Hatip Liselerine atanamamaktadirlar. Bu da ayni bransta görev yapan bu ögretmenler arasinda bir haksizliktir.

Ayni bransta görev yapip ayni egitimi alan bu ögretmenlerin sadece mezun olduklari okullara bakilarak, ilkögretim din kültürü ahlak bilgisi ögretmenlerinin ortaögretim kurumlarina atanmalarina mani olan bu düzenlemenin derhal degistirilerek bu alan ögretmenlerinin de ortaögretim kurumlarina atanmalarina imkan verilmelidir.


 07/07/2009 tarihli ve 80 sayili çizelgeyi görmek için tiklayiniz

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen