Haber
2012-03-07 06:29:43
TBMM Toplu Sözlesme Yasa Tasarisini Öncelikli Ele Almalidir

Kamu görevlileri sendikalarinin toplu sözlesme yapmasini saglayacak yasa degisikligi TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’nda görüsüldü. Görüsmede ilk olarak konfederasyonlarin görüsleri alindi. Burada konusan Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, TBMM’nin sike yasasinda, emekli vekil maaslarinda oldugu gibi bir uzlasi sergileyerek söz konusu tasariyi öncelikli olarak ele almasini ve yasalasmasini saglamasini beklediklerini söyledi.

Gündogdu, tasaridaki maddelerle ilgili yaptigi degerlendirmede, tasarida kamu görevlisinin taniminin sinirlandirildigini, isçi statüsü disinda çalisanlarin kamu görevlisi olarak tanimlanmasini istediklerini ifade etti.

Toplu sözlesmenin; genel toplu sözlesme, hizmet kolu toplu sözlesmesi, yerel yönetimlerde sosyal denge olarak üç kolda yapilmasi gerektigini kaydeden Gündogdu, kamu çalisanlarinin tamamini ilgilendiren genel ve mali konularin, genel toplu sözlesmede, hizmet kollarinin kendi alanlarini ilgilendiren konulardaki toplu sözlesmenin ise hizmet kolu toplu sözlesmesinde yapilmasi gerektigini belirtti. Gündogdu, fiilen uygulanmakta olan ve yerel yönetim hizmet kollarinda uygulanan ‘sosyal denge sözlesmesi’nin yasal güvenceye kavusmasi gerektigini dile getirdi.

Bir ilde üye sayisi 100’ü, ilçelerde ise 50’yi asmis sendikalarin temsilcilerine yarim gün sendikal izin verilmesi gerektigini vurgulayan Gündogdu, tasarida sendikalarin üyeleri adina dava açmasiyla ilgili bölümün daha seffaflasmasini isterken, konfederasyonlarin da dava açmasinin önündeki engellerin kaldirilmasi gerektigini ifade etti.

Sendikalarin yardim yapma konusunda yasal engelleri bulundugunu söyleyen Gündogdu, dogal afetler sonrasi, sendika ve konfederasyonlarin dogrudan yardim yapmasina imkan verecek degisikligin yapilmasinin önemine dikkat çekti.

Tasarida yer alan Kamu Personeli Danisma Kurulu’nun kamu adina heyet baskani ile konfederasyon genel baskanlarinin bir araya gelecegine yönelik bir ifade yer aldigini dile getiren Ahmet Gündogdu,  hizmet kolundaki yetkili sendikalarin genel baskanlarinin da bu maddeye eklenmesi gerektigini kaydetti.

Toplu sözlesmenin kapsamini daraltan maddenin tasaridan çikarilmasini isteyen Gündogdu, memurlarin mali ve sosyal haklarinin toplu sözlesme masasinda belirlenmesini saglayacak anayasal yetkinin yasa engeliyle gasp edilmek istendigini vurguladi.

Dayanisma aidatiyla ilgili görüslerini de açiklayan Gündogdu, “Memur-Sen ve Kamu-Sen daha önce dayanisma aidati konusunda uzlasmisti. Kamu isçilerinde 310 TL’den az toplu sözlesme ikramiyesi yok. Örgütlülügü ayakta tutmak amaciyla ‘sendikalilar dayanisma aidati ödemesin ama sendikasiz kamu çalisanlari yetkili sendikaya ödesin’ demistik. Bunu konustugumuz zaman, yetki Türk Egitim-Sen’de idi, Kamu-Sen öneriyi destekliyordu. Bugün yetkiyi kaybedince bu taleplerini geri çektiler. Ama örgütlülügü tesvik anlaminda dayanisma aidati mutlaka olmali. Aidat ise üye aidati kadar olmalidir” dedi.

Toplu sözlesmeyi yapma ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na götürme yetkisinin yetkili konfederasyonda olmasi gerektiginin altini çizen Gündogdu, “Temsilde çogulcu katilim diyerek yapilmak istenenleri kabul etmiyoruz. Toplu sözlesmede yetki, yetkili konfederasyonda olmalidir. Hizmet kolu toplu sözlesmesinde ise, söz yetkili sendikadadir. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na da yetkili sendika gidebilir” seklinde konustu.

Yetkili konfederasyonun masaya oturmamasi halinde ikinci konfederasyonla görüsme yapilmasina yönelik maddenin, konfederasyonlari birbirine dövdürmek anlamina geldigini aktaran Gündogdu, bu maddenin tasaridan çikarilmasini istedi.

Toplu sözlesmenin, yaz tatilinde olmamasi gerektigini ifade eden Gündogdu, “Üye kaydetme süresi 15 Haziran’a, üye sayilarinin açiklanmasi 7 Temmuz’dan 7 Agustos’a alinmali; toplu sözlesmenin tarihi ise, 1 Agustos yerine 1 Eylül olarak belirlenmelidir” diye konustu.

Gündogdu, masada çalisanlari memnun edebilecek bir anlasma saglanmasi halinde toplu sözlesmenin iki yil, anlasilamamasi halinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na gidilmesi durumunda ise bir yil geçerli olmasini önerdi.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Baskani’nin; Danistay, Sayistay, Yargitay Baskani veya bir dairenin baskani olmasi halinde bunun kanunla belirlenmesini isteyen Gündogdu, her dönem degisen baskanin tarafsizligi zedeleyecegini kaydetti.

Sendikali olmasinda engel görülen kamu çalisanlarinin önündeki engelin kaldirilmasini isteyen Gündogdu, bu engeli anlamakta zorlandiklarini vurguladi.

Konusmasinin sonunda, yasanin çikmamasiyla ilgili gecikmenin sorumlusunun konfederasyonlarmis gibi bir hava verilmeye çalisildigini belirten Ahmet Gündogdu, “Bunca çalisma yapildi, ancak henüz bir sonuç çikmadi. Emekli vekil maasi, sike yasasi gibi konularda gösterilen hassasiyet bu yasaya da gösterilmelidir” ifadelerini kullandi.

Kamu tarafinin dinlenmesi ve milletvekillerinin görüslerini paylasmasi için çalismaya devam edilecek. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen