Haber
2013-08-06 07:42:06
Teklif Müzakere Edilebilir Ama Asla Kabul Edilemez

1 Ağustos 2013 tarihi itibariyle başlayan toplu sözleşme görüşmeleri devam ediyor. Toplu sözleşme müzakerelerini Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Genel Başkan Vekili Ahmet Özer, Mevzuat ve Toplu Sözleşmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı ve Hukuk Müşaviri Av. Harun Kale yürütüyor.

5 Ağustos 2013 tarihinde Devlet Personel Başkanlığı bünyesinde Milli Eğitim Bakanlığı Temsilcilerinin de katılımıyla hizmet kolu kapsamındaki talepler üzerinde teknik düzeyde çalışmalar gerçekleştirildi.

 6 Ağustos 2013 tarihinde ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında, Bakan Faruk Çelik'in de katılımıyla Kamu İşveren Heyetiyle hizmet kolu kapsamındaki taleplerimizin görüşülmesine geçildi. Bu toplantıda Kamu İşveren Heyetince taleplerimize karşı teklifler sunuldu. Toplantıda teklif verilmeyen konularla ilgili itirazlarımız neticesi taleplerimizin Kamu İşveren Teknik Heyetince müzakere edilerek Eğitim-Bir-Sen’e teklif getirilmesine karar verildi.

Müzakerelerden sonra açıklama yapan Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, hükümetin teklifini değerlendirdi. Bakan Çelik ile iki gün önce yaptıkları görüşmede taban aylığını öne çıkarttıklarını belirten Gündoğdu, 2014 yılı için önerdikleri 6+6 zammı rafa kaldırarak taban aylığa 250 lira zam yapılmasını önerdiklerini bildirdi.

Bu önerilerine hükümetin 100 lira teklifte bulunduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: "Bu tekliflerin tek iyi yanı, emeklilerin mağduriyetini dikkate alma gayretinin oluşu, öğretmenlerin ve 4/C'lilerin mağdur olduğu gerçeğinin görülmesi, yüzdelik zam yerine taban aylığa zam yapılarak bütün çalışanların emekli ikramiyesinin de artacak olması. Bu öneri, bu teklifin müzakere edilebilir olmasından öteye geçen bir öneri değil. Çünkü rakamlar kabul edilemez. Alanlar itibarıyla sıkıntıyı görmüş bir devlet aklı var. Ama bu sıkıntılı alanlara dair teklifler asla kabul edilebilir değil."

Gündoğdu, hükümetin "Memuru enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz" söyleminin olduğunu ama önerilen rakamların gerçekleşen enflasyonun altında kaldığını dile getirerek, Maliye'nin genel olarak enflasyon hedefini tutturamadığını ve temmuz ayı itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 8,8'i bulduğunu söyledi.

"Bakanlarımız ekonomi iyiye gidiyor diyor ama bu teklifler iyiye giden bir ekonominin teklifleri değil" ifadesini kullanan Gündoğdu, şöyle konuştu: "4/C'liler ne işçi ne de memur durumunda. 4/C'liler ile ilgili isteğimiz kadrodur. Aile ve çocuk yardımından yararlanamıyorlar. Hepsi 23 bin kişi. 4/C'liler bayram ettirecek tek teklif, kadroya geçirilmeleridir. Kadro verilmesi Meclis'in işi, bunu biliyoruz. Kadro talebimizden vazgeçmemek üzere, 4/C'liler kadroya geçirilinceye kadar eş ve çocuk yardımı ile 400 lira da seyyanen zam verilmesini istiyoruz. 300 bin kişiyi kadroyla kucaklayan devletimizin 23 bin kişiyi de kucaklamasını bekliyoruz. Sayın bakana buradan çağrımız: Alanlara davetiye çıkartan teklif değil beklentileri karşılayan teklifle gelmesi."

Gündoğdu, görüşmelerin yarın saat 13'00'e kadar imza atabilecek bir rakam gelmesi halinde anlaşmaya dönüşebileceğini sözlerine ekledi.

1.      Dönem Toplu Sözleşme Kazanımlarımız Önümüzdeki Dönemde Devam Edecek

Eğitim Öğretim Bilim hizmet kolunda geçtiğimiz yıl kamu görevlileri hakem kurulu kararıyla kabul edilen akademik jüri üyeliklerine ücret ödenmesi,  idari izinli sayılan günlerde ders görevinin yapılması, yüksek lisans ve doktara mezunlarına ek ders ücretlerinin artırımlı ödenmesi, sınav komisyon üyeliği ve sınav gözcülüğü görevlerine ilişkin sınırlamaların kaldırılması, geçici görevlendirilen yöneticilere yüksek olan üzerinden ek ders ödenmesi, rehber öğretmenlere ek ders ödenmesi, ikili öğretim yapan eğitim kurumları yöneticilerine ilave ek ders ücreti ödenmesi, ders dışı eğitim çalışmalarındaki  %5’lik sınırın %6 ya çıkartılması, İlksan’a yeni üye olacakların üyeliklerinin isteğe bağlı hale getirilmesi ile İl Eğitim denetmenleri ve danışmanlarına avans ödenmesine ilişkin kararların 2014-2015 yılları için de uygulanacaktır. Kamu personeline geneline ilişkin  2012/1 sayılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararında yer alan 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20’nci maddelerin uygulanmasına devam edilmesine karar alınmakla beraber kamu görevlilerin geneline yönelik mali haklar konusunda teklifler  şu şekildedir.

Kamu görevlilerin mali ve sosyal haklarının hesaplanmasında kullanılan aylık katsayı, taban aylık katsayısı ve yan ödeme katsayısı ile sözleşme ücretlerinin;

-2014 yılı Ocak ve Temmuz aylarında %3  + %3

-2015 yılı Ocak ve Temmuz aylarında %3 + %3

                                Veya

*2014 yılı için taban aylığı tutarında 100 TL brüt artış yapılması,

-Kamu görevlilerin mali ve sosyal haklarının hesaplanmasında kullanılan aylık katsayı, taban aylık katsayısı ve yan ödeme katsayısı ile sözleşme ücretinde 2015 yılı Ocak ve Temmuz aylarında ise %3 + %3 oranda artış yapılması.

*Öğretmenlerin Eğitim ve Öğretim Tazminat tutarlarının;

2014 yılı Ocak ve Temmuz aylarında 40TL + 40 TL olmak üzere toplam 80 TL artırılması,

*4/C’li personele aile yardımı (çalışmayan eş ve çocuk için) ödeneği verilmesi ve ücretlerinde 150 TL brüt artış yapılması.

Kamu İşveren Heyetinin Eğitim Hizmet Koluna İlişkin Teklifler

1)5/3/1964 tarihli be 439 sayılı Kanunun 6. Maddesinin ikinci fırkası ile 2006/11350 sayılı Kararının 5. Maddesinin birinci fırkasının (a) bendinde yer alan “6 saat” ibaresi; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında müdür ve müdür başyardımcısı olarak görev yapanlar için “2 saatten az olmamak üzere 6 saate kadar şeklinde uygulanır.

2) 2006/11350 sayılı Kararın 13. Maddesinde öğretim yılına hazırlık ödeneği; 2014 yılında 780 TL ve 2015 yılında ise 820 TL olarak ödenir.

3)2006/11350 sayılı Kararın 13. Maddesinin birinci fırkası kapsamında diğer örgün ve yaygın eğitim kurumlarından belletici olarak görevlendirilenlerden gece nöbet tutanlar da söz konusu fıkrada öngörülen 2 saatlik ilave ek ders ücretinden yararlandırılır.

4)17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına ödenecek zam ve tazminatlarına ilişkin karara ekli (III) sayılı cetvelin A/II bölümünün, Talim ve Terbiye Kurulu kararları doğrultusunda yeniden düzenlenmesi konusunda çalışma yapılacaktır.

5)6495 sayılı Kanunla 6114 sayılı Kanunda yapılan değişiklik çerçevesinde 18/1/2012 tarihli ve 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında yer alan idarelerde yapılacak sınavlarda görev alanlara aynı tutarda sınav ücreti ödenmesine yönelik anılan Bakanlar Kurulunda gerekli düzenleme yapılacaktır.

Yönündeki tekliflerin geliştirilmesine dönük müzakereler başta olmak üzere Eğitim Hizmet Koluna ilişkin diğer tekliflerimizin de müzakerelerine devam edilmektedir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen