Haber
2009-08-15 07:19:34
Toplu Görüsmeler Basladi

Yetkili konfederasyon olarak toplu görüsmelerde kamu çalisanlarini temsil eden Memur-Sen, masaya, “toplu sözlesme ve grev hakki” talebiyle oturdu.

 

Kamu çalisanlari adina memur sendikalari ile hükümet arasindaki toplu görüsme müzakereleri basladi. Memur-Sen üyeleri, en çok üyeye sahip konfederasyon olarak müzakerelere baskanlik edecek toplu görüsme heyetini Basbakanliga sloganlar ve alkislar esliginde ugurladi.

 

Memur-Sen Genel Merkezi’nden Basbakanliga dogru yapilan yürüyüste toplu sözlesme ve grev hakki talepleri yüksek sesle dile getirildi. Güvenpark’a kadar sloganlar esliginde süren yürüyüsün ardindan Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, görüsmelere iliskin bir basin açiklamasi yapti.

 

Masaya Bahanelerle Gelmeyin

Gündogdu, toplu görüsmelerle ilgili olarak, Hükümet’e “Masaya bahanelerle degil, memurlari lokomotif haline getirecek bir anlayisla gelin” diye seslendi.

 

Türkiye’nin son günlerde ‘demokratik açilimi’ her zamankinden daha fazla konustugunu belirten Gündogdu, “Memur-Sen olarak bizim de bu ülkenin demokratiklesmesini önemsedigimiz öteden beri bir gerçek. Ancak bir taraftan Türkiye’nin demokratiklesmesini sagliyorken; bu kapsamda AB’ye uyum çerçevesinde onlarca, yüzlerce yasa çikarilabiliyorken, kamu çalisanlarinin sendika hakkini hala 2001’in karmasik ortamina mahkûm etmeyi tutarli ve saygin bulmuyoruz” dedi.

 

 

 

Öncelikli ve Mutlak Talebimiz Toplu Sözlesme Hakki

‘Rica Yasasi’ olarak nitelendirdigi 4688 Sayili Yasa’nin degistirilmesi ve memurlara da isçilerde oldugu gibi, toplu sözlesme ve grev hakki taninmasi taleplerinde israrli olduklarini kaydeden Gündogdu, “Anayasa’nin toplu is sözlesmesi ve grev hakkini düzenleyen 53 ve 54’üncü maddelerinde ‘isçiler’ ifadesine yer verilerek hakkin kapsami daraltilmis ve memurlar bu hakkin kapsami disinda birakilmistir. Bu sebeple, bu toplu görüsmede öncelikli ve mutlak talebimiz, toplu görüsme mizahina son veren ve toplu sözlesme-grev hakkindan kamu çalisanlarinin da yararlanmasini saglayacak Anayasal ve yasal degisikliklerin ivedilikle gerçeklestirilmesidir” diye konustu.

 

 

Kriz Ortamindaki Küçülme Çalisanlara Fatura Edilmemelidir

“AK Parti iktidarinin is basina geldiginden bu yana ekonomik büyüme oranlarini çalisanlara yansitmadigini” dile getiren Gündogdu, kriz ortamindaki küçülmenin çalisanlara fatura edilmemesi gerektigini söyledi.

 

Yaptiklari arastirmaya göre, çalisanlarin yüzde 93’ünün krizden etkilendigini belirten Gündogdu, toplu görüsmelerde memurlar için yüzde 11 ücret zammi, 80 TL ek ödeme talep edeceklerini bildirdi. Gündogdu, taleplerinin karsilanmasi durumunda 1 Ocak 2010’dan itibaren en düsük memur maasinin 1032 TL’den 1360 TL’ye çikarilacagini ve bunu önemsediklerini vurguladi.

 

Açiklamanin ardindan toplu görüsme heyeti, Memur-Sen üyeleri tarafindan alkislari esliginde Basbakanliga ugurlandi.

 

Devlet Bakani ve Basbakan Yardimcisi Hayati Yazici’nin baskanligindaki Kamu Isveren Kurulu ile memur sendikalari arasinda baslayan Toplu Görüsme Toplantisi öncesinde, taraflar sirasiyla basin mensuplarina açiklamalarda bulundular.

 

Bakan Yazici’nin toplu görüsmelerle ilgili yasal prosedür hakkinda bilgi vermesinden sonra konfederasyon baskanlarina söz verildi.

  

Memura Siyaset Yasagi Kaldirilsin

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, 4688 Sayili Yasa’yi sorunlu olarak niteleyerek, islevselliginin bulunmadigini söyledi. Gündogdu, AB üyelik sürecinde birçok yasal düzenleme yapilmasina ragmen halen memurlara toplu sözlesmesi hakkinin verilmemesini elestirdi.

 

Memura siyaset yasagi konusuna da deginen Gündogdu, “Türkiye’nin en okumus kesimini olusturan memurlara uygulanan siyaset yasagi kaldirilmalidir. Yapilacak yasal ve anayasal düzenlemelerle bu sorunun asilmasi zorunludur” seklinde konustu.

 

Toplu görüsmelerin ilk gününde taraflar 15 günlük müzakere takvimini belirledi.

 

Bu arada, toplu görüsmelerde birinci tur görüsmeleri sona erdi. Ikinci tur görüsmeler 19 Agustos’ta yapilacak.

Görüsme Gündeminin Besinci Maddesi ‘Toplu Sözlesme ve Grev Hakki’

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, Basbakanlik Merkez Bina’da gerçeklestirilen toplu görüsmelerin ilk turunun sona ermesinin ardindan gazetecilere açiklamalarda bulundu. Gündogdu, toplu sözlesme mutabakatinin bugün gündemde yer almasini çok önemsediklerini belirterek, bundan sonraki yol haritasinin çizilmesine de ayni derecede önem verdiklerini söyledi.

 

Devlet Bakani Hayati Yazici’nin da sicak yaklasimiyla gündem maddelerini olusturduklarini anlatan Gündogdu, “Toplu sözlesme ve grev hakki, toplu görüsme gündeminin besinci maddesidir” dedi.

 

Gündogdu, toplu sözlesme ve grev hakki ile ilgili komisyon kurulacagini ifade ederek, geçen yilki mutabakat metninde yer alan konulari da görüstüklerini dile getirdi. Mutabakat metninin aynen geçerli olmasi konusunda görüs birligine varildigini bildiren Gündogdu, söyle konustu:

“Degisik statülerde çalisan kamu görevlilerinin sorunlari ile özellestirme uygulamalarinda karsilasilan personel sorunlarini kamu görevlilerinin diger haklari ve çalisma sartlarini da gündeme aldik. Bunlarla ilgili de Kamu Isveren Kurulu ve Memur-Sen, Kamu-Sen ortaklasa bir komisyon kurulacak. Hizmet kollarimizin sorunlari da özel bir gündem maddesiyle her hizmet kolunun yetkilisi sendika tarafindan gündeme getirilecek. 25 Agustos tarihinde de mali ve sosyal haklar gündemimiz var. Onunla ilgili de komisyon kurulacak. Biz hükümetten bundan sonraki oturuma, memurlara bu seneye yönelik ne hazirladilar, bunu belirtmesini bekliyoruz. Çünkü bugün Memur-Sen, Kamu-Sen  ve KESK olarak taleplerimizi ilettik. Bu taleplere ne ile geleceklerini 19 Agustos’taki oturumda bekledigimizi ifade ediyoruz.”

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen