Haber
2010-08-29 07:21:42
Toplu Görüsmeler Bitti, Gelecek Yil Toplu Sözlesme

Toplu Görüsmelerde 9 Yilin En Iyi Mutabakati Saglandi

Hükümetle memur konfederas- yonlarinin 15 Agustos'tan bu yana sürdürdükleri toplu görüsme süreci tamamlandi. Memur-Sen, hükümetin ikinci kez revize ettigi zam teklifini kabul etti, Türkiye Kamu-Sen ise kabul etmedi.

Saat 04:24 itibariyle, 2010 yili toplu görüsmelerinde en çok üyeye sahip konfederasyon olan Memur-Sen ile hükümet arasinda mutabakat saglandi. Buna göre, 2011 yilinda memura yüzde 4+4 zam, 80 TL ek ödeme, es için 20+20 aile yardimi ödenegi ve sendika üyesi memurlara 3 ayda bir 45 TL toplu görüsme primi verilmesi ve enflasyon farki ödenmesi konularinda mutabakat saglandi.

 

Yazici, Basbakanla Görüstü

9. dönem toplu görüsmelerini yürüten Devlet Bakani Yazici, Memur-Sen’in Kamu Isveren Kurulu’nun konfederasyonlara önerdigi zam teklifini kabul etmemesinin ardindan memur konfederasyonlari temsilcileri ile yaptigi görüsmeye ara vererek AK Parti Genel Merkezi'ne geldi. Basbakan Erdogan ile Bakan Yazici'nin görüsmesi yaklasik 1 saat sürdü. Erdogan ve Yazici'nin görüsmesinin ardindan, hükümetin ikinci kez revize ettigi zam teklifini Memur-Sen kabul etti, Türkiye Kamu-Sen ise taban ayliga zam yapilmadigi gerekçesiyle teklifi kabul etmedi.

 

Bakan Yazici ve Genel Baskan Gündogdu Ortak Açiklama Yapti

Mutabakatin saglanmasinin ardindan Bakan Hayati Yazici ile birlikte ortak bir açiklama yapan Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, son olarak teklif ettikleri önerinin Kamu Isveren Kurulu tarafindan kabul edilmesiyle mutabakata vardiklarini ifade etti. Hükümetin 3+3 zam teklifi, 70 bin TL ek ödeme, 10+10 aile yardimi ve 3 ayda bir 30 TL’lik toplu görüsme primini içeren teklifini kabul etmeyerek 4.5+ 4.5 zam, 80 TL ek ödeme, es için 20+20 aile yardimi ödenegi ve sendika üyesi memurlara 3 ayda bir 45 TL toplu görüsme primi verilmesi ve enflasyon farki ödenmesi ile mutabakatin olusturulabileceginin altini çizdiklerini söyledi.

 

Son olarak tekliflerinin yüzde 4+4 zam, 80 TL ek ödeme, es için 20+20 aile yardimi ödenegi ve sendika üyesi memurlara 3 ayda bir 45 TL toplu görüsme primi verilmesi ve enflasyon farki ödenmesi konularina Kamu Isveren Kurulu tarafindan kabul edilmesinin ardindan mutabakat saglandigini belirten Gündogdu, “ Kamu Isveren Kurulu ile sagladigimiz mutabakatla birlikte 2010 yili toplu görüsmeleri tamamlanmistir. Her zaman ifade ettigimiz gibi “masa sorunlu degil, yasa sorunlu” dedik ve bu yasayla bu masadan, bu zamana kadar saglanan mutabakatlarin en iyisi diyebilecegimiz bir mutabakat saglayarak ayriliyoruz. Daha iyisi ancak toplu sözlesmeyle mümkün olacaktir. Dolayisiyla artik bundan sonra toplu görüsme degil, toplu sözlesme yapmak istiyoruz. Memur-Sen olarak yogun bir çalisma temposu içinde yürüttügümüz 2010 yili toplu görüsmeleri tüm kamu çalisanlarina ve ülkemize hayirli olsun diyor, siz degerli basin mensuplarina da bu süreci kamuoyuna aktarmak için 15 gün boyunca bizimle birlikte gösterdiginiz yogun çaba dolayisiyla hepinize ayri ayri tesekkür ediyorum” dedi.

 


En Düsük Memur Maasina 234 Tl Zam

Devlet Bakani Hayati Yazici, 'Bu sene yaptigimiz zamla bin 300 TL olan en düsük memur maasi 2011 yili temmuz ayi itibariyle aile yardimiyla birlikte bin 534 TL olacak. Aradaki fark net 234 TL ve oransal karsiligi yüzde 18. Bu zam fevkalade bir zam' dedi.

Yazici, Türkiye gündemine oturmus bir konuda, kamuda çalisanlarin mali ve sosyal haklarina iliskin müzakere ile görüsmelerin noktalandigini söyledi.

Memurlar ve sözlesmeli personelle ilgili hemen hemen her konuyu enine boyuna tartistiklarini ifade eden Yazici, çok özgür bir tartisma ortaminda sorunlari her yönüyle irdelediklerini dile getirdi.

Daha sonra önerilerini kademeli olarak konfederasyonlarla paylastiklarini anlatan Yazici, çok verimli çalismalar yapildigini,  aralar verildigini, öneriler getirildigini, önerilerin revize edildigini, sonuç olarak kamuda çalisan memurlara 2011 yilinin ilk 6 ayinda yüzde 4, ikinci 6 ayinda yüzde 4 olmak üzere toplam yüzde 8 oransal zam yapilmasi, ocak ayindan itibaren 80 lira ek ödemede bulunulmasi, ilk 6 ayda 20, ikinci 6 ayda 20 olmak üzere 40 lira aile yardimi ödemesini taahhüt ettiklerini, bu ödemeden sözlesmeli personelin de yararlanacagini kaydetti.

Ayrica konfederasyonlarin uzun bir süredir talep ettikleri ancak, Anayasa Mahkemesi karari dolayisiyla alamadiklari 10 liralik toplu görüsme priminin aylik 15 liraya çikarildigi bilgisini veren Yazici, 2011 yilinda her üç ayda bir olmak üzere 45'er lira ödeme yapilacagini söyledi.

 

'Zam Orani Enflasyonu Çok Çok Asti'

En düsük memur maasinin 2003'te 398 lira olduguna dikkati çeken Yazici, o tarihten bu yana memur maaslarina yapilan artislarin daima enflasyonun üzerinde oldugunu vurguladi.

Yazici, hiçbir zaman hiçbir yil kamu çalisanlarinin enflasyona ezdirilmedigini dile getirerek, söyle konustu:

'Bu sene yaptigimiz zamla bin 300 TL olan en düsük memur maasi 2011 yili temmuz ayi itibariyle aile yardimiyla birlikte bin 534 TL olacak. Aradaki fark net 234 TL ve oransal karsiligi yüzde 18. Bu zam fevkalade bir zam. Türkiye'nin bütçesi vesaire faktörler dikkate alindiginda hep ifade edegeldigimiz enflasyon oranini da çok çok asmis ve verdigimiz örnekte oldugu gibi yüzde 18 seviyesine ulasmistir. Ortalama memur maaslarindaki artis oransal olarak 13,7'ye, miktar olarak 2011 temmuz ayi itibariyle 215 liraya erisecek. Bu sözlesmenin diger konfederasyon baskaninca, sendika baskanlarinca niçin imzalanmadigini dogrusu anlayabilmis degilim, çünkü onlar da nihayetinde memurlar için 2011 yilinda 4 arti 4 zam önerisinde bulunmuslardir. Yani önerileri karsilanmis ve keza sendika üyelerine prim olarak 15 TL talep etmisler, o da karsilanmis. Keza, ek ödemeye iliskin 50 TL talep etmisler, biz 80 TL'ye getirmisiz ama arkadaslarimiz sonuç olarak bir taban ayligindan söz ederek ayrilmislardir.'

Basbakan Erdogan'dan Onay

Bütün bu çalismalar, sendikalarin yaptigi teklifler, hükümetin ve ekonomi bürokratlarinin gerçeklestirdigi çalismalar sonucu varilan noktanin Türkiye için önemli bir asama, çalisanlar için önemli bir imkân oldugunu vurgulayan Yazici, 'Elbette ki son önerileri derleyip toparladiktan sonra Sayin Basbakanimizi bürokrat arkadaslarimizla birlikte ziyaret ettim. Onun da görüslerini aldik. Nihai rakamlari, oransal durumlari Sayin Basbakanimiz da uygun gördü. 'Bunlari verelim' diye talimatlandirdigi hususlardir' diye konustu.

 

Kamu Isveren Kurulu ile Memur-Sen Konfederasyonu arasinda saglanan mutabakatta özetle sunlar yer aldi.

1- Kamu görevlilerinin aylik ve ücretlerinde 2011 yilinin birinci alti aylik döneminde % 4 ve ikinci alti aylik döneminde % 4 oraninda artis olacak sekilde zam yapilmasi,

2- 375 sayili Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesi uyarinca yapilan ek ödemenin, Ocak 2011 tarihinden itibaren 80 TL. artirilmasi,

3- Es için ödenmekte olan mevcut aile yardimi ödeneginin 2011 yilinin birinci yarisinda 20 TL ve ikinci yarisinda 20 TL artirilmasi ve aile yardimi ödeneginin sözlesmeli personele de verilmesi,

4- Sendika üyesi kamu çalisanlarina 3 ayda bir 45 TL Toplu Görüsme Primi ödenmesi,

5- Yilin her bir yarisi için gerçeklesen enflasyon oraninin anilan dönemlerde yapilan artis oranini asmasi halinde, gerçeklesen enflasyon orani ile sözkonusu artis orani arasindaki farkin ilk alti ay için 01/07/2011, ikinci alti ay içinse 01/01/2012 tarihinden geçerli olacak sekilde kamu görevlilerinin aylik ve ücretlerine enflasyon farki olarak yansitilmasi,

üzerinde mutabakata varmislardir.

Bu tutanak Kamu Isveren Kurulu üyeleri ile yetkili sendikalar ve bunlarin bagli bulundugu konfederasyonlarin temsilcilerince tanzim ve imza edilmistir. Ankara, 29/08/2010.

 2010 Yili Toplu Görüsme Mutabakat Metni Için Tiklayiniz 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen