Haber
2010-12-10 06:22:06
Toplu Sözlesme Çalismasi Tamamlandi

Konfederasyonumuz Memur-Sen, kamu çalisanlarina toplu sözlesme hakkinin referan- dumda kabul edilmesiyle bir- likte uzun zamandir yürüttügü toplu sözlesme yasasi tas- lagini, Devlet Personel Bas- kanligi’na sundu.

 

Egitim-Bir-Sen’in ve Memur-Sen’e bagli diger sendikalarin görüsleriyle olgunlastirilan çalismalarin tamamlanmasindan sonra, Devlet Personel Baskanligi’nda teknik çalismalar, heyetler bazinda sürdürülüyor.

 

Taslakta, toplu sözlesme, Kamu Görevlileri Toplu Sözlesmesi ve Hizmet Kollari Toplu Sözlesmesi basligi altinda ikiye ayriliyor. Taslaga göre, kamu çalisanlarinin mali ve sosyal haklari, kamu görevlileri toplu sözlesmesi basligi altinda konfederasyonlar tarafindan hükümetle yürütülürken, hizmet kollarina ait sorunlar ise yetkili sendikalarla ilgili bakanliklar arasinda gerçeklestirilecek.

 

Hazirlanan taslakta, Uzlastirma Kurulu’nun yerini alacak olan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun bagimsiz bir yapida olmasi isteniyor. Memur-Sen’in taslaginda 11 kisilik Kamu Görevlileri Hakem Kurulu su sekilde olusuyor: 4 kisi memur sendikalari konfederasyonlari tarafindan belirlenecek, 4 kisi hükümet tarafindan (Maliye Bakanligi, Çalisma Bakanligi, Devlet Personel Baskanligi ve Devlet Planlama Teskilati temsilcilerinden olusacak) 2 akademisyen (Üniversitelerarasi Kurul tarafindan atanacak ve ilgili bölüm mensubu olacak), 1 yüksek yargiyi temsilcisi (Danistay).

 

4688 sayili Kamu Görevlileri Sendikalari Kanunu’nda degisiklik teklifi de hazirlayan Memur-Sen, mevcut yasada yer almayan bazi düzenlemelere de yer verdi. Bunlardan biri de, sendika üyesi olamayacaklarla ilgili düzenleme.

 

Taslakta, sendika üyesi olamayacaklar bölümünde yapilmasi istenen degisiklikler su sekilde:

Mevcut yasada, 99 ve daha az kisinin çalistigi birim yöneticileri sendika üyesi olabilirken, 101 çalisani olan yöneticiler üye olamiyor. Bu engel kaldirilmali ve yöneticiler sendika üyesi olabilmeli.

 

TSK ve Emniyet’te çalisan sivil memurlara sendika üyesi olma hakki verilmeli. Polis ve askeri personel harici çalisan sivil memurlarin sendika üyesi olmalari, en temel haklaridir.

 

Sözlesmeli olarak görev yapan ögretmenler, bu süreçte sendika üyesi olabiliyorken, asaleten ataninca, stajyerlik dönemi bitene kadar sendika üyesi olamiyor. Bu engel kaldirilarak, atamanin yapildigi gün, sendika üyesi olmalari saglanmali.

 

 Kamu Görevlileri Toplu Sözlesme Kanunu Taslagi

 4688 Sayili Kamu Görevlileri Sendikalari Kanunu’nda Degisiklik Yapilmasi Hak. Kanun Taslagi 

 4688 Sayili Kanunda Yapilan Degisikligin Düzenlenmesi

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen