Haber
2012-05-12 07:30:42
Toplu Sözlesme ‘Ek Ödeme’ Müjdesiyle Baslamalidir

Genel Sekreterimiz Ahmet Özer, milyonlarca memur ve memur emeklisinin, toplu sözlesme masasina hükümetin hazirlikli gelip gelmeyecegine odaklandigini ifade ederek, “Geride biraktigimiz toplu sözlesme görüsmeleri oturumlarinda hükümet dahil herkes ‘sendikalar acaba ne isteyecek’ diye merak ediyordu. Bizler söyleyeceklerimizi söyledik. Simdi biz dahil herkes ‘hükümet temsilcileri ne diyecek’ diye beklemektedir. Kamu çalisanlarinin beste ikisini olusturan egitim-ögretim ve bilim hizmet kolunu temsilen masada bulunan genel yetkili sendika olarak toplu sözlesmenin 4. oturumunda duymak istedigimiz ilk cümle, ‘ek ödemede egitimcilerin magduriyetini gidermek ve Egitim-Bir-Sen’in teklifini yerine getirmek üzere hazirligimizi yaptik’ cümlesidir” dedi.

Hatay ve Adana subelerimizin il divan toplantilarinda konusan Ahmet Özer, yapilan toplu sözlesme oturumlarinda taleplerinin tasnifinin yapildigini belirterek, sunlari söyledi: “Tekliflerimiz; egitim hizmet kolunda görüsülecekler, genel toplu sözlesmede görüsülecekler olmak üzere ayristirilmistir. Bizler söyleyecegimizi söyledik. Önümüzdeki oturumda hükümet yetkilileri tekliflerin mali yüküne iliskin hazirliklarini yapmis olarak masaya gelecektir. En fazla sorun, egitim hizmet kolundadir. Tekliflerin tasnifi esnasinda bu durum fark edilmistir. Bunun nedeni, yillardir egitim-ögretim ve bilim hizmet kolunda genel yetkili olarak masaya oturan sendikanin hiçbir kazanima imza atmamasi ve son iki toplu görüsmede de Memur-Sen’in genel kazanimlarinin gölgesinde, rol çalarak durumu geçistirmis olmasindandir. Masada egitim hizmet kolunu temsil yetkisi bu yil ilk defa bize geçmistir ve toplu görüsme degil, toplu sözlesme yapmak bizim elimizle olacaktir.”

Toplu sözlesme masasinda magduriyetlerin giderilmesi, adil bir dagilimin saglanmasi gerektigini kaydeden Özer, “Adaletsizlik, 666 sayili KHK ile ‘esit ise esit ücret’ düzenlemesi yapilirken, ögretmen ve ögretim elemanlari kapsam disinda tutularak yapilmistir. ‘Diger kurumlarda muadilinizi bulamadik’ denilerek sorun toplu sözlesme masasina ötelenmistir. Bu yüzden masadan beklenti büyüktür. Hükümet, masanin nesesi açisindan ‘ek ödeme’ teklifimizi karsilayarak, 800 binden fazla ögretmen ve ögretim elemanina müjde vererek ise baslamalidir” seklinde konustu.

“Toplu sözlesme tekliflerimizi, egitim-ögretim ve bilim hizmet kolundaki bütün çalisanlarin sorunlarini giderecek sekilde sunduk” diyen Ahmet Özer, sözlerini söyle sürdürdü: “Egitim-ögretim sinifi, genel idare hizmetleri sinifi ve 4/C’li çalisanlar dâhil, bütün egitim çalisanlarini temsilen toplu sözlesme masasindayiz. Konfederasyonumuz Memur-Sen’in genel teklilerine ilaveten hizmet kolumuza iliskin tekliflerimizi kamuoyu ile paylastik ve sitemizden duyurduk. Bütün tekliflerimizi tekrar sayacak degilim. Ben bir milyonu askin çalisanin bulundugu egitim-ögretim ve bilim hizmet kolunda 800 binden fazla çalisanin yasadigi en önemli sorunun adini vermek, kilidi çözecek anahtari isaret etmek, çözümün ipucunu göstermek istedim. Toplu sözlesme masasinin ilk günden tikanmamasi için sifreyi verdim. Müjdeyi ise 14 Mayis’ta hükümetten bekledigimizi söyledim.”





Yeni Egitim Sisteminin Sorunsuz Baslamasi Için Hazirliklar Simdiden Yapilmalidir

Konusmasinda, egitimde 28 Subat’in izlerini silen düzenlemenin yasalastigini ve 2012-2013 egitim-ögretim yilinda baslamak üzere genelgenin yayinlandigini hatirlatan Ahmet Özer, “4+4+4 kesintili egitim sisteminin sorunsuz baslamasi için bütün hazirliklar ivedilikle yapilmalidir. Bin 200 veli ve bin 200 ögretmen olmak üzere toplam 2 bin 400 kisiyle yüz yüze yaptigimiz ‘4+4+4 Yeni Egitim Sistemine Iliskin Ögretmen ve Veli Algisi’ arastirmanin sonuçlarina göre, ögretmenlerin yüzde 87,9’u, velilerin ise yüzde 81,4’ü, okula yeni baslayan çocuklarla 14 yasindaki çocuklarin ayni okul ortamini paylasmasini istemiyor. Bu, 8 yillik kesintisiz egitim dayatmasinin halka ve egitimcilere ragmen yapildiginin en önemli göstergesidir.

Velilerin yüzde 73’ü okula baslamada alt sinirin 69 ay olmasini onaylamaktadir. Yeni sisteme egitimci ve halk destegi oldugu görülmektedir. Fakat Bakanlik süreci yönetmekte zorlanir, hazirliklari zamaninda yapmaz, egitim ögretimin baslamasi esnasinda sorun alanlari birakirsa, basta egitimciler olmak üzere velilerin destegi memnuniyetsizlige dönüsebilir. Bu yüzden Milli Egitim Bakanligi, egitimin en önemli paydaslari olan sendikalarin önerilerini her zamankinden daha fazla dikkate almalidir” diye konustu.


Egitimin Sivillesmesi ve Özgürlükler Için Mücadelemiz Devam Edecek

Özer, Türkiye’nin en büyük ve en güçlü sendikasi olarak özgürlüklerin önünün açilmasi ve egitimin sivillesmesi için mücadeleye devam edeceklerini kaydederek, 28 Subat’ta kiyima ugrayan egitim çalisanlarinin meslege geri dönüsünü saglayan sicil affi, üniversitelerdeki basörtüsü yasaginin kaldirilmasi, katsayi zulmünün sona erdirilmesi, egitimcileri fislemenin adresi haline gelen Milli Güvenlik Dersi’nin kaldirilmasi, 8 yillik kesintisiz dayatmasinin sonlandirilmasi gibi birçok konunun Egitim-Bir-Sen sayesinde gerçeklestigini söyledi.

YÖK reformu, ‘kamusal alan’ yalaninin bitirilmesi ve kadinlarin çalisma hayatinda kilik kiyafet dayatmasiyla karsilasmasinin önüne geçilmesi, erkeklerin kravat takma zorunlulugunun ortadan kaldirilmasi, üniformali egitim anlayisinin terk edilmesi, karma egitim mecburiyeti içeren genelgenin iptali ve demokratik egitim hakkinin taninmasi, egitimdeki militarist kalintilarin silinmesi, müfredatin yenilenmesi, deger odakli olmasi, özgür ve sivil bir egitimin saglanmasi gibi birçok konuda ise mücadelelerinin sürdügünü anlatan Özer, sözlerini söyle tamamladi: “Üye sayimiz her geçen gün artmaya devam ediyor. 280 bin üye hedefine ulasmak ve 15 Haziran mutabakatlarinda hedef sayimizin altina imza atmamak için bütün teskilatimizla birlikte sendikasiz olan her egitim çalisanina teklif götürmeye devam ediyoruz. Biz, Egitim-Bir-Sen’in gücünün egitim çalisanlarinin gücü oldugunu biliyoruz. Örgütlü gücümüzü artirmak için ter döken, adanmislik örnegi göstererek çalisan bütün teskilatimiza, üye olarak ellerini ellerimizin üzerine koyan bütün egitim çalisanlarina tesekkür ediyorum.”


Özer, daha sonra Adana Subemizin yeni hizmet binasinin açilisini yapti. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen