Haber
2012-05-05 07:30:45
Toplu Sözlesme Masasinda Hizmet Kolu Teklifleri Görüsülüyor

Memur konfederasyonlari ile hükümet arasinda, memurlarin 2012 ve 2013 yillarina iliskin mali ve sosyal haklarinin belirlenecegi toplu sözlesme görüsmelerinin besinci oturumu basladi.

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi’ndaki Resat Morali Toplanti Salonu’nda devam görüsmede, Kamu Isveren Heyeti’ne Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikalari Heyeti’ne ise Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu baskanlik yapiyor.

Toplantida, Memur-Sen’in dün ülke genelinde yaptigi eylemler gündeme geldi. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik’in, süreç bitmeden eylem yapilmasina yönelik basina yansiyan sözlerine cevap veren Genel Baskan Ahmet Gündogdu, “Basbakan dün kendisine sorulmasi üzerine, bu eylemleri ‘normal karsiladigini’ söyledi. Ancak, sizin tepki göstermenizi anlayamadik. Müzakere sürecinin baslamadigina yönelik sözleriniz oldu. Müzakereler 30 Nisan’da basladi, siz önerinizi geç sundunuz. 21 Mayis’tan sonra yapilacak eylemin kimseye bir faydasi olmaz. Ülke genelinde hakli taleplerimizi haykirdik, bu teklifi yok hükmünde saydigimizi bildirdik. Testi kirildiktan sonra kulak çekmenin anlami yok” dedi.

Kamu Isveren Heyeti’nin teklifini de degerlendiren Gündogdu, “Bize getirilen zam teklifi çok komiktir. Bunun yani sira sözlesmeliler, 4/C’liler gibi bu masadan müjdeli bir haber bekleyen kamu çalisanlarinin beklentilerine yönelik de bir teklif sunulmamistir. Bunu da büyük bir eksiklik olarak görüyoruz” seklinde konustu.

Bir gecede üst düzey bürokratlara 772 TL zam yapilmasinin, ücret dengesi açisindan makasi yeniden açtigini ifade eden Gündogdu, sunlari söyledi: “Makasin yeniden daraltilmasini, maasina hiç zam gelmeyenler üzerinden degil de, olusan dengesizlikleri giderecek açidan görmek gerekiyor. 666 sayili Kanun Hükmünde Kararname’nin kurumlar arasinda yol açtigi dengesizlikleri de görmek lazim.”

Taleplerin, Türkiye’yi sikintiya sokmak, Yunanistan’a benzetmek için degil, büyüyen ekonomiden kamu çalisanlarina da pay verilmesi açisindan degerlendirilmesini isteyen Gündogdu, zammin her gündeme gelmesinde, ‘Yunanistan’a benzeriz’ tehdidi yapilmasinin kendilerini rahatsiz ettigini vurguladi.

Bazi memur maaslarinin bordroya yansiyandan daha fazla olarak lanse edildigine dikkat çeken Gündogdu, “Söz konusu oranlar, emeklilige yansimayan maaslardir. Bu durumda, kamu görevlilerinin aldiklari maasin tamami, emeklilige yansitilmalidir” diye konustu.

Yapilan konusmalarin ardindan hizmet kolunda yetkili sendikalarin teklifleri görüsülmeye baslandi. Kamu Isveren Heyeti, 4. oturumda egitim hizmet kolunda sundugumuz toplam 54 talebimiz arasindan 4 talebimizi ilk teklifinde dikkate almisti. Egitim-Bir-Sen olarak, toplu sözlesme masasina götürdügümüz 54 teklifin tasnifi yapilmisti. Bugün hizmet kollarinin tekliflerinin sirasiyla görüsülmesinin kararlastirilmasinin ardindan tekliflerimiz tek tek ele alinacak. Yapilan tasniflerin ardindan 17 teklifimizin hizmet kolu kapsaminda, 23 teklifimizin tüm kamu çalisanlarini ilgilendirdigi-etkiledigi gerekçesiyle genel kapsam içerisinde degerlendirilmesine karar verilmisti. 14 teklifimiz ise, komisyon görüsmeleri sirasinda mali ve sosyal hak kapsaminda olmadigi gerekçesiyle gündem disinda birakilmisti.

Egitim-ögretim ve bilim hizmet kolundaki tekliflerimiz sirasiyla görüsülecek. Hizmet kolu tekliflerinin bitiminde ise genel talepler görüsülmeye baslanacak.

Hizmet kolu tekliflerinin görüsülmesinde, Diyanet-Sen’in teklifleriyle ilgili görüsme tamamlandi. Enerji hizmet kolu adina Enerji-Bir-Sen’in tekliflerinin görüsülmesi sürüyor. Bu görüsmenin sona ermesiyle diger hizmet kolu teklifleri görüsülecek.

 

Talepler Karsilanmazsa Hakem Kurulu’na Gidilecek

Toplu sözlesme görüsmelerinin dördüncü oturumda, Kamu Isveren Heyeti 2012 yili için memur maaslarina yüzde 3+3, 2013 yili için ise yüzde 2+3 zam yapilmasini teklif etmisti. Bir önceki oturumda Memur-Sen teklifini sundugu için bugün yapilan oturumda diger konfederasyonlarin teklifleri alindi. Tekliflerin müzakerelerine hafta sonuna kadar devam edilmesi bekleniyor.

Toplu sözlesme görüsmeleri, hükümetin yapacagi sunumun ardindan, yetkili konfederasyon olan Memur-Sen’in taleplerinin ele alinmasiyla devam edecek.

Taraflar, 21 Mayis’ta ise bir araya gelerek nihai görüslerini açiklayacak. Uzlasma saglanamamasi halinde Hakem Kurulu’na gidilecek. Mevzuata göre, toplu sözlesme sürecinin 29 Mayis’a kadar tamamlanmasi gerekiyor. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen