Haber
2012-04-16 07:30:19
Toplu Sözlesme Taleplerimizi Açikladik

Genel Sekreterimiz Ahmet Özer, bu yil ilk defa düzenlenecek toplu sözlesme görüsmeleri öncesi taleplerimizi açikladi. Baskent Ögretmenevi’nde düzenledigimiz basin toplantisinda konusan Ahmet Özer, ‘Kamu Görevlileri Sendikalari ve Toplu Sözlesme Kanunu’ ile birlikte sendikacilikta yeni bir döneme girildigini ifade ederek, “Söz konusu yasa kapsaminda hükümetle yapilacak toplu sözlesme görüsmelerine önümüzdeki günlerde baslayacagiz. Bu sürecin saat anlaminda bile kisaligi kamu çalisanlari için büyük önem arz etmektedir. Hükümet bu konuda elini çabuk tutmalidir” dedi.

Toplam 2,5 milyon çalisana ve 1,8 milyon emekli memura hitap eden toplu sözlesme görüsmelerinde egitim-ögretim ve bilim hizmet kolunda bir milyon memurun bulundugunu kaydeden Özer, “Egitim-Bir-Sen, kamu çalisanlarinin üçte ikisine hitap eden egitim hizmet kolunun yetkili sendikasi olarak toplu sözlesme masasindaki yerini alacaktir. Öncelikle su konunun altini çizmekte yarar görüyoruz. 12 Eylül referandumu öncesi toplu sözlesmeyi anayasa degisikligi paketine koyduran, referanduma destek veren tek konfederasyon Memur-Sen’dir. Egitim-Bir-Sen de, bu konuya verdigi destek ve yaptigi alan çalismalari ile sendikacilik tarihine geçmistir” seklinde konustu.

‘Esit ise esit ücret’ iddiasiyla çikartilan 666 sayili Kanun Hükmünde Kararname’nin esitligi saglamadigi gibi yeni adaletsizliklerin de kapisini araladigini belirten Özer, söyle konustu: “Söz konusu düzenlemeyle daire baskani ve üstü kadrolarla alt kadrolarda bulunanlarin maaslari arasindaki makas iyice açilmistir. Düzenlemeyle, hitap ettigimiz kesimlerimiz arasinda yer alan ögretmen ve ögretim elemanlarinin ek ödemelerinde herhangi bir artis yapilmamistir. Bu anlamda önemli bir magduriyet olusmustur. Toplu sözlesme masasinda bu magduriyetlerin giderilmesi için mücadele verecegiz.” 

Eylem Takvimi

Ahmet Özer, toplu sözlesme masasi öncesi yapacaklari eylemlerin takvimini de açikladi. Buna göre ilk eylem, 19 Nisan Persembe günü tüm illerde maas bordrolarinin yakilmasi ve o hafta derslere yaka kokartiyla girilmesiyle baslayacak. Ikinci eylem, 25 Nisan Çarsamba günü Genel Merkez ve Ankara subelerinin katilimiyla Maliye Bakanligi önünde ‘ek ödeme’ eylemi olacak. Yine ayni gün Türkiye genelinde bütün subelerimiz; Çalisma Bakanligi, Maliye Bakanligi, Milli Egitim Bakanligi, Basbakanlik ve Il milletvekillerine ‘faks eylemi’ gerçeklestirecek.

Toplu sözlesme masasi öncesi yapilacak eylemler, Mayis’in ilk haftasi tüm illerin katilimiyla gerçeklestirilecek ‘Büyük Ankara Eylemi’ ile son bulacak.

Özer, taleplerinin karsilanmamasi durumunda yeni bir eylem planinin hayata geçirilecegini sözlerine ekledi. 

 

Genel hatlariyla taleplerimiz

Ahmet Özer’in açikladigi taleplerimiz genel hatlariyla sunlar:

Yüzdelik Zam: Yüzdelik zam orani talebimiz, 2012 yili için yüzde 16, 2013 yili için yüzde 14’tür.

Ek Ödemelerde Artis: Ek ödemede ögretmen ve ögretim elemani için 50 puan (314 TL) artis yapilmalidir.

Taban Ayligina Zam: Yüzdelik artislara ek olarak 2012 yili için 120 TL, 2013 yili için 80 TL seyyanen zam istiyoruz.

Kidem Ayligi: Kidem ayligi göstergesi 20’den 100’e çikarilmali, 25 yillik süre sinirlamasi uygulanmamalidir.

Toplu Sözlesme Ikramiyesi: 2012 yilinda 90 TL, 2013 yilinda 120 TL olmalidir.

Es Yardimi: 2012 yilinda 200 TL, 2013 yilinda 240 TL ödenmelidir.

Çocuk Yardimi: 2012 yilinda 50 TL, 2013 yilinda 60 TL olmali, üniversite ögrenimi gören çocuklar için bir kat artirimli olarak ödenmelidir.

Yan Ödeme Katsayisi: Yan ödeme katsayisi da 3 kat artirilarak, memur maas katsayisina esitlenmelidir.

Dogum Yardimi: 165 TL olan dogum yardimi 660 TL’ye yükseltilmelidir.

Ölüm Yardimi: 1256 TL olan ölüm yardimi; memurun kendisi için 2512 TL’ye, es ve çocuklari için 628 TL olan ölüm yardimi 1256 TL’ye çikarilmalidir.

Kres Yardimi: Kurumlarca kres hizmeti sunulmalidir. Kres hizmetinin sunulmamasi halinde 0-4 yas grubundaki her çocuk için 140 TL ödenmelidir.

Evlenme Yardimi: Ilk defa evlenen memura 3140 TL, ilk defa evlenen çocuguna ise 1884 TL evlenme yardimi verilmelidir.

Ulastirma Yardimi: Kamu görevlilerine her mesai günü için 4 TL ulasim yardimi yapilmalidir.

Yemek Yardimi: Kamu görevlilerine çalisma saati içerisindeki her ögün için 5 TL yemek yardimi ödenmelidir.

Giyecek Yardimi: Kamu görevlilerinin tamamina en düsük 100 TL olmak üzere giyecek yardimi yapilmalidir.

Muayene ve Tedavi Katilim Payi: Muayene katilim payi ve reçete bedeli katilim payi alinmamalidir.

Gelir Vergisi Matrahlari: Gelir vergisine esas gelir dilimleri kademeli olarak 20.000 TL için yüzde 15, 40.000 TL (20.000 için 3000 TL) için yüzde 20, 75.000 TL (40. 000 TL için 7000 TL) için yüzde 27, 75.000 TL fazlasi (75.000 TL için 16.450 TL) için yüzde 35 olacak sekilde artirilmalidir.

Ek Gösterge: 1. dereceye yükselen daire baskanlari, grup baskanlari, fakülte sekreterleri, sube müdürleri ve ögretmenlerin ek gösterge rakamlari 3600’e çikarilmalidir.

Ek Tazminat: Egitim ve Ögretim Hizmetleri Sinifina dâhil kadrolarda bulunan personelden; 2006/10344 sayili Bakanlar Kurulu Kararina ekli (IV) sayili Cetvel’de yer alan yörelere sürekli görevle atananlara bu yörelerde fiilen çalistiklari sürece ek gösterge dâhil en yüksek devlet memuru ayliginin; 1. bölgede görev yapanlara yüzde 10’u, 2. bölgede görev yapanlara yüzde 20’si, 3. bölgede görev yapanlara yüzde 30’u, 4. bölgede görev yapanlara yüzde 40’i, 5. bölgede görev yapanlara yüzde 50’si, 6. bölgede görev yapanlara yüzde 60’i, 7. bölgede görev yapanlara yüzde 90’i oraninda ek tazminat ödenmelidir.

En yakin il ve ilçe merkezine uzakligi en az 10 km olan köy ve diger yerlesim birimlerine sürekli görevle atanan ve buralarda fiilen görev yapanlara, 2006/10344 sayili Bakanlar Kurulu Kararina ekli (IV) sayili Cetvel’de gösterilen il ve ilçelere bagli köy ve diger yerlesim birimlerinde yüzde 25, söz konusu cetvelde sayilmayan diger il ve ilçelere bagli köy ve diger yerlesim birimlerinde yüzde 15 oraninda ayrica ek tazminat ödenmelidir.


Ögretmenlere Ikramiye: 18. Milli Egitim Surasi’nda alinan karar geregi 24 Kasim Ögretmenler Günü’nde Milli Egitim Bakanligi kadrolarinda çalisan bütün egitim çalisanlarina, ek gösterge dâhil en yüksek devlet memuru ayliginin yüzde 250’si tutarinda ikramiye ödenmelidir.

Il Egitim Denetmenlerinin Makam ve Görev Tazminatlari: Bmaaakanlik denetçilerine ödenen makam ve görev tazminatlari il egitim denetmenlerine de ödenmelidir.

Ek Ders Ücreti: Ek Ders saat ücreti 15TL’ye çikarilmalidir.

Ek Ders Ücretlerinden Vergi Muafiyeti: Ek ders ücretleri, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmamalidir.

Gelistirme Ödenegi: Üniversitelerde çalisan idari personele de gelistirme ödenegi verilmelidir.

Ögretim Elemanlarinin Ek Ders Ücretleri: Kamu personelinin genelini ilgilendiren toplu sözlesme hükümleri ve 25. madde kapsaminda, ücretlerinde en az yüzde 50 oraninda bir artis saglanmis olmasi kaydiyla 2914 sayili Kanun’a tabi ögretim üyelerinden profesör kadrosunda bulunanlar haftada asgari 5, doçent kadrosunda bulunanlar haftada asgari 6, yardimci doçent kadrosunda bulunanlar haftada asgari 7, ögretim görevlileri kadrosunda bulunanlar 10 ve okutmanlar kadrosunda bulunanlar ise 12 saat ders vermekle yükümlü tutularak söz konusu akademisyenlerin arastirma yapmalarina daha fazla imkan saglanmalidir.

Kredi Yurtlar Kurumu Çalisanlarina Ikramiye: Yüksekögretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlügü ve bagli birimlerinde görev yapan personele, daha önce oldugu gibi ikramiye ödenmelidir.

OYAK Kesintilerinin Iadesi: Askerlik hizmetini yedek subay olarak yapan egitim-ögretim ve bilim hizmet kolu çalisanlarindan yedek subayliklari süresince ayliklarindan kesilen Ordu Yardimlasma Kurumu (OYAK) kesintileri, hak sahiplerinin basvurmalari halinde müracaat tarihinden itibaren bir ay içerisinde kesilen aidatlari iade edilmelidir.

Ögretim Yilina Hazirlik Ödenegi: 657 sayili Kanun’un ek 32. maddesi hükmüne göre her yil ödenmekte olan ögretim yilina hazirlik ödenegi, tüm egitim çalisanlarina yillik 1.000 TL (bin TL) olarak ödenmelidir.

4/C Statüsünde Istihdam Edilen Personel: 4/C statüsündeki personel 12 ay süreyle istihdam edilmelidir. Mevcut ücretlerine 200 TL seyyanen zam yapilmalidir. Es, çocuk, giyecek ve yemek yardimindan yararlandirilmali, çalismalarina esas sözlesmelerinden damga vergisi alinmamalidir. 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle kadrolu statüye geçirilmelidir. 


Bunlarin yani sira;

-ILKSAN’a zorunlu üyeligin kaldirilmasini,

-Kariyer Basamaklari Sinavi ile ilgili düzenlemelerin en kisa zamanda yapilmasini,

-Özür durumuna bagli yer degisikliginde yasanan sorunlarin giderilmesini,

-Il emri ve diger sorunlara çözüm bulunmasini,

-Ek ders esaslarina bagli yasanan sorunlarin giderilmesini,

-KPSS ile atamasi yapilan ögretmenlerin sorunlarinin çözülmesini,

-Genel idare ve yardimci hizmetler sinifi çalisanlarinin görevde yükselme ve unvan degisikligine iliskin yasadiklari sorunlarin giderilmesini,

-Il egitim denetmenlerinin harcirah sorununun çözülmesini,

-Yurtdisinda görevli ögretmenlerin sorunlarinin giderilmesini,

-Bütün egitim çalisanlarinin çocuklarinin yatililik ve bursluluk sinavlarinda ayrilan kontenjandan yararlanmalarini ve bu kontenjandan yararlanmak isteyen ögretmen çocuklari için getirilen kisi basina düsen ücret sinirlamasinin kaldirilmasini,

-Zorunlu hizmet bölgelerinde çalisan ögretmenlere iki yila ayrica bir kademe verilmesini,

-Aday memurlarin herhangi bir disiplin cezasi almalarindan dolayi görevlerine son verilmesi uygulamasinin kaldirilmasini,

-Egitim uzmanlarinin ücretleri ile teknik hizmetler sinifi kapsamindaki kütüphaneci, arsivci, müze arastirmacisi, sosyolog gibi unvanlarda çalisanlarin özel hizmet tazminati konusundaki sikintilarinin çözülmesini,

-Üniversitelerde çalisan mali hizmet uzmanlarinin ek ödeme sorununa çözüm bulunmasini,

-Ögretim elemanlarinin askerlik görevlerini üniversitelerde tamamlamalarini,

-Ögretim elemanlarina yönelik sicil uygulamasinin kaldirilmasini,

-2547 sayili Kanun’un 50/d maddesinden kaynaklanan magduriyetlerin giderilmesini,

-Lojman tahsisinde yasanan sorunlara çözüm bulunmasini,

-Üniversitelerde yasanan keyfi görevlendirmelerin önüne geçilmesini,

-2005 yilindan sonra göreve baslayan devlet memurlarina 1 derece verilmesini,

-Kredi Yurtlar Kurumu personelinin fazla çalisma ücretinin artirilmasini istiyoruz. 


MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen