Haber
2010-04-24 07:21:01
Toplu Sözlesme Tamam, Grev ve Siyaset Hakki Için TBMM’yi Göreve Çagiriyoruz

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Anayasa degisikligi teklifleri görüsül- meye devam ediliyor. 24 Nisan tarihi itibariyle 11 madde TBMM Genel Kurulu’nda görüsülerek kabul edildi.  Kabul edilen maddeler arasinda kamu görevlilerine toplu sözlesme hakki getiren, emeklilerin kamu görevlilerinin yürüttügü toplu sözlesme müzakerelerinden elde edilen haklardan yararlanmasini düzenleyen madde de bulunuyor. Bu maddeyle, Uzlastirma Kurulu kararlari baglayici ve kesin kararlar haline getiriliyor.  

 

Konuyla ilgili degerlendirmelerde bulunan Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, toplu sözlesme düzenini getirecek olan anayasa degisikligi maddesinin TBMM Genel Kurulu’ndan geçmesinin çalisma hayatinin demokratiklesmesi ve toplu pazarlik sisteminin hak arama kanallarinin güçlendirilmesi bakimindan önemli bir adim oldugunu söyledi. Uzlastirma Kurulu kararlarinin baglayici ve kesin olmasini da önemsediklerini ifade eden Gündogdu, “Uzlastirma Kurulu’nun kararlari baglayici ve kesin olsaydi, bugün kamu görevlileri yüzde 11 daha fazla maas aliyor olacakti” dedi.

 

TBMM Genel Kurulu’nun birinci turu tamamladiktan sonra anayasa degisikligi tekliflerini ikinci kez görüsecegini hatirlatan Gündogdu, bu görüsmeler sirasinda kamu görevlilerine uygulanan siyaset yasaginin kaldirilmasi ve grev hakkinin taninmasi gibi degisiklikler,   önergelerle, eklenerek anayasa degisikligi paketinin daha da demokratiklestirilerek ILO, AB ve ileri demokrasi standartlarina yükseltilmesini istedi. Gündogdu, “Kamu görevlilerinin demokratik hakki olan grev hakki ve siyaset hakkinin verilmesi için TBMM’yi göreve çagiriyoruz.  TBMM, bu iki hakki yasalastirmasi durumunda, önemli bir adim daha atarak tarihe geçecektir” seklinde konustu.

 

Askeri sura kararlari, HSYK kararlari ve disiplin suçlarina yönelik yargi yolunun açilmasini desteklediklerini belirten Gündogdu,  bir yandan bu islemlere karsi yargi yolu açilirken, diger yandan sartlar konularak sinirlandirilmasinin dogru olmadigini, söz konusu sartlarin kaldirilmasi gerektigini kaydetti.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen