Haber
2012-02-03 06:29:26
Toplu Sözlesme Tasarisi Asli Komisyonunda Tali Olarak Görüsüldü

Kamu çalisanlarina toplu sözlesme hakkini veren anayasa degisikligi sonrasi 15 ay sonra çikarilmaya çalisilan uyum yasasi, asli komisyonu olan TBMM  Saglik, Aile, Çalisma ve Sosyal Isler Komisyonu’nda tali konu olarak görüsüldü. Görüsmeler sonrasi, bir rapor yazilarak komisyon görüsünün Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderilmek üzere TBMM Baskanligi’na sunulmasina karar verildi.

Bakanlar Kurulu tarafinda TBMM’ye sevk edilen Kamu Görevlileri Sendikalari Kanunu’nda Yapilacak Degisiklikle Ilgili Yasa Tasarisi’nin tali komisyonu olan TBMM  Saglik, Aile, Çalisma ve Sosyal Isler Komisyonu, tasariyi konunun taraflarinin da katilimiyla ele aldi. Komisyon toplantisina Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik, Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Sözlesme Sekreteri Haci Bayram Tonbul’un yani sira diger konfederasyonlarin baskanlari, ilgili bürokratlar katildi.

Komisyonda konusan Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, yasa tasarisinda ‘olmazsa olmazlarini’ açikladi. Gündogdu, Hayati Yazici ve Faruk Çelik baskanliginda gerçeklestirilen bütün toplantilarda mutabakata varilan hizmet kolu toplu sözlesmesinin yasa tasarisinda yer almamasini anlamakta zorlandiklarini söyledi. Hizmet kolu toplu sözlesmesinin yani sira, yerel yönetimlerde isyeri toplu sözlesmesine yer verilmesini isteyen Gündogdu, Cumhurbaskanligi, TBMM, TSK ve Emniyette çalisan sivil personelin sendika üyesi olmasinin önündeki engellerin kaldirilmasini istedi. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Baskani’nin Yargitay, Danistay veya Sayistay baskanlari arasindan, kanunla belirlenmesi gerektigini ifade eden Gündogdu, sendika üyesi olmayanlarin toplu sözlesmeden yararlanmak için dayanisma aidati ödemesini saglayacak hükümlerin de kanunda yer almasini istediklerin kaydetti. Toplu sözlesmenin kapsaminin, ‘diger mali ve sosyal haklar’ ibaresiyle genisletilirken, ‘aylik ve ücretler ile diger mali ve sosyal haklara iliskin sistemde degisiklik öngören talepler, toplu sözlesmenin kapsami disindadir’ denilerek kapsam daraltilmasi yapildigini belirten Ahmet Gündogdu, toplu sözlesme masasinin, kamu görevlilerini ilgilendiren her konuya açik hale getirilmesi gerektigini vurguladi.

Sendikalarin sahadaki çalismalariyla elde ettigi yetkinin, kanun maddesiyle degersizlestirilmemesi gerektiginin altini çizen Gündogdu, masaya oturmamanin veya masadan kalkmanin da bir pazarlik stratejisi olarak kabul edilmesi gerektigini dile getirdi.

Ahmet Gündogdu, TBMM’ye sunulan tasarinin 15 maddesinde yapilmasini istedikleri degisiklikleri önerge haline getirerek komisyon üyelerine sundu. Memur-Sen'in istekleri arasinda, sendikalarin il ve ilçe temsilcilerine haftada bir gün izin verilmesi talebi de yer aldi.

Daha sonra söz alan milletvekilleri, söz konusu tasarinin asli komisyonunun kendi komisyonlari olmasina karsin tali komisyon olarak görülmesine bir anlam veremediklerini kaydetti. 

Milletvekili ve konunun taraflarinin görüslerini açiklamasindan sonra konusan Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik, ilgili komisyonun Saglik, Aile, Çalisma ve Sosyal Isler Komisyonu oldugu görüsünü benimsedigini, konuyu TBMM Baskani Cemil Çiçek ile de görüsmesine ragmen bunun degismedigini söyledi. Simdiye kadar yasanan süreçle ilgili olarak tam bir mutabakat olmadigini, konunun tek tarafinin kendileri olmamasindan dolayi da sürecin uzadigini belirten Çelik, tasarida yer alan hususlarin birçok bakanligi birden ilgilendirdigini, kendisinin sürekli uzlasmadan yana oldugunu her firsatta söyledigini hatirlatti.

Toplantinin sonunda degerlendirmelerde bulunan Komisyon Baskani Cevdet Erdöl, hizmet kolu toplu sözlesmesi, TBMM, Cumhurbaskanligi, Genelkurmay, Emniyet gibi kurumlarda çalisan personelin sendikali olmasinin önündeki engellerin kaldirilmasi; sosyal sorumluluk geregi sendika ve konfederasyonlara yardim toplama ve yardim yapma yetkisinin verilmesi, yerel yönetimlerde simdiye kadar yapilagelen Sosyal Denge sözlesmelerinin sürmesinin mümkün oldugunu, bu hususlarin tasarida yer alarak kanunlasmasi için neler yapilabilecegi üzerinde çalisilmasi gerektigini ifade etti.

Cevdet Erdöl, konuyla ilgili tali komisyon konumunda olduklarini, bu sebeple görüslerinin öneriden öteye gitmeyecegini belirterek, maddelerin tek tek oylanarak görüsülmesi yerine simdiye kadar olusan görüslerin rapor halinde yazilarak, Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderilmesini önerdi. Önerinin oy çoklugu ile kabul edilmesi üzerine toplanti sona erdi. 

Tasariya Iliskin Önergelerimiz 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen