Haber
2012-05-08 07:30:31
Toplu Sözlesme Tekliflerimize Ait Komisyon Raporu Netlesti

Milyonlarca kamu çalisanini, emekliyi ve ailelerini ilgilendiren toplu sözlesme sürecinde 2. tur görüsmeleri bitti. Egitim ögretim ve bilim hizmet kolu için Maliye Bakanligi’nda yapilan iki ayri toplantida toplu sözlesme tekliflerine ait komisyon raporu netlesti.

Ögretmenlerin ve ögretim elemanlarinin ‘ek ödeme’ sorunu hizmet kolu bazinda masada görüsülecek birinci madde olarak kararlastirildi. Ek ödeme konusunda anlasilamamasi halinde alternatif olarak ‘Egitim-Ögretim Tazminati’nda artis önerildi.

Egitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, Genel Mevzuat ve Toplu Sözlesme Sekreteri Ramazan Çakirci, Genel Basin Yayin Sekreteri Ali Yalçin, Genel Teskilatlanma Sekreteri Murat Bilgin, sendika Hukuk Müsavirleri ile Maliye Bakanligi Genel Müdür Yardimcisi Sinasi Yurdakul, Devlet Personel Baskanligi Baskan Yardimcisi Enes Polat, Kalkinma Bakanligi Daire Baskani Kaan Saygili, Hazine Müstesarligi Daire Baskan Vekili Mete Saat ile bazi uzmanlarin katildigi komisyon toplantisinda toplu sözlesme masasinda görüsülmek üzere teklifler tasnif edildi.

Teklifler, Hizmet Kolu Kapsaminda Görüsülebilecek Mali ve Sosyal Haklar, Genel Kapsamda Görüsülebilecek Mali ve Sosyal Haklar, Toplu Sözlesmenin Hangi Bölümünde Degerlendirilecegi Konusunda Uzlasilamayan Teklifler, Mali ve Sosyal Hak Kapsaminda Oldugu Konusunda Uzlasilamayan Teklifler olmak üzere tasnif edildi. Her hizmet kolunda komisyon toplantilari planlanan saatte biterken, egitim-ögretim ve bilim hizmet kolunda planlanan süre yetmedi ve ikinci bir toplanti daha yapilmak zorunda kalindi.





EGITIM, ÖGRETIM VE BILIM HIZMET KOLU

EGITIMCILER BIRLIGI SENDIKASI (EGITIM-BIR-SEN)

2012-2013 YILLARINA ILISKIN

TOPLU SÖZLESME TEKLIFINE DAIR

KOMISYON RAPORU

ANKARA 3/5/2012


I- GIRIS

 

4688 sayili Kamu Görevlileri Sendikalari ve Toplu Sözlesme Kanunu çerçevesinde 30 Nisan 2012 tarihinde baslayan toplu sözlesme görüsmelerinin ilk toplantisinda, Kamu Isveren Heyeti Baskani ile Kamu Görevlileri Sendikalari Heyeti Baskani tarafindan belirlenen toplu sözlesme gündeminin “Her Bir Hizmet Koluna Yönelik Mali ve Sosyal Haklarla Ilgili Müzakerelerin Yürütülmesi” bölümüne iliskin olarak Maliye Bakanligi koordinatörlügünde iki komisyon kurulmasi ve bu komisyonlarin hazirlayacagi Raporlarin 8-9 Mayis 2012 tarihlerinde yapilacak toplantilarda degerlendirilmesi kararlastirilmistir.

II- ÇALISMA KONULARI

4688 sayili Kanun ve ilgili Yönetmelik hükümleri çerçevesinde Devlet Personel Baskanligina verilmis olan Egitim, Ögretim ve Bilim Hizmet Koluna iliskin Egitimciler Birligi Sendikasinin     (Egitim-Bir-Sen) toplu sözlesme teklifi, Maliye Bakanligi koordinatörlügünde ilgili taraflarin katilimiyla olusturulan Komisyonumuz tarafindan anilan Kanunun 28 inci ve 31 inci maddeleri ve diger ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde degerlendirilmis ve asagidaki sekilde tasnif edilmistir.

 

 

 

1- Hizmet Kolu Kapsaminda Görüsülebilecek Mali ve Sosyal Haklar

Sira No

Teklif Konusu

Içerigi

1

Ek ödeme artisi (2. siradaki teklifin kabul edilmesi halinde bu teklif dikkate alinmayacaktir).

Egitim ve Ögretim Hizmetleri sinifindaki personelin ek ödeme oranlarinin 50 puan (314 TL) artirilmasi.

2

Egitim ögretim tazminati artisi (1. siradaki teklifin kabul edilmesi halinde bu teklifin 50 puanlik artisa tekabül eden kismi dikkate alinmayacak, 17 puanlik artis orani teklifi dikkate alinacaktir).

Egitim ögretim tazminati oranlarinin 67 puan (419 TL) artirilmasi; 1. Siradaki teklifin kabulü halinde 67 puanlik artis teklifinin 50 puaninin dikkate alinmayarak egitim-ögretim tazminatinin 17 puan artirilmasi

3

Ek gösterge artisi

Egitim ve Ögretim Hizmetleri sinifindaki personelin ek göstergesinin 600 puan artirilmasi 3.600’e çikarilmasi.

4

Ögretim elemanlarinin ek ödeme oranlarinin 50 puan artirilmasi (5. siradaki teklifin kabul edilmesi halinde bu teklif dikkate alinmayacaktir).

Ögretim elemanlarinin ek ödeme oranlarinin 50 puan (314 TL) artirilmasi.

5

Ögretim elemanlarinin üniversite ödeneginin artirilmasi (4. siradaki teklifin kabul edilmesi halinde bu teklifin 50 puanlik artisa tekabül eden kismi dikkate alinmayacak, 17 puanlik artis orani teklifi dikkate alinacaktir).

Ögretim elemanlarinin üniversite ödeneginin 67 puan (419 TL) artirilmasi; 4. Siradaki teklifin kabulü halinde 67 puanlik artis teklifinin 50 puaninin dikkate alinmayarak üniversite ödeneginin 17 puan artirilmasi

6

Ögretim yilina hazirlik ödenegi artisi

Ek gösterge dâhil en yüksek devlet memuru ayliginin %165’i oraninda (1.037 TL) ögretim yilina hazirlik ödenegi ödenmesi.

7

Ders görevlerinin çesitli nedenlerle yerine getirilememesi veya ögretime degisik nedenlerle ara verilmesi nedeniyle fiilen yerine getirilmeyen ek derslere iliskin ek ders ücreti ödenmesi.

Egitim ve ögretime degisik nedenlerle ara verilen dönem ve günler için fiilen yerine getirilmeyen ek ders görevlerinin yapilmis sayilmasi ve ek ders ücreti ödenmesi.

8

Yüksek lisans ve doktorali ögretmenlere artirimli ek ders ücreti ödenmesi.

Yüksek lisans ve doktorali ögretmenlere diger ögretmenlere göre %25 ve %40 artirimli ek ders ücreti ödenmesi.

9

Her alti saate karsilik bir saat ek ders ücreti ödenmesi.

Ögretmenlerin girdigi her alti saat için ilave bir saat ek ders ücreti ödenmesi.

10

Ikili ögretim yapilan okul yöneticilerine ilave ek ders ücreti ödenmesi.

Ikili ögretim yapilan okulun müdür, müdür basyardimcisi ve yardimcilarina haftada ilave 10 saat ek ders ücreti ödenmesi.

11

Sinav ve komisyon üyeliklerindeki sinirlamalarin kaldirilmasi ve ödenen ek ders ücretinin artirilmasi.

Bir ögretim yilinda bir kisiye 12 sinav ve 15 komisyon üyeligi verilebilmekte ve bu görev karsiliginda 5 saat ek ders ücreti ödenebilmektedir.

12

Tam gün tam yil egitim yapan kurumlarda müdür basyardimcilarina ödenen ek ders ücreti kadar müdür yardimcilarina da ödenmesi.

Tam gün tam yil egitim yapan kurumlarin müdür yardimcilarinin ek ders ücretlerinin haftada ilave 10 saat artirilmasi.

13

Rehber ögretmenlere ögretim yili boyunca ek ders ücreti ödenmesi.

Rehber ögretmenlere ders yili süresince hafta 18 saat üzerinden ödenen ek ders ücretinin ögretim yili boyunca ödenmesi.

14

Ders disi egitim çalismalarindaki %5’lik sinirin kaldirilmasi.

 

Izcilik, spor ve halk oyunlari gibi ders disi egitim çalismalarinda görev alabilecekler için bir ders yilinda bu kapsamda ödenecek toplam ek ders saat sayisinin ilgili egitim kurumunun bir ders yilindaki toplam saat sayisinin %5’ine iliskin sinirlamanin kaldirilmasi.

15

Alan disi derslere giren ögretmenlere ek ders ücreti ödenmesi.

Alan (brans) disinda girilen dersler için aylik karsiligi ders görevi ile iliskilendirilmeksizin ek ders ücreti ödenmesi

16

MEB’e bagli açik ögretim okullarinin kayit ve dosya is ve islemlerini yürüten örgün ve yaygin egitim kurumu yöneticilerine ilave ek ders ücreti ödenmesi

MEB’e bagli açik ögretim okullarinin kayit ve dosya is ve islemlerini yürüten örgün ve yaygin egitim kurumu yöneticilere hafta ilave 3 saat ek ders ücreti ödenmesi

17

Ek ders ücret göstergesinin artirilmasi

Ek ders ücret gösterge rakamlarinin gündüz ögretimi için 230, gündüz ögretimi disinda kalan ögretim için 265 olarak uygulanmasi.

18

Akademik juri üyelikleri için ek ders ücreti

Ögretim üyelerinden, akademik jüri üyeliklerine görevlendirilenlere, her bir juri görevi için 2914 sayili Kanun’un 11’inci maddesinde belirlenen usul ve esaslar dâhilinde 15 saat ek ders ücreti ödenmesi

19

Kariyer basamaklarina dayali ilave egitim ögretim tazminati

Bes yillik görev süresini tamamlayan doktorali ögretmenler basögretmenin, üç yillik görev süresini tamamlayan doktorali ögretmenler uzman ögretmenin; yedi yillik görev süresini tamamlayan yüksek lisansli ögretmenler basögretmenin, bes yillik görev süresini tamamlayan yüksek lisansli ögretmenler uzman ögretmenin; diger ögretmenlerden yedi yillik görev süresini tamamlayanlar uzman ögretmenin, dokuz yillik görev süresini tamamlayanlar basögretmenin yararlandigi ilave egitim ögretim tazminatindan yararlandirilmasi.

20

Ögretim elemanlarinin ek ders ücretlerinin artisi

2914 sayili Kanun’un 11’inci maddesine göre ödenmekte olan ek ders ücretlerinin belirlenmesinde kullanilan unvan göstergesi rakaminin; profesör kadrosunda bulunanlar için 450, doçent kadrosunda bulunanlar için 375, yardimci doçent kadrosunda bulunanlar için 300 ve ögretim görevlisi ve okutman kadrolarinda bulunanlar için 240 olarak uygulanmasi

2- Genel Kapsamda Görüsülebilecek Mali ve Sosyal Haklar

Sira No

Teklif Konusu

Içerigi

1

Yan ödeme farkliliginin giderilmesi

Sef kadrolarinda bulunan personele ayni puanda yan ödeme verilmesi

2

Avans verilmesi

Il egitim denetmenlerine avans verilmesi

3

Fazla çalisma ücreti

Ikili ögretim yapan kurumlardaki diger personele fazla çalisma ücreti ödenmesi

4

Yurt disinda geçici görevlendirilen personelin özlük haklarinin artirilmasi

Kira bedeli ödenmesi, es ve çocuklari için harcirah ödenmesi.

5

Kurum tarafindan açilan sinavlara giren personele harcirah ödenmesi

Kurum tarafindan açilan ve girilmesi mecburi olmayan sinavlara görev yaptigi yerlesim birimi disinda giren personele harcirah ödenmesi.

6

Bazi tazminatlarin artirilmasi

Egitim-Ögretim Hizmetleri Sinifi disindaki personelin tazminat oranlarinin 17 puan (107 TL) ve egitim uzmani, Talim ve Terbiye Kurulu uzmani ile seflerin ise 27 puan (170 TL) artirilmasi.

7

Aile yardimi ödenegi

Burs alan veya Devletçe okutulan çocuklar içinde aile yardimi ödeneginin ödenmesi.

8

Kres açilmasi veya kres ücreti ödenmesi

MEB çalisanlarinin 0-4 yas gurubu arasindaki çocuklari için kres ve gündüz bakimevleri açilmasi ve buralardan ücretsiz faydalanilmasi veya bu kapsamdaki her bir çocuk için 2012 döneminde aylik 140 TL, 2013 döneminde ise aylik 160 TL kres yardimi ödenegi verilmesi.

9

Yüksekögretim kurumlari sekreterlerinin ek göstergelerinin artirilmasi ve makam tazminati verilmesi

Yüksekögretim kurumlarinda görev yapan fakülte sekreterleri, yüksekokul sekreterleri ve enstitü sekreterlerine, 657 sayili Kanunun ek 26’inci maddesi hükmü kapsaminda, Kanuna ekli (IV) sayili Cetvelde üniversite genel sekreterleri için öngörülen oranda makam tazminati ödenmesi ve 3600 ek gösterge rakami verilmesi.

10

Üniversitelerdeki memurlara katki payi ödenmesi

Bünyesinde Ziraat ve Veteriner Fakülteleri, Sivil Havacilik Yüksekokulu ile atölye ve laboratuvar bulunan yüksekögretim kurumlari; açik ögretim hizmeti veren yüksekögretim kurumlari ile düzenli döner sermaye geliri olan yüksekögretim kurumlarinda üretilen mal ve hizmetlerden elde edilen döner sermaye gelirlerine katkisi olan 657 sayili Kanuna tabi olarak istihdam edilen personele; 2547 sayili Kanunun 58’inci maddesinde öngörülen ek ödeme matrahinin %100’ü oraninda döner sermaye katki payi ödenmesi.

11

Mali hizmetler uzmanlarinin mali haklari

Üniversitelerde bulunan mali hizmetler uzmanlarinin 375 sayili KHK eki (III) sayili Cetvel kapsamina alinmasi.

12

MEB’in bazi birimlerinde görev yapan personele fazla mesai ücreti

Millî Egitim Bakanliginin merkez ve tasra teskilatinda görev yapan personel ile ögretmenevleri, aksam sanat okullari ve otelcilik ve turizm meslek liselerinde görev yapan kurum yöneticileri ve diger personelin fazla çalisma sürelerine karsilik fazla çalisma ücretlerinin artirilmasi.

13

TH sinifina dahil edilen personelin ÖHT oranlari

Yüksekögretim kurumlarinda Folklor Arastirmacisi, Müze Arastirmacisi, Kütüphaneci, Arsivci, Kitap Patologu ve Sosyolog unvanli kadrolarinda çalisan personele, TH sinifinda öngörülen tazminatlardan yararlandirilmasi.

3- Toplu Sözlesmenin Hangi Bölümünde Degerlendirilecegi Konusunda Uzlasilamayan Teklifler

Sira No

Talep Konusu

Içerigi

Kamu Isveren Teknik Heyeti Görüsü

Kamu Görevlileri Teknik Heyeti Görüsü

1

Ögretmenlere ek tazminat ödenmesi

Ögretmenlere de bazi hizmet siniflarinda oldugu gibi bölgesel ek tazminat ödenmesi.

Bölgesel ek tazminat ödenmesi ögretmenler disindaki diger kamu görevlilerini de ilgilendirdiginden geneli kapsaminda görüsülmesi gerektigi degerlendirilmektedir.

Bu talep egitim, ögretim ve bilim hizmet kolu kapsaminda ögretmen kadrolarinda bulunanlar için münhasiran getirilen bir talep olup, köylere kadar uzanan tasra teskilatinda ya da birimlerinde ögretmen istihdam eden ve de bu birimlerinde ögretmen istihdaminda sikinti çeken baska bir kurum ya da kurulus bulunmadigindan söz konusu talebin hizmet kolu kapsaminda müzakere edilmesi gerekmektedir.

2

Il egitim denetmenlerinin mali haklari

Il Egitim Denetmenlerine makam tazminati verilmesi

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen