Haber
2012-04-25 07:30:25
Toplu Sözlesme Tekliflerimizi Devlet Personel Baskanligina Sunduk

Genel Yetkili Sendika olarak egitim çalisanlarinin taleplerini içeren tekliflerimizi Devlet Personel Baskanligina ilettik.

Giriste basin mensuplarina taleplerimizle ilgili açiklama yapan Ahmet Özer, MEB’te, üniversitelerde ve kredi yurtlarda çalisan egitimcilerin sorunlarini tespit ettiklerini, bu sorunlari toplu sözlesme masasinda ortadan kaldirmak üzere hazirladigimiz bu teklif metnini Devlet Personel Baskanligi’na sunacaklarini dile getirdi. Egitim alaninda ciddi bir ücret dengesizliginin söz konusu oldugunu ifade eden Özer, “Özellikle ögretmen ve ögretim görevlilerinin aldigi ücretler çok yetersiz, insan onuruna yakisir ücret ve çalisma sartlarinin olusmasi için toplu sözlesme masasinda gerekli mücadeleyi verecegiz. Ahmet Özer açiklamasinda, ögretmen ve ögretim elemanlarinin ek ödeme sorunu, atama ve yer degistirmede yasanan sorunlar, ek ders ücretlerinin yetersizligi, ek ders esaslari ile ilgili sorunlarin çözümü ve kalkinmada öncelikli yörelerde çalisan egitim çalisanlarina ek tazminat verilmesini istedigimizi ve tekliflerimizin bunlari içerdigini ifade etti.

Genel Sekreterimiz Ahmet Özer ile Genel Mevzuat ve Toplu Sözlesme Sekreterimiz Ramazan Çakirci, açiklama sonrasinda tekliflerimizi Memur Sen heyeti ile birlikte dosya halinde Devlet Personel Baskani Dr. Mehmet Tekinarslan’a sundu. Kamu görevlilerinin tümüne yönelik genel talepleri içeren dosya ise Memur Sen adina Memur Sen Genel Mevzuat ve Toplu Sözlesme Sekreteri Haci Bayram Tombul tarafindan Baskan Dr. Mehmet Tekinarslan’a sunuldu.



Konfederasyonumuzun Sundugu Genel Taleplerimizin Bir Kismi Söyle;

Yüzdelik Zam: Yüzdelik zam orani talebimiz, 2012 yili için yüzde 16, 2013 yili için yüzde 14’tür.

Taban Ayligina Zam: Yüzdelik artislara ek olarak 2012 yili için 120 TL, 2013 yili için 80 TL seyyanen zam istiyoruz.

Kidem Ayligi: Kidem ayligi göstergesi 20’den 100’e çikarilmali, 25 yillik süre sinirlamasi uygulanmamalidir.

Toplu Sözlesme Ikramiyesi: 2012 yilinda 90 TL, 2013 yilinda 120 TL olmalidir.

Es Yardimi: 2012 yilinda 200 TL, 2013 yilinda 240 TL ödenmelidir.

Çocuk Yardimi: 2012 yilinda 50 TL, 2013 yilinda 60 TL olmali, üniversite ögrenimi gören çocuklar için bir kat artirimli olarak ödenmelidir.

Yan Ödeme Katsayisi: Yan ödeme katsayisi da 3 kat artirilarak, memur maas katsayisina esitlenmelidir.

Dogum Yardimi: 165 TL olan dogum yardimi 660 TL’ye yükseltilmelidir.

Ölüm Yardimi: 1256 TL olan ölüm yardimi; memurun kendisi için 2512 TL’ye, es ve çocuklari için 628 TL olan ölüm yardimi 1256 TL’ye çikarilmalidir.

Kres Yardimi: Kurumlarca kres hizmeti sunulmalidir. Kres hizmetinin sunulmamasi halinde 0-4 yas grubundaki her çocuk için 140 TL ödenmelidir.

Evlenme Yardimi: Ilk defa evlenen memura 3140 TL, ilk defa evlenen çocuguna ise 1884 TL evlenme yardimi verilmelidir.

Ulastirma Yardimi: Kamu görevlilerine her mesai günü için 4 TL ulasim yardimi yapilmalidir.

Yemek Yardimi: Kamu görevlilerine çalisma saati içerisindeki her ögün için 5 TL yemek yardimi ödenmelidir.

Giyecek Yardimi: Kamu görevlilerinin tamamina en düsük 100 TL olmak üzere giyecek yardimi yapilmalidir.

Muayene ve Tedavi Katilim Payi: Muayene katilim payi ve reçete bedeli katilim payi alinmamalidir.

Gelir Vergisi Matrahlari: Gelir vergisine esas gelir dilimleri kademeli olarak 20.000 TL için yüzde 15, 40.000 TL (20.000 için 3000 TL) için yüzde 20, 75.000 TL (40. 000 TL için 7000 TL) için yüzde 27, 75.000 TL fazlasi (75.000 TL için 16.450 TL) için yüzde 35 olacak sekilde artirilmalidir.

4/C’liler Ile Ilgili Talepleri: 4/C statüsündeki personel 12 ay süreyle istihdam edilmelidir. Mevcut ücretlerine 200 TL seyyanen zam yapilmalidir. Es, çocuk, giyecek ve yemek yardimindan yararlandirilmali, çalismalarina esas sözlesmelerinden damga vergisi alinmamalidir. 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle kadrolu statüye geçirilmelidir.

Milli Egitim Bakanligi kadrolarinda çalisanlarla ilgili Sendikamizin Talepleri

Ek Gösterge:

- Genel idare hizmet sinifi çalisanlarinin ek göstergeleri her bir derece için 600 puan artirilmalidir.

- Ögretmen, fakülte sekreterleri, enstitü sekreterleri ve yüksekokul sekreterlerinin 1 nci derecede olanlari için ek göstergeleri 3600’ çikarilmalidir.

- Yardimci Hizmetler Sinifina dâhil kadrolarda bulunanlarin ek göstergeleri; 1’nci derecede bulunanlar için 2200; 2’nci derecede bulunanlar için 1600; 3’üncü derecede bulunanlar için 1200; 4’üncü derecede bulunanlar için 1100 olacak sekilde uygulanmalidir.

Ek Ödemelerde: Ögretmen ve ögretim elemanlari için ek ödeme oranlarinda 50 puan (314 TL) artis yapilmalidir.

Ek Tazminat: Egitim ve Ögretim Hizmetleri Sinifina dâhil kadrolarda bulunan personelden; 2006/10344 sayili Bakanlar Kurulu Kararina ekli (IV) sayili Cetvel’de yer alan yörelere sürekli görevle atananlara bu yörelerde fiilen çalistiklari sürece ek gösterge dâhil en yüksek devlet memuru ayliginin; 1. bölgede görev yapanlara yüzde 10’u, 2. bölgede görev yapanlara yüzde 20’si, 3. bölgede görev yapanlara yüzde 30’u, 4. bölgede görev yapanlara yüzde 40’i, 5. bölgede görev yapanlara yüzde 50’si, 6. bölgede görev yapanlara yüzde 75’i, 7. bölgede görev yapanlara yüzde 90’i oraninda ek tazminat ödenmelidir.

En yakin il ve ilçe merkezine uzakligi en az 10 km olan köy ve diger yerlesim birimlerine sürekli görevle atanan ve buralarda fiilen görev yapanlara, 2006/10344 sayili Bakanlar Kurulu Kararina ekli (IV) sayili Cetvel’de gösterilen il ve ilçelere bagli köy ve diger yerlesim birimlerinde yüzde 25, söz konusu cetvelde sayilmayan diger il ve ilçelere bagli köy ve diger yerlesim birimlerinde yüzde 15 oraninda ayrica ek tazminat ödenmelidir.


Egitim Çalisanlarina Ikramiye: 18. Milli Egitim Surasi’nda alinan karar geregi 24 Kasim Ögretmenler Günü’nde Milli Egitim Bakanligi kadrolarinda çalisan bütün egitim çalisanlarina, ek gösterge dâhil en yüksek devlet memuru ayliginin yüzde 250’si tutarinda ikramiye ödenmelidir.

Ögretim yilina hazirlik ödenegini: Millî Egitim Bakanligi kadrolarinda bulunan tüm egitim çalisanlarina, her yilin 15 Eylül tarihinde ek gösterge dâhil en yüksek devlet memuru ayliginin %165’i oraninda (2012 yili için 1036 TL) ögretim yilina hazirlik ödenegi ödenmelidir.

OYAK Kesintilerinin Iadesi: Askerlik hizmetini yedek subay olarak yapan egitim, ögretim ve bilim hizmet kolu çalisanlarindan yapilan Ordu Yardimlasma Kurumu (OYAK) kesintileri, basvurmalari halinde günümüzdeki degeri üzerinden bir ay içerisinde iade edilmelidir.

Ek Ders Ücretinin 15 TL’ye Çikarilmasi: Ek Ders saat ücreti gündüz için 15 gece egitimi için 17 TL’ye çikarilmalidir. Ögretim elemanlarinin ek ders ücretlerinin %50 artirilmalidir.

Ek Ders Esaslarinda Degisiklik Yapilmasi:

- Yöneticilerin 6 saat derse girme zorunlulugu ifadesinin 6 saate kadar seklinde degistirilmelidir.

- Ek ders ücretlerinden, gelir vergisinin kesilmemelidir.

- Ögretmenlerce ders görevinin çesitli nedenlerle yerine getirilememesi veya ögretime ara verilmesi (kar tatili, seçim tatili, resmi tatiller, idari tatiller, idari izinli sayilan günler, dini bayramlar, SBS ve YGS-LYS vb her türlü merkezi sinavlar nedeniyle ögrencilerin izinli oldugu günler gibi) nedeniyle yerine getirilemeyen ders görevleri yapilmis sayilarak bunlara karsilik gelen ek ders ücreti ödenmelidir. 

- Ek ders ücretleri, yüksek lisans egitimini tamamlamis olan ögretmenlere %25, doktora egitimini tamamlamis olan ögretmenlere %40 oraninda fazlasiyla ödenmelidir.

- Ögretmenlere aylik ve ek ders ücreti karsiliginda okuttuklari her 6 ders saatine karsilik 1 saat ders disi hazirlik ve planlama karsiligi ek ders ücreti ödenmelidir.

- Ögretmen unvanli kadrolarda bulunup örgün ve yaygin egitim kurumlarinda fiilen ögretmenlik yapanlardan egitim kurumlarinda yöneticilik görevi için geçici olarak görevlendirilenlere, görevlendirildikleri kadro ve unvan için öngörülen ek ders ücreti ödenmelidir.

- Asil kadro unvanlari için öngörülen ek ders ücretinin görevlendirildikleri kadro unvan için öngörülen ek ders ücretinden fazla olmasi halinde ise asil kadrolari için öngörülen ek ders ücreti ödenmelidir.

- Kurumlarinca, mesai saatleri disinda ve hafta sonlarinda düzenlenen hizmet içi egitim, kurs, seminer, toplanti ve benzeri etkinliklere katilan yönetici, ögretmen ve diger personele, bu suretle sarf ettikleri her saat için ek ders ücreti ödenmelidir.

- Ikili ögretim yapilan egitim kurumu müdür, müdür basyardimcisi ve müdür yardimcilarina yönetim görevi karsiliginda haftada 10 saat ek ders ücreti ayrica ödenmelidir.

- Her derece ve türdeki örgün ve yaygin egitim kurumlarinda ilgili mevzuati geregince yapilan bekleme, sorumluluk, disaridan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, meslekî formasyon, adaylik egitimi, beceri sinavi ve beceri/proje yarismasi sinavlarinda görevlendirilen ögretmenlere, her bir sinav komisyon üyeligi ve her bir sinav gözcülügü için herhangi bir sinirlama ile bagli kalinmaksizin alti saat ek ders ücreti ödenmelidir.

- Milli Egitim Bakanligina bagli tam gün tam yil egitim ve ögretim yapilan örgün ve yaygin egitim kurumlarinda görev yapan müdür yardimcilarina, bu kurumlardaki müdür basyardimcisina ödenen ek ders ücreti kadar ek ders ücreti ödemelidir.

- Ögretmenlerin branslari disinda girdikleri dersler için aylik karsiligi ders saati ile iliskilendirilmeksizin ek ders ücreti ödenmelidir.

- Egitim kurumlarinda yöneticilik görevi yürütenler ile bunlara vekâlet edenler ve bu görevleri geçici olarak yürütenlere, ek ders ücretleri, yillik izin ve mazeret izinleri sirasinda da ödenmelidir. 

- Milli Egitim Bakanligina bagli açik ögretim okullarinin kayit ve dosya islemlerinin yapildigi egitim kurumlarinda görev yapan yöneticilere, bu sürelerde ilave bes saat ek ders ücreti ödenmelidir.

- Ders disi egitim çalismalarina, getirilen %5’lik sinir kaldirilmalidir.


Üniversiteler ve Yurt-Kur kadrolarinda çalisanlarla ilgili Sendikamizin Talepleri

- Üniversitelerde çalisan 657 sayili Kanun’a tabi personele gelistirme ödenegi ödenmesi;

2914 sayili Kanunun 14’üncü maddesi kapsaminda ödenmekte olan gelistirme ödenegi, söz konusu Kanun maddesi hükmü dogrultusunda ve bu hükme göre belirlenmis usul ve esaslar göre üniversiteler ve bagli birimlerinde 657 sayili Kanuna tabi çalisan personele de, ögretim görevlilerine verilen oranda ödenmelidir.

- Akademik jüri üyelikleri için ek ders ücreti;

2914 sayili Kanuna tabi ögretim üyelerinden, akademik jüri üyeliklerine görevlendirilenlere, her bir jüri görevi için 2914 sayili Kanun’un 11’inci maddesinde belirlenen usul ve esaslar dâhilinde 15 saat ek ders ücreti ödenmelidir.

- Yüksekögretim kurumlarinda görevli 657 sayili Kanuna tabi personelin döner sermaye ödemeleri;

Bünyesinde Ziraat ve Veteriner Fakülteleri, Sivil Havacilik Yüksekokulu ile atölye ve laboratuvar bulunan yüksekögretim kurumlari; açik ögretim hizmeti veren yüksekögretim kurumlari ile düzenli döner sermaye geliri olan yüksekögretim kurumlarinda üretilen mal ve hizmetlerden elde edilen döner sermaye gelirlerine katkisi olan 657 sayili Kanuna tabi olarak istihdam edilen personele; 2547 sayili Kanunun 58’inci maddesinde öngörülen ek ödeme matrahinin %100’ü oraninda döner sermaye katki payi ödenmelidir. Bu kapsamda yapilan ödeme 375 sayili KHK kapsaminda yapilan ek ödemeden mahsup edilmemelidir. 

- Fazla çalisma ücretleri;

Yüksek Ögrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlügü ile üniversitelere bagli yurtlarda istihdam edilen personele, nöbet yükümlülükleri kapsaminda gerçeklestirilenler de dâhil olmak üzere fazla çalismalarina karsilik her saat için 2012 yili 4 TL, 2013 yili için 5 TL fazla çalisma ücreti ödenmelidir. 

- Personel Yönetmeligi geregi ikramiye ödemeleri;

Yüksekögretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlügü ve bagli birimlerinde görev yapan personele, Personel Yönetmeliginin 13’üncü maddesine istinaden iki aylik brüt ücretleri tutarinda ikramiye ödenmelidir.

Yukarida sayilan mali ve ekonomik taleplerin yani sira derece ve kademe ilerlemesi ve disiplin islemleri sorunu olmak üzere görevde yükselme ve unvan degisikligi sinavlarinin islerlik kazanmamasi nedeniyle kurum içinde yatay ve dikey hareketliligin saglanamamasi, mevcut çalisma düzeninin mesleki gelisimi saglayacak ömür boyu egitim hedefini gözeten ilave yüksek egitim imkâni tanimamasi, ögretmenler özelinde özür durumuna bagli yer degistirme islemlerinde 652 sayili KHK sonrasinda yasanan sikintilar, kariyer basamaklarina iliskin beklenen nihai düzenlemenin bir türlü yasalasmamasindan kaynaklanan problemler, yine ögretim elemanlari özelinde 2547 sayili Kanun’un yüksekögretim kurumu idarecilerine verdigi mutlak yetki, arastirma görevlisi gibi bir kisim görevlilerin is güvencesi saglamaktan uzak istihdam kosullari gibi sosyal sorunlarin çözümü noktasinda somut taleplerimiz teklifimizde yer almaktadir.  

Toplu Sözlesme Tekliflerimiz



MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen