Haber
2012-03-15 06:29:48
Toplu Sözlesme Yasa Tasarisi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Görüsülmeye Baslandi

Kamu görevlilerine toplu sözlesme hakki getiren yasa tasarisi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüsüldü. Ilk görüsmede, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik, milletvekilleri ve konfederasyon baskanlari görüslerini açikladi.

Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, komisyonda yaptigi konusmada, toplu sözlesmenin, hizmet kolu ve genel toplu sözlesme olmasi olarak tanimlanmasi gerektigini söyledi. Dayanisma aidatinin tasariya girmesi gerektigini ifade eden Gündogdu, taraf konusunun açikliga kavusturulmasini istedi. Gündogdu, “Yetkili konfederasyona haksizlik yapiliyor. Ancak hem bakanlik hem komisyon hem de sendikalar yetkili konfederasyona, yetkili sendikaya tanidigi hakki tanimamakla haksizlik ediyor. Buradan öneriyorum, yetkili isçi sendikasinin oturdugu toplu is sözlesmesi masasina diger isçi konfederasyonlari da otursunlar. Hatta hükümeti temsilen oturanlarin yaninda muhalefet temsilcileri de yer alsin. Bu örnegi, durumun vahametini anlatmak için veriyorum” dedi.

Yetkili konfederasyonla kamu isveren kurulunun bagitladigi bir konuya itiraz yolu açilmasini anlamakta zorlandiklarini kaydeden Gündogdu, toplu sözlesmeye teklif sunmada da çifte standart bulundugunu, sadece yetkili konfederasyonlarin teklif sunmasi gerektigini vurguladi.

Toplu sözlesmenin, masada anlasilmasi halinde iki yil, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na basvurulmasi halinde bir yil olmasi gerektigini belirten Gündogdu, toplu sözlesmenin kapsaminin daraltilmamasini istedi. Kamu görevlilerinin tamamini ilgilendiren konularin masanin konusu olmasi gerektigini dile getiren Ahmet Gündogdu, bunu kisitlayan maddenin tasaridan çikarilmasini istedi. Sendika üyesi olmasi engellenen memurlara da örgütlenme ve sendika üyesi olma imkani verilmesini isteyen Gündogdu, sendikali olmalarini kisitlayan hükümlerin tasaridan çikarilmasi gerektigini kaydetti.

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik ise, referandumla kamu görevlilerine toplu sözlesme hakkinin getirildigini ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararinin baglayici hale geldigini söyledi.

Tasarinin, olgunlasmasi için Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’nda görüsüldügünü, Çalisma Komisyonu’nda tasariya önemli katkilar yapildigini bildiren Bakan Çelik, “Bakanlikta konunun sosyal taraflariyla uzun bir çalisma sonrasi bir taslak hazirlayip, 19 Ekim 2011 tarihinde Bakanlar Kurulu’na sevk ettik. 12 Haziran’dan 19 Ekim’e bakarsak, iyi bir çalisma yapildigi görülür. Bakanlar Kurulu ise 20 Ocak 2012’de, kanun tasarisi olarak TBMM’ye sevk etti. Alt komisyonda 15 madde üzerinde degisiklik yapildigini görüyorum. Bu, son derece önemlidir. Bizim gönderdigimiz taslak, Bakanlar Kurulu’nun gönderdigi tasaridaki degisiklikleri demokratik açidan önemli buluyorum. Komisyon ve genel kurulun katkilari da önemlidir” seklinde konustu.

Yasanin bir an önce çikmasinin önemine dikkat çeken Bakan Çelik, kamu çalisanlarinin toplu sözlesmeyle belirlenecek zamli maas almasi için 2012 yili için toplu görüsme yapilmadigini hatirlatarak, “Bu tasarinin bir an önce genel kurula tasinmasi ve yasalasmasi, kamu çalisanlarinin zamli maas almalari açisindan büyük önem tasimaktadir” diye konustu. Konusmalarin ardindan, tasarinin maddeleri üzerine görüsmelere geçildi. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen