Haber
2023-08-23 09:50:32
Toplu sözleşmede yüzdelik zam Hakem Kurulu’na kaldı

Memur-Sen ile Kamu İşveren Heyeti, 7. Dönem Toplu Sözleşme’de genele ilişkin tekliflerinde uzlaşma sağlayamadı.

7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde 1 Ağustos’ta başlayan müzakere süreci sona erdi. Memur-Sen’in refah payı, kira yardımı, 22 bin liranın altında kalan en düşük memur maaşına 1650 liralık ilave artış, yardımcı hizmetler sınıfının genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmesi ve oransal zam talebi başta olmak üzere genele ilişkin birçok teklifinde uzlaşma sağlanamadı. Hizmet kollarında ise yetkili sendikalar, önceki toplu sözleşmelerde elde edilen kazanımların devamını sağlamak ve yeni tekliflerini kazanıma dönüştürmek üzere Kamu İşveren Heyeti ile mutabakat sağladı.

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleşen görüşmelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 7. Dönem Toplu Sözleşme’nin sonuçlandığını belirten Yalçın, “Zam oranında mutabakat sağlayamadık. Bu kısım Hakem Kurulu’na gidecek ve tahkim süreci başlamış olacak. Genel toplu sözleşmede zam oranı dışında önemli başlıklarda uzlaşmamız var. Hakem Kurulu’ndan, piyasa şartlarını, Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerini dikkate alarak hakkaniyete uygun hareket etmesini, uzlaşmaya varılan başlıkları kazanıma dönüştürecek bir karar almasını bekliyoruz” dedi.

Kazanım sayısı 341’e ulaştı

Toplu sözleşmede, 11 hizmet kolunda 128 yeni kazanım elde edildiğini ayrıca mevcut kazanımları geliştiren uzlaşmalar sağlandığını kaydeden Yalçın, şöyle devam etti: “291’i hizmet kolu, 50’si genel olmak üzere toplam kazanım sayısı 341’e ulaştı. En önemli çözüm merkezi, toplu sözleşme masasıdır. Bu masanın çözüm üretme gücünü artırmak için uzun süredir emek veriyoruz. Bunun için 4688 sayılı kanunda artık değişiklik yapma zarureti vardır ve zamanı gelmiştir. Bu konuda da bir madde imzaladık. 4688 sayılı kanunun beklentileri karşılayacak şekilde düzenlenmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte bir çalışma yapacağız. Bu da çok kıymetli bir adım olacak.”

3600 ek gösterge beraber çalışılacak

Toplu sözleşmede birçok ünvandaki çalışanların gözetildiği başlıkların olduğunu ifade eden Yalçın, “3600 ek gösterge konusu beraber çalışılacak ve uygun bir zamanda hükûmete teslim edilecek. Masadan çözüm üretelim diye olağanüstü gayret gösterdik. Hizmet kolu bazında önemli adımların atıldığını görüyoruz. Olumlu yaklaşılan maddeler oldu. Şüphesiz daha fazla kazanım üretmek için elimizden gelen gayreti yine göstermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen