Haber
2010-03-22 06:20:44
Toplu Sözlesmeli Anayasa Paketine Evet; Hedef Grev ve Siyaset Hakki Içeren Yeni Anayasa Olmali

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gün- dogdu, hükümetin gündeme tasidigi Anayasa Degisiklik Paketi’ni, kamu çalisanlarina toplu sözlesme hakki verilmesi sebebiyle desteklediklerini, ancak diger taleplerinden de vazgeçmediklerini bildirdi.

 

Anayasa paketiyle ilgili bir açiklama yapan Ahmet Gündogdu, düzenledikleri Uluslararasi Demokrasi Kongresi’nin açilisinda EMASYA’nin kaldirilmasi, YAS ve HSYK kararlarinin yargi denetimine açilmasiyla Anayasa’daki geçici 15. maddenin kaldirilmasi yönündeki isteklerini hatirlatarak, “EMASYA kisa süre sonra kaldirildi. Diger önerilerimizin de bu pakette yer almasi, hükümetin sivil toplumun önemi ve önceligine yönelik bakis açisini yansitmasi açisindan da önemlidir” dedi.

 

Gündogdu, sunlari söyledi: “2008 ve 2009 toplu görüsmelerinde birinci hedefimiz olarak ortaya koydugumuz toplu sözlesme hakkina yönelik mücadelemizi hep sürdürdük. 2009 Toplu Görüsme Tutanagi’nda yer alan, Kamu Görevlilerinin Demokratik ve Sendikal Haklari Çalistayi’nda da, kamu çalisanlarinin özlük haklarini koruyup, is güvencesini tartismaya açtirmadan toplu sözlesme yapilabilecegine dair bir görüs çikmasini sagladik. Anayasa paketinin gündeme geldigi son bir hafta içinde de, kamu çalisanlarini kapsamayan bir çalismanin eksik kalacagini söylemistik. Gelinen nokta, gecikmis de olsa, hakkimizin verilmesi açisindan anlamlidir. Çalistayin hemen ardindan, siyasi iktidarin taahhüdünü gerçeklestirme kararliligi kamu çalisanlari adina bizleri de memnun etmistir.”

 

Uzlastirma Kurulu kararlarinin baglayici olmasi önerisini, kendilerinin de yillardir dile getirdiklerini belirten Gündogdu, mücadelesi verilen bir talebin karsilanmasi adina, bu kazanimi da önemsediklerini kaydetti.

 

Pakette kamu görevlilerine grev hakki verilmemesi ve siyaset yasaginin kaldirilmamasinin bir eksiklik olduguna dikkat çeken Ahmet Gündogdu, TBMM’de yer alan ve almayan partilerin destegi ile bu maddenin de pakete eklenecegini umduklarini dile getirdi.

 

Degisiklik paketinin geneline iliskin de degerlendirmelerde bulunan Ahmet Gündogdu, ‘egemenlik yetkisinin yetkili kurumlar eliyle kullanilacagi’ ifadesinin, ‘egemenlik yetkisini millet adina TBMM kullanabilir’ seklinde bir degisiklik yapilmamasini elestirdi.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen