Haber
2010-03-20 06:20:43
Toplu Sözlesmesiz Anayasa Toplumu Kucaklayamaz

Gündogdu, Hatay ve Osma- niye’de Memur-Sen Genis- letilmis Il Divan Kurulu toplantilarina katildi.

 

Hatay’daki toplantida konusan Gündogdu, bugüne kadar görev yapan tüm hükü- metlere, memura grev ve toplu sözlesme ile siyaset yasagi koyduklari için kirgin olduklarini ifade etti.

 

Memur-Sen’in en büyük mücadelesinin toplu sözlesme ve grev hakki oldugunu dile getiren Gündogdu, mevcut anayasanin lokal degisikliklerle, mini paketlerle islah edilmesini ‘gereksiz bir enerji kaybi’ olarak gördüklerini defalarca ifade ettiklerini anlatti. “Anayasa degisikligi paketiyle ilgili olarak çesitli basin yayin organlarinda çikan haberlerde, paketin içeriginde kamu görevlilerine toplu sözlesme ve grev hakki verilmesine dönük bir düzenlemeye yer verilmekten vazgeçildigi belirtilmektedir” diyen Gündogdu, “Oysa, toplu sözlesme ve grev hakki içermeyen anayasa paketi toplumu kucaklayamaz” seklinde konustu.

 

Türkiye'nin Temel Sorunu Yüzde 14’lere Tirmanan Issizliktir

Yeni anayasanin sendikal örgütlenmeye iliskin sinirlamalari kaldiracak, toplu sözlesme ve grev hakkina sahip bir kamu sendikaciligini var edecek konumda olmasini dilediklerini aktaran Ahmet Gündogdu, söyle devam etti:

“Türkiye’nin en temel sorunu, yüzde 14’lere tirmanan issizliktir. Bu oran, sosyo-ekonomik açidan oldukça büyük riskler olusturacak büyüklükte. Bu artisi, ‘issizlik oranlari bütün dünyada yükseliyor’ diyerek geçistiremeyiz. Çünkü, basta terör olmak üzere, toplumsal barisi ve huzuru tehdit eden her tür olayda issizlik tetikleyici unsur islevi görecektir. Bireylerin istihdam beklentilerini karsilamaya yönelik girisimler, demokratiklesme süreciyle paralel bir sekilde yürütülmeli ve sonuçlandirilmalidir.”

 

Gündogdu, hükümetin sürekli “kemer sikin” politikasi izleyen IMF ile anlasma yapmamasini ise desteklediklerini kaydetti.

 

Gündemdeki diger konulara da deginen Gündogdu, Türkiye’de demokratiklesmenin önünde mevzuat sorunu oldugunu ve Türkiye’nin yargiçlar devleti haline geldigini belirtti. Gündogdu, Türkiye’deki mevzuat sorununun basinda, 61 model Türk Silahli Kuvvetleri (TSK) Iç Hizmet Kanunu’nun geldigini dile getirdi.

 

Anayasa’da 61 Model Mevzuatlar Var

TSK’nin ana görevinin iç ve dis güvenlik olmasina ragmen tüzük ile askerin alan disina çikmasinin saglandigina dikkat çeken Gündogdu, söyle konustu: “Mevzuat sorununun basinda Anayasamiz geliyor. Ama Anayasamiza gelinceye kadar 61 model Türk Silahli Kuvvetleri Iç Hizmet Kanunu’nu bulunuyor. Türk Silahli Kuvvetlerimizin esas görevi iç ve dis güvenliktir. Buna ragmen Cumhuriyeti kollama görevinin yine bir darbe sonrasi askere verilerek, askerin alan disina çikmasina neden olan yasal tesviki görmeden ve bunu yerinden kaldirmadan demokratiklesmeyi saglayamayacagimizi görmemiz lazim.”

 

EMASYA protokolünün varliginin bile Türkiye’yi defolu demokrasiyle yönetilen ülke konumuna getirdigini vurgulayan Gündogdu, “Ama EMASYA protokolü bir tane degil. Iste Anayasa’nin geçici 15. maddesi. 12 Eylül’ün darbecilerini koruyan ve sonradan da darbe yapmak isteyenlere keyfi iklim olusturan bu geçici maddelerden de anayasayi kurtarmamiz lazim” seklinde konustu.

 

7 Yargiç, Meclisi Devre Disi Birakti

“Bu ülkenin bütün fertleri, düsüncesi ne olursa olsun, insanlik ailesinin bir ferdi olarak dövülenin yaninda olmasi lazim ki, sira kendisine gelmesin” diyen Gündogdu, “Sütçü Imam Üniversitesi’nden basörtülü diye sürgün ettigimiz kizlarimiz, laikligin dogdugu ülke Fransa’da özgürce basörtülü okuyabiliyorken, biz ülkemizde laikligin taniminin yapilacagi yeni bir anayasa istiyoruz. Anayasa darbe anayasasi olunca, 367 dayatmasini ya da 411 milletvekilinin ‘basörtülü kizlar özgürce üniversitelerde okusun’ kararini 7 yargiç engelliyorsa, bu, Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa’yi çigneyerek Anayasa’nin yerini alma ve Meclis’i devre disi birakmasidir” ifadelerini kullandi.

 

Türkiye’nin yargiçlar devletine yolculuk eden bir devlet haline geldigini belirten Gündogdu, “Biz demokratik bir devlet istiyoruz. Yargiçlar devleti istemiyoruz. Her kurumun kendi isini yapmasini istiyoruz” diye konustu.

 

Memur-Sen Hatay Il Temsilcisi Ali Bayir ise, gelismeyen, büyümeyen örgütlerin hizmet alanlarindan çekilmeye mahkûm oldugunu ifade etti. Bayir, Il Temsilciligi olarak, büyümeye ve gelismeye hizla devam ettiklerini, 5 binden fazla üyeye ulastiklarini kaydetti.

 

Toplantida, ‘Sekerbank, SBN ve Grup Marmara Sigortacilik’ araciligi ile imzalanan Grup Ferdi Kaza Sigortasi’nin tanitimi da gerçeklestirildi.

 

Anayasa Degisikligi Paketi Yakin Takibimizdedir

Gündogdu, daha sonra Osmaniye’ye geçti. Sube Baskanimiz Erdogan Asarkaya ve Memur-Sen Osmaniye Il Temsilcisi Mücahit Çelik’in açilis konusmalarini yaptigi Ögretmenevi’ndeki toplantida katilimcilara hitap eden Ahmet Gündogdu, “Kamuoyunun yakindan takip ettigi Anayasa degisikligi paketi, bizim de yakin takibimizdedir. Memur-Sen olarak, mevcut Anayasa’nin mini paketlerle islah edilmesini gereksiz bir enerji ve zaman kaybi olarak gördügümüzü defalarca ifade ettik. Darbe ürünü Anayasa’nin varligina bir bütün olarak son verilerek demokratik hukuk devletini gerçek anlamiyla var eden, millet disinda hiçbir kisi ve kuruma egemenlik yetkisi vermeyen yeni bir Anayasa’nin, daha fazla zaman kaybetmeden, yapilmasi ve yazilmasi gerektiginde israrci olduk. Bu israrimizdan vazgeçmemekle birlikte, ülkenin kroniklesmis sorunlarina son vermeyi hedefleyen Anayasa degisikligi paketini de önemsiyoruz” seklinde konustu.

 

Maas Artisi Enflasyonun Altinda Kaldi

2009 yili toplu görüsme sürecinin mali konular açisindan anlasmazlikla sonuçlandigini hatirlatan Gündogdu, söyle konustu:

“Hükümet, kamu görevlilerinin maas ve ücretlerine 2010 yili için yüzde 2,5 arti yüzde 2,5 artis yapmisti. Ancak, ilk alti ay için yapilan yüzde 2,5 artis orani, yilin ilk iki ayi sonunda enflasyonun altinda kalmistir. Bir baska ifadeyle, çalisanlar enflasyon tarafindan ezilmeye baslamistir. Enflasyona ezdirmeme sözü veren hükümet, Mart ayi maaslarina enflasyon farkini yansitmalidir. Enflasyon farkinin ödenmesi için Temmuz ayinin beklenmesi, ekonomik krize karsi koruma altina alinmayan kamu görevlilerinin enflasyona karsi da korumasiz birakilmasi gibi bir sonucun olusmasina neden olacaktir.”

 

IMF ile Anlasma Yapilmamasi Isabetli Olmustur

 

Hükümetin IMF ile anlasmamasini olumlu karsilayan Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü:

“Milleti ve kamu görevlilerini anladigini söyleyen bir irade, kemer sikma politikalarindan baska önerisi ve teklifi olmayan IMF ile anlas- mamaliydi, anlasamazdi. Geli- nen bu noktada hükümetin, milletin IMF ile is birligi yapilmamasi konusundaki has- sasiyetini dogru okumasi ve sonuçlandirmasi eminiz ki IMF tarafindan, ‘Türkiye’nin hazi- nesini sömürme sansimiz kalmadi’ seklinde anlasilmistir. Çünkü IMF bugüne kadar devletin hazinesine, emekçinin ekmegine, emeklinin dar gelirine, milletin topyekûn sosyal güvenligine ipotek koymak disinda hiçbir sey önermemistir. Bu gerçek dikkate alindiginda, IMF ile anlasma yapilmamasi isabetli bir karar olmustur. Üstelik Türkiye sorunlarini kendi bürokrasisinin, mütesebbisinin, çalisaninin, sivil toplumunun tecrübe ve birikimiyle rahatlikla çözebilecek güçtedir.” Sekerbank ve SBN Sigorta ile yaptiklari anlasmalar hakkinda da bilgi veren Gündogdu, “Memur-Sen; sendikayi sirtinda tasiyan üye degil, üyesini sirtinda tasiyan sendika zihniyeti ve anlayisiyla hizmet vermektedir. Bu anlamda herkesi Memur-Sen çatisi altinda toplanmaya davet ediyorum” diyerek sözlerini tamamladi.

 

Toplantiya, Genel Mevzuat ve Toplu Görüsme Sekreterimiz Ramazan Çakirci da katildi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen